16 Δεκ 2011

Τουριστικά φέσια πολλών αστέρων στο ΙΚΑ

Μόλις τρία στα χίλια Ελληνικά Ξενοδοχεία εμφανίζονται να χρωστούν περισσότερο από το 30% των συνολικών οφειλών Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων προς τον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό φορέα της χώρας -Σωσίβιο η ρύθμιση.
ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ «ηχηρών» λουκέτων στους...
πάνω ορόφους της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς αποτυπώνουν τα στοιχεία ξενοδόχων-μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Οικονομία».
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τρία στα χίλια ελληνικά ξενοδοχεία (3/1.000) εμφανίζονται να χρωστάνε περισσότερο από το 30% των συνολικών οφειλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Ενδεικτικό των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γνωστές επιχειρήσεις του χώρου αλλά και απόδειξη ότι το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες έχει οδηγήσει πολλές από αυτές σε οριακή κατάσταση.
Μόλις είκοσι οκτώ (28) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εμφανίζονται να οφείλουν στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ποσά μεγαλύτερα του ενός εκατ. ευρώ. Ομως οι 28 αυτές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οφείλουν συνολικά 62,9 εκατ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των 180 εκατ. ευρώ που οφείλουν συνολικά στο ΙΚΑ 1.959 ξενοδοχεία.
Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο λουκέτου φέρονται να είναι δεκαπέντε (15) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΙΚΑ, προς το οποίο οφείλουν 36,1 εκατ.ευρώ, τα οποία δεν έχουν προσέλθει να ρυθμίσουν. Αντίθετα, σε ρύθμιση των οφειλών τους προχώρησαν δεκατρείς (13) επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές 26,8 εκατ. ευρώ.
Το κλείσιμο έντεκα μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως αποτελεί την κορυφή μόνο του παγόβουνου των ανακατατάξεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην αγορά της πρωτεύουσας. Τα στοιχεία οφειλετών του ΙΚΑ δείχνουν πως η απειλή ενός δεύτερου κύματος λουκέτων είναι, ήδη, ορατή.
Ασφυξία στο κέντρο
Στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας φέρονται να βρίσκονται επιπλέον εννιά μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας, οι οποίες οφείλουν στο ΙΚΑ ούτε πολύ 24,8 εκατ.ευρώ. Οι ιδιοκτήτες τεσσάρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Αθήνας προχώρησαν σε ρύθμιση συνολικών οφειλών ύψους 9,7 εκατ. ευρώ. Ενδειξη ότι διατηρούν μια σχετική ρευστότητα και, ενδεχομένως, ότι διατηρούν ενεργή την πρόσβασή τους σε πηγές χρηματοδότησης.
Αντιμέτωπες με την απειλή λουκέτου, αντίθετα, εμφανίζονται να είναι πέντε ξενοδοχεία της Αθήνας των οποίων οι οφειλές στο ΙΚΑ φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Οι πέντε αυτές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φείλουν στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας συνολικά 15,1 εκατ. ευρώ. Χωρίς να έχουν προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών τους.
Περίοπτη θέση στη λίστα μεγαλοοφειλετών ξενοδόχων του ΙΚΑ κατέχουν επιχειρήσεις της Ρόδου, μιας από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της χώρας η οποία, μάλιστα, κατέγραψε εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης αφίξεων και εσόδων από το εξωτερικό τη φετινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρωστάνε στο ΙΚΑ συνολικά 3 εκατ. ευρώ, τα οποία, μάλιστα, δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν. Ταυτόχρονα οι οφειλές τεσσάρων άλλων ξενοδοχείων του νησιού προς το ίδρυμα φθάνουν τα 9,8 εκατ. ευρώ, με τη διαφορά ότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση του χρέους τους.
Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα φέσια που έχουν βάλει στο ΙΚΑ ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές όπως η Πάτρα, η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, η Σκιάθος, ακόμα και το Βαρθολομιό Ηλείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου της Πάτρας, το οποίο εμφανίζεται να οφείλει στο ΙΚΑ 5 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο παραμένει χωρίς ρύθμιση και δεν εξοφλείται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ασφαλιστικού ταμείου.
Τα 3 εκατ. ευρώ φθάνουν οι οφειλές μιας και μόνο ξενοδοχειακής επιχείρησης στην Ιεράπετρα Κρήτης. Στα 2,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές ενός ξενοδοχείου της Κέρκυρας, ενώ 1,8 εκατ. ευρώ οφείλει ξενοδοχείο της Πρέβεζας.
Στη λίστα μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ φιγουράρουν και δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Σκιάθου από τις οποίες η μία οφείλει 1,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ρύθμιση), ενώ η δεύτερη 1,2 εκατ. ευρώ τα οποία συμφώνησε να αποπληρώνει τμηματικά μέσω ρύθμισης.
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ.ΥΦΑΝΤΗ pdifandis@enet.gr
Πηγή : enet 

Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...