29 Δεκ 2011

Κρεμμύδια, γεύση και υγεία με λίγες θερμίδες

Ένας καλός σύμμαχος στις δίαιτες
Το κρεμμύδι είναι ένα μυρωδικό, που καταναλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Είναι ένα από τα παλαιότερα μυρωδικά, που δίνει γεύση και αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Τα κρεμμύδια συχνά χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε πολλά φαγητά. Έχουν το πλεονέκτημα των χαμηλών θερμίδων, συνιστούν επομένως έναν καλό «σύμμαχο» στις δίαιτες....
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρεμμυδιών: κόκκινα, κίτρινα, λευκά και πράσινα, καθένα από τα οποία έχει μια ξεχωριστή γεύση, που ποικίλλει από πολύ δυνατή, μέχρι και ελαφρώς γλυκιά. Τα κρεμμύδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα, τηγανισμένα, ξερά ή ψητά.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε μέταλλα και ειδικότερα σε ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο (το οποίο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε αποτελεί ένα πιο αποτελεσματικό αντι-οξειδωτικό), συγκρινόμενα με άλλα λαχανικά. Επίσης, περιέχει καλή ποσότητα βιταμίνης C, E και καροτένιο: 3 σημαντικά αντιοξειδωτικά.

Τα 100 γρ. κρεμμυδιών, περιέχουν 8γρ. υδατανθράκων, ίχνη λιπαρών και 1,2γρ. πρωτεϊνών. Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε δύο χημικές ομάδες, που έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Αυτά είναι τα φλαβονοειδή και τα alk(en)yl cysteine sulphoxides (ACSOs), τα οποία έχουν σημαντικές αντι-οξειδωτικές ιδιότητες.

Δύο υπο-ομάδες των φλαβονοειδών, που βρίσκονται στο κρεμμύδι, οι ανθοκυανίνες (anthocyanins), προσδίδουν ένα κόκκινο/μοβ χρώμα σε κάποιες ποικιλίες. Φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη (quercetin) και τα παράγωγά της, είναι υπεύθυνα για το κίτρινο και καφέ χρώμα σε πολλές άλλες ποικιλίες κρεμμυδιών.

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα κρεμμύδια θεωρούνται λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, ότι προσφέρουν προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα κρεμμύδια έχουν επίσης αντιθρομβωτικές ιδιότητες, οι οποίες εξαρτώνται από την ποσότητα του θείου που περιέχουν οι διάφορες ποικιλίες.

Όπως το σκόρδο, έτσι και τα κρεμμύδια έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Έρευνες έχουν αποδείξει την προστατευτική επίδραση των κρεμμυδιών έναντι του καρκίνου του στομάχου. Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λαχανικών από την οικογένεια Allium (κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο), μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου του στομάχου. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για τη σύνδεση με άλλους τύπους καρκίνου.

Συμβουλή 1η : Για να κόψετε τα κρεμμύδια χωρίς δάκρυα, τα κόβετε είτε κάτω από νερό είτε αφού έχουν καταψυχθεί.

Συμβουλή 2η: Άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) πρέπει να αποφεύγουν τα κρεμμύδια γενικότερα.
Πηγή: mednutrition
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...