11 Νοε 2012

Οι ΔΟΥ πρέπει να δίνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων σε διατροφή

Τι αναφέρει εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Υποχρεωτική είναι για τις ΔΟΥ η γνωστοποίηση της πλήρους περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να μπορεί να καθοριστεί το ύψος της, σύμφωνα με εγκύκλιό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.......

Βάσει ερμηνείας του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και του Νόμου 3842/2010, η εγκύκλιος υπογραμμίζει ότι οι ΔΟΥ, κατόπιν παραγγελίας του αρμοδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών, πρέπει να γνωστοποιούν το σύνολο των σχετικών πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση άρνησης, την οποία χαρακτηρίζει «αυθαίρετη», οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ποινική ευθύνη.

Συγκεκριμένα, η ποινική ευθύνη ανάγεται στην άρνηση υπαλλήλου να υλοποιήσει νόμιμο αίτημα πολίτη ή στην άρνησή του που αποσκοπεί στο να προσπορίσει στον ίδιο ή σε άλλο, τρίτο πρόσωπο, παράνομο όφελος. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 169 και 259) η άρνηση αυτή τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 έτη.

Όπως επισημαίνει ο αντεισαγγελέας, αυτή η εγκύκλιος εκδόθηκε καθώς παρατηρείται το φαινόμενο οι αρμόδιες ΔΟΥ να γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υπόχρεων διατροφής προσώπων και όχι τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία (όπως ακίνητα κ.λπ.) με αποτέλεσμα «να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων και τελικά ο ορθός καθορισμός του ύψους της, ή και να αρνούνται ρητά, υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση των εν λόγω στοιχείων επιτρέπεται μόνο όταν η αιτούμενη διατροφή αφορά τον έναν από τους πρώην συζύγους και όχι άλλα πρόσωπα». 
Πηγή : forologikanea
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...