29 Δεκ 2011

«Έξυπνα δίκτυα» από τη ΔΕΗ σε 5 νησιά του Αιγαίου

Σε πέντε νησιά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Μήλο, στην Κύθνο, και στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΛΕΝΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρά η μελέτη κατασκευής «έξυπνων δικτύων» ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα η ΔΕΗ, που θα υλοποιήσει την επένδυση της μελέτης,...
ύψους 800.000 ευρώ (κατασκευή από ιδίους πόρους), δεσμεύθηκε για ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και ο προϋπολογισμός του έργου.
Το Πρόγραμμα «Έξυπνα δίκτυα» εκτελείται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το ΕΜΠ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που αφορά στην αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος, τη μείωση των τιμολογίων και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα.
Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του έργου που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2013 στα προαναφερόμενα νησιά θα καλύψει ένα σύνολο 180.000 καταναλωτών εφοδιασμένων με «έξυπνους μετρητές», οι οποίοι όχι μόνο θα δέχονται, αλλά και θα στέλνουν πληροφορίες στα κέντρα ελέγχου ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούν μέσω αυτών να επιλέγουν τη φθηνότερη και περιβαλλοντικά προτιμότερη λύση για την κάλυψη των αναγκών τους.
Επίσης, στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Κύθνο και Σαντορίνη θα εγκατασταθούν «συλλογικά φωτοβολταϊκά συστήματα», και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που συνιστά μια πρώτη υποδειγματική εφαρμογή ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα νέο πεδίο καινοτομίας.
Πηγή : aftodioikisi 
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...