28 Δεκ 2011

Ποιοι παράγοντες μας ωθούν στην κατάθλιψη;


Σύμφωνα με την Πανελλήνια Επιδημιολογική Έρευνα του Ψυχιατρικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη μια φορά στη ζωή του κυμαίνεται γύρω στο 10%, ενώ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υποφέρουν από το σύνδρομο της κατάθλιψης 200.000 άνθρωποι.
Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων έχει καταθλιπτικά συμπτώματα χωρίς να....
νοσεί από το πλήρες σύνδρομο. Αντιμέτωποι με το καταθλιπτικό (μελαγχολικό) συναίσθημα βρίσκονται σήμερα περίπου το 15,5% των γυναικών και το 11% των ανδρών.

Το κατά πόσον, όμως, θα εκδηλώσουμε το σύνδρομο της κατάθλιψης εξαρτάται από πολλούς ακόμα παράγοντες (βιολογικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς), οι οποίοι συχνά αλληλεπιδρούν. Ποιοι είναι αυτοί και πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε;

Βιολογικοί παράγοντες

Το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης θεωρείται επιβαρυντικό, αφού αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε κατάθλιψη όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο στρεσογόνο συμβάν.

Πέρα, όμως, από την κληρονομικότητα, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη για καθαρά βιολογικούς λόγους. Μελέτες αποδίδουν αυτές τις περιπτώσεις σε βιολογικούς μηχανισμούς που ελέγχονται από διάφορες νευροδιαβιβαστικές ουσίες στον εγκέφαλο (π.χ. σεροτονίνη).

Έχει ανακαλυφθεί επιστημονικά ότι οι άνθρωποι που έχουν μια συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου που εμπλέκεται στη μεταφορά της σεροτονίνης στον εγκέφαλο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε συνθήκες έντονης πίεσης.

Προσωπικότητα

Οι άνθρωποι με «καταθλιπτική προσωπικότητα» είναι πιθανότερο να έρθουν αντιμέτωποι με την κατάθλιψη στο μέλλον.

Η «καταθλιπτική προσωπικότητα» ταυτίζεται ουσιαστικά με τη «δυσθυμία» και συνήθως παίρνει τη μορφή της χρόνιας ήπιας κατάθλιψης.

Όσοι ταλαιπωρούνται από αυτού του είδους την κατάθλιψη δυσκολεύονται να βρουν νόημα στη ζωή, νιώθουν μιζέρια, εντοπίζουν πάντα την αρνητική πλευρά των πραγμάτων, αισθάνονται συνεχώς ένα κενό και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ μπορεί να εκδηλώσουν στη ζωή τους κάποιο έντονο καταθλιπτικό επεισόδιο.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει δυσθυμία, είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία, γιατί δεν πρόκειται για επεισοδιακής μορφής νόσο, όπως π.χ. η κατάθλιψη που εμφανίζεται μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός και είναι παροδική.

Κοινωνικοί λόγοι

Όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που μας επηρεάζουν μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην κατάθλιψη. Σε περιόδους οικονομικής αστάθειας και μεγάλης έντασης, το ενδεχόμενο να πιστέψουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε πλέον, ότι δεν έχουμε μέλλον, ότι είμαστε ανάξιοι, είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η αλήθεια για τις ορμόνες

Η απότομη πτώση των ορμονών μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε επιλόχειο κατάθλιψη. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν αρκετές γυναίκες. Τα νερά έρχονται, όμως, να αναταράξουν πρόσφατες μελέτες, που αποδεικνύουν ότι αιτία μπορεί να μην είναι οι ορμόνες, αλλά η ίδια η εγκυμοσύνη, που αποτελεί συχνά ένα εξαιρετικά στρεσογόνο γεγονός.Τι σημαίνει αυτό; Αν και η εγκυμοσύνη αποτελεί πηγή χαράς για πολλές γυναίκες, για άλλες μπορεί να είναι παράγοντας άγχους.

Πηγή: Vita
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...