30 Δεκ 2011

Τρεις αλλαγές-φωτιά στη φορολόγηση ακινήτων

Ποια μέτρα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία των ακινήτων, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις μαύρες τρύπες στα έσοδα του 2011.
Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του υπό κατάρτιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο υπολογίζεται να πάρει το δρόμο προς ...
τη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου του 2012.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αποφευχθούν από το νέο έτος οι αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα, καθώς και να γίνει μια όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών για όσους έχουν ακίνητη περιουσία.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ προωθεί – μεταξύ άλλων – τα εξής μέτρα:

- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες παραμένουν παγωμένες από το 2007, στο επίπεδο των εμπορικών τιμών. Σήμερα η αντικειμενική αξία του ακινήτων είναι ακόμη και 30% αυξημένη σε σχέση με την αγοραία τιμή, παρά το γεγονός ότι η αγορά τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια βιώνει πρωτοφανή κρίση.
- Σημαντική μείωση, ακόμη και στο 50%, του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Να σημειωθεί πως σήμερα το παραπάνω όριο ορίζεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
- Νέα φορολογική κλίμακα για τον φόρο στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα η φορολόγηση των μεταβιβάσεων υπολογίζεται στο 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και 10% για την αξία πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Πηγή : forologikanea
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...