19 Νοε 2012

ΙΔΟΥ: Το σχέδιο Μαρινάκη για την επαναλειτουργία του ALTER

Πώς, ξαφνικά, μετά από ένα χρόνο "μαύρο" στην συχνότητα του ALTER ο Γιώργος Κουρής και η διοίκηση του καναλιού πιστεύουν ότι το κανάλι μπορεί να ξαναλειτουργήσει; Πόσα προτίθεται να βάλει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο κανάλι; Διαβάστε στο planet-greece τους όρους με τους οποίους ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ξαναθέσουν σε λειτουργία ο κανάλι...
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε το πολυπόθητο "ναι", στις εκκλήσεις Κουρή να αναλάβει την τύχη του καναλιού. Το... φλερτ δεν είναι καινούργιο, όμως, τώρα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός και εφοπλιστής είδε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να προσθέσει στον κύκλο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων και ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας.

Το χρονικό
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κινείται εδώ και πολύ καιρό αθόρυβα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απέκτησε την καθημερινή free press εφημερίδα Metro, ανέλαβε την χρηματοδότηση της νέας εβδομαδιαίας εφημερίδας "Παραπολιτικά" και οι φήμες λένε ότι φλερτάρει με την ιδέα απόκτησης του ραδιοφωνικού σταθμού Flash, από τους Κυριακίδη Λαυρεντιάδη.

Όμως, ποτέ δεν έκρυψε τον πόθο του να αποκτήσει ένα κανάλι και μάλιστα εθνικής εμβέλειας. Μόνο που το Alter είχε πάρα πολλά χρέη.

Τι άλλαξε
Το Alter έχει συσσωρευμένα χρέη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, προς μισθούς, προμηθευτές αλλά και διαφημιστές. Τα χρέη καθιστούν απαγορευτική όποια προσπάθεια ανάστασης του... νεκρού. Εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση, με 249 από αυτούς να έχουν κινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες πτώχευσης του καναλιού.

Τι έχει αλλάξει, ένα χρόνο, τώρα; Τίποτα. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, αρκετοί έχουν καταφέρει να βρουν κάποια άλλη δουλειά, και όλοι μαζί φέρονται να έχουν ξεγράψει τα χρήματα που τους οφείλονται. Συν το γεγονός ότι η πλειοψηφία έχει κουραστεί, ψυχικά και σωματικά, ένα χρόνο μες στην ανεργία, ζώντας υπό... τριτοκοσμικές συνθήκες. Η πλειοψηφία έγινε μες σε αυτό το χρονικό διάστημα από νοικοκύρηδες... ζητιάνοι, με το αύριο να μην υπάρχει μες στο λεξιλόγιό τους.

Η πρόταση
10 εκατ. ευρώ προτίθεται να βάλει άμεσα ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την επαναλειτουργία του καναλιού. Φτάνουν αυτά τα χρήματα; Και βέβαια όχι!

Τα χρήματα αυτά προορίζονται, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΣ του σταθμού ανέφερε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την πληρωμή ενός ποσού προς τους 249 εργαζόμενους, που προτίθεται να επαναπροσλάβει. Το ποσό αυτό ορίζεται κατά μέσο όρο στις 7.500 ευρώ και ταυτόχρονα παραιτούνται από οποιαδήποτε άλλη αξίωση από την εταιρεία στο μέλλον. Όσοι δέχονται επαναπροσλαμβάνονται και επιστρέφουν στις δουλείες τους με έναν μισθό μειωμένο κατά 20%, σε σχέση με τις αποδοχές της τελευταίας τους μισθοδοσίας.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του planet-greece, στο σχήμα των επιχειρηματιών που θέλουν να αναλάβουν την τύχη του ALTER, θα συμμετέχει και ο Γιώργος Κουρής, ο οποίος και παραχωρεί τις παλιές εγκαταστάσεις του Star, στον Ταύρο, που του ανήκουν.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ο Μαρινάκης απλά δεν τους θέλει και παραπέμπει την εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, την είσοδο της επιχείρησης στον οποίο θετει ως όρο για να προχωρήσει στα σχέδιά του.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το κανάλι
“Δεν έχει προηγούμενο η ταλαιπωρία και ο εμπαιγμός εκατοντάδων εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER», με τους εργαζόμενους να παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Τώρα μαθαίνουμε ότι η διεύθυνση του σταθμού μοιράζει εν κρυπτώ υποσχέσεις για καταβολή κάποιου ποσού σε ορισμένους μόνο εργαζόμενους(τεχνικούς, διοικητικούς και δημοσιογράφους) με αντάλλαγμα να αποσύρουν την υπογραφή τους από την αίτηση πτώχευσης που ετοίμαζαν.

Είναι προφανές ότι η διεύθυνση του σταθμού πατώντας πάνω στην απελπισία των απλήρωτων εργαζομένων επιχειρεί να ανοίξει όπως-όπως τον σταθμό. Ακόμη και αυτά τα ανταλλάγματα που υπόσχεται η διεύθυνση δεν πρόκειται να δοθούν αμέσως, όπως διευκρίνισε στη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Γκότσης, αλλά όταν τελειώσει η διαδικασία με την προσφυγή στο άρθρο 99. Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα είπε, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν αλλά θα βρεθούν όταν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτή, έναν εκ των οποίων και κατανόμασε (τον εφοπλιστή Μαρινάκη).

Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι από την «μοιρασιά» μένουν απέξω πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του «ALTER», με τη διοίκηση του σταθμού να αρνείται να διευκρινίσει με ποια κριτήρια και πώς επιλέχθηκαν οι εργαζόμενοι που καλούνται να υπογράψουν ένα αμφίβολο από νομικής πλευράς «χαρτί». Ο δε μεγαλομέτοχος του καναλιού κ. Κουρής αρνείται επίμονα να συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μη βγαίνοντας καν στο τηλέφωνο.

Στη σωρεία εργασιακών παραβιάσεων, που έχουν συμβεί στο «ALTER», η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ήταν απούσα, αντιθέτως ήταν εκεί παρούσα προκλητικά υπέρ της εργοδοσίας. Η κατάργηση των ΣΣΕ, οι μειωμένες αποζημιώσεις για τη διευκόλυνση των απολύσεων και η κατάργηση κάθε προστασίας των εργαζομένων ευνοεί στην πράξη μεθοδεύσεις τύπου «ALTER», οι οποίες αρχίζουν να γίνονται κανόνας και για άλλα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση στήριξε τη Digea στο να κατεβάσει το σήμα του «ALTER» όταν οι εργαζόμενοι κατάφεραν να πάρουν το κανάλι στα χέρια τους. Βασική ευθύνη σε όσα συμβαίνουν στο «ALTER» φέρουν και οι ίδιες οι τράπεζες (ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK, ΑΓΡΟΤΙΚΗ) οι οποίες προκειμένου να διαφυλάξουν τα κέρδη τους απαιτούν δραστική μείωση του προσωπικού, των δικαιωμάτων τους και των δεδουλευμένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τον πειρατικό τρόπο με τον οποίο η ιδιοκτησία του «ALTER» επιχειρεί να ανοίξει στον σταθμό, χωρίς να έχει εκπληρώσει το βασικό προαπαιτούμενο: Την καταβολή των δεδουλευμένων.

Ζητούμε να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα με τους νόμιμους τόκους και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς και η συνδρομή στο σωματείο μας την οποία οφείλει η διοίκηση του σταθμού από τον Αύγουστο του 2010. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θέλει να επαναλειτουργήσει άμεσα ο σταθμός, όχι όμως χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα δεδουλευμένα όλων των εργαζομένων ανεξαιρέτως.

Επιμένει στην ανάγκη κοινής δράσης όλων των ειδικοτήτων, του σταθμού και θεωρεί την προάσπιση με έργα και όχι λόγια της ενότητας των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ, σημαντική προϋπόθεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τέλος το Δ.Σ. διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένας εργαζόμενος να απολυθεί, ούτε ένας να μη λάβει αυτά που ο επιχειρηματίας Κουρής τους οφείλει. Ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούμε ως την τελική δικαίωση όλων”.

Πηγή : planet-greece
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...