22 Νοε 2012

Πίνουμε κρασί από σταφίδα

Tηνεπέμβαση του ΣΔΟΕ αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν ζητήσει βιομηχανίεςοίνου αλλά και συνεταιρισμοί προκειμένου να ελεγχθούν συγκεκριμένα οινοποιίατης χώρας –δόθηκε και σχετική λίστα - για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των εισκομιζόμενων σταφυλιών. Το θέμα έχειανακαινίσει η ΚΕΟΣΟΕ, Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων καιεπιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Χρήστος Μάρκου. ...
ζητήσει βιομηχανίες οίνου αλλά και συνεταιρισμοί προκειμένου να ελεγχθούν συγκεκριμένα οινοποιία της χώρας –δόθηκε και σχετική λίστα - για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των εισκομιζόμενων σταφυλιών. Το θέμα έχει ανακαινίσει η ΚΕΟΣΟΕ, Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων και επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Χρήστος Μάρκου.

Όπως έχει καταθέσει στις αρμόδιες ελεγκτικές υπάρχουνκρασιά που ο Έλληνας καταναλώνει και τα οποία δεν έχουν παρασκευαστεί απόσταφύλια αλλά από σταφίδα που είναι σύμφωνα και με την κοινοτική νομοθεσίαπαράνομη.

Ήδη με το φλέγον αυτό ζήτημα έχουν ξεκινήσεινα ασχολούνται και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων, όπως και με τις εισαγωγές σταφίδας που τελικώς καταλήγουν σεκρασί.

Την ίδια στιγμή βροχή πέφτουν οι καταγγελίεςγια την απίστευτη αισχροκέρδεια που γίνεται στο προϊόν, κυρίως από τουςκαταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.

Μεταξύ 250%-400% είναι το κέρδος των καταστημάτωνεστίασης από την πώληση μιας φιάλης κρασιού. Αγοράζουν από τον παραγωγό ή τονπρατηριούχο την φιάλη των 750 mlστην τιμή των 5 ευρώ και την διαθέτουν στον καταναλωτή από 14 ευρώ έως και 21ευρώ. Η ασύμφορη τιμή του σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έχειοδηγήσει πολλούς Έλληνες σε μειωμένες εξόδους για διασκέδαση έχουν συμβάλλειστην αύξηση της κατανάλωσης του χύμα κρασιού.

Το οποίο όπως φαίνεται από φέτοςπαίρνει σε επίπεδο κατανάλωσης προβάδισμα έναντι του συσκευασμένου ελληνικού ήεισαγόμενου, ελέγχοντας πια το 60% της αγοράς. Πάντως και στο χύμα προϊόν ηκερδοσκοπία ζει και βασιλεύει. Σε μια κάβα το 1 λίτρο χύμα κρασί κοστίζει 1,5-2ευρώ, ενώ στη ταβέρνα τιμολογείται 3-4 ευρώ.

Πηγή : greekfood.tv
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...