29 Δεκ 2011

Πατέρες, κόρες και μεταβίβαση της οικογενειακής επιχείρησης


Της Karen E. Klein
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις συνιστούν το 80% του συνόλου των επιχειρήσεων παγκοσμίως, ενώ περίπου το ένα τρίτο των ιδιοκτητών τους είναι γυναίκες. Τα στοιχεία του αμερικανικού Γραφείου Απογραφής και οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις περνούν όλο και περισσότερο στις θυγατέρες και τις συζύγους, ωστόσο.......
η διαδικασία δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς. Αυτό είναι το θέμα που πραγματεύεται το καινούριο βιβλίο με τίτλο Father-Daughter Succession in Family Business (Διαδοχή του πατέρα από τη θυγατέρα στις οικογενειακές επιχειρήσεις, Gower, 2011) της Daphne Halkias, ερευνήτριας κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Cornell και senior research fellow του Κέντρου Νεανικής & Οικογενειακής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Bergamo στην Ιταλία. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, το βιβλίο ρίχνει φως στις διαδικασίες της μεταβίβασης μιας εταιρείας από πατέρα σε κόρη σε όλον τον κόσμο και αναζητά τρόπους διευκόλυνσης αυτού του είδους της διαδοχής. Στη συνέχεια ακολουθούν επιμελημένα αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε η Halkias στην αρθρογράφο της στήλης Smart Answers Karen E. Klein.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα;

Το 2005 ήμουν επισκέπτρια καθηγήτρια MBA στην Ελλάδα. Περίπου οι μισοί φοιτητές μου ήταν γυναίκες και πολλές προέρχονταν από οικογενειακές επιχειρήσεις. Η ιδέα τού να διαδεχτούν τον πατέρα τους στην επιχείρηση τις ανησυχούσε, είτε γιατί ήταν πολύ νέες, είτε γιατί είχαν κι άλλες αδελφές, ενώ πολύ συχνό φαινόμενο είναι και οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.

Σε τι είδους συγκρούσεις αναφέρεστε;

Σε κάποιες περιπτώσεις ο πατέρας και ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν είναι πρόθυμος να παραδώσει τον έλεγχο της εταιρείας, παρόλο που η κόρη είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία. Άλλες φορές ο πατέρας περιμένει την κόρη να παντρευτεί, ώστε εκείνη να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας και ο σύζυγός της να γίνει μέλος της οικογένειας ως «γιος» και διάδοχος.

Διεξήγατε έρευνες πάνω στο θέμα σε πολλές χώρες. Τι διαπιστώσατε;

Τα αρσενικά παιδιά δεν έχουν δεύτερες σκέψεις: το 100% των αγοριών ήταν έτοιμα να διαδεχτούν τον πατέρα τους στην οικογενειακή επιχείρηση. Τα περισσότερα κορίτσια όμως ήθελαν να είναι ανεξάρτητα και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Παρόλο που αγαπούσαν πολύ την οικογένειά τους, ερχόντουσαν σε σύγκρουση με τον πατέρα τους, είτε λόγω διαφορετικής νοοτροπίας, είτε για συναισθηματικούς λόγους και προτιμούσαν να αποχωρήσουν ή να αφήσουν τη διοίκηση της εταιρείας σε κάποιο μελλοντικό σύζυγο.

Σε τι συμπεράσματα καταλήγει κανείς από τις περιπτώσεις που μελετώνται στο βιβλίο;

Ανεξαρτήτως ιδιαίτερης κουλτούρας, είναι σαφής η επιθυμία της διατήρησης αρμονικών οικογενειακών σχέσεων. Σε κάθε βήμα της διαδικασίας διαδοχής οι κόρες κάνουν συνεχώς διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να διαφυλάξουν τις σχέσεις τους με τον πατέρα και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέλη της οικογενειακής επιχείρησης.

Κερδίζουν έδαφος οι γυναίκες στο ζήτημα της οικογενειακής διαδοχής;

Οι γυναίκες και ιδίως οι κόρες έχουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με το παρελθόν να αποκτήσουν ανώτερη εκπαίδευση, ενώ από την άλλη πλευρά η νεότερη γενιά των πατεράδων είναι δεκτική στη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες ανεβαίνουν ιεραρχικά σε πολλές όχι και τόσο γνωστές οικογενειακές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο.

Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν ακόμη τις γυναίκες να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση;

Οι προκαταλήψεις σχετικά με το φύλο και την ηλικία δεν έχουν εκλείψει. Ιδιαίτερα σε ορισμένους πολιτισμούς της Ασίας, μια γυναίκα μπορεί να ανελιχθεί στην επιχείρηση και να την κληρονομήσει πιο εύκολα αφού παντρευτεί. Σε πολλές χώρες είναι πολύ δύσκολο για μια ανύπαντρη γυναίκα να κινηθεί στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Εξάλλου, σε πολλές κουλτούρες, σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε μια οικογενειακή επιχείρηση συμμετέχει ενεργά ολόκληρο το σόι. Έτσι οι συγκρούσεις δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον πατέρα και την κόρη, αλλά μπορεί να εμπλακούν και οι ξάδελφοι, οι θείοι, οι κουνιάδοι κ.ά.

Στις έρευνές σας συναντήσατε κάποια κουλτούρα όπου οι γυναίκες απαγορεύεται να αναλάβουν τον έλεγχο μιας οικογενειακής επιχείρησης;

Αυτό δεν το συναντήσαμε πουθενά, ούτε καν στις πιο συντηρητικές κοινωνίες. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να μας προκαλεί έκπληξη εδώ στη Δύση, γιατί συχνά έχουμε πολύ περιορισμένη αντίληψη για το τι συμβαίνει αλλού. Στην πραγματικότητα οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλα άλματα σε όλον τον κόσμο, σε πολλές κοινωνίες, θρησκευτικά δόγματα και γεωγραφικές θέσεις.

Η προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής είναι ο λόγος που αρκετές Αμερικανίδες δεν αναλαμβάνουν ανώτερες διοικητικές θέσεις ή δεν γίνονται επιχειρηματίες. Συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες κοινωνίες διαφορετικής νοοτροπίας;

Σε ορισμένες κοινωνίες οι γυναίκες δεν έχουν την επιλογή να μην παντρευτούν ή να μην κάνουν παιδιά. Οι οικογένειές τους τούς κάνουν προξενιά μέσα από τον ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό τους κύκλο. Όμως όταν οι γυναίκες αποκτήσουν παιδιά, ολόκληρο το σόι βοηθά στην ανατροφή τους.

Έτσι, όταν και οι δύο γονείς έχουν καριέρα, μπορούν να στηριχθούν στις γιαγιάδες, τα ξαδέλφια και τα αδέλφια, τα οποία συχνά ζουν στην ίδια πολυκατοικία ή στην ίδια γειτονιά. Είναι ένας πολύ φυσικός τρόπος ζωής και σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενες γυναίκες δεν είναι τόσο απομονωμένες όσο στη Δύση.

Η Karen E. Klein είναι δημοσιογράφος με έδρα το Λος Άντζελες και καλύπτει θέματα επιχειρηματικότητας και μικρών επιχειρήσεων.

Πηγή:www.capital.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...