30 Δεκ 2011

Βάι : Το σώζουν ή το καταστρέφουν;

 
Καταστρέφουν το Βάι με σχέδιο προστασίας του λένε οι επιστήμονες.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης, κρούουν επιστήμονες και φορείς που ζητούν να μην προχωρήσουν οι "δασοτεχνικές" επεμβάσεις στο Βάι, αφού μπορεί να διαταραχθεί όλο το οικοσύστημα! 
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης , η WWF Ελλάς και το Μουσείο Γουλανδρή που έχει εκπονήσει παλιότερο πρόγραμμα, καταγγέλλουν το .........
περιβόητο σχέδιο “καθαρισμός φοινικο-δάσους Βάι για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του" λέγοντας ότι όχι μόνο δεν το προστατεύει από τη φωτιά και το  σκαθάρι, αλλά καταστρέφει το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη.

"Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος και το οικοσύστημά του, αντίθετα οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά", τονίζει με έγγραφό της η WWF Ελλάς, που υπογράφει ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος του προγράμματος για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας. 

Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με έγγραφό τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προειδοποιούν:

"Οι προτεινόμενες δράσεις αποτελούν βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές εφόσον αποφασίσουμε να μετατρέψουμε το φοινικόδασος σε πάρκο αναψυχής", τονίζουν και επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση οικονομικές και θεσμικές συνέπειες για την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας!

Το σχέδιο

Ο φόβος να καταστρέψει μια πυρκαγιά το Βάι (όπως έγινε με τον Πρέβελη) και ο πανικός που έχει προκαλέσει το περιβόητο σκαθάρι, οδήγησαν την Πολιτεία να αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να εκπονήσει ένα σχέδιο-προϋπολογισμού 400.000 ευρώ-για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του.

Το σχέδιο περιλαμβάνει λοιπόν τα εξής: 

Ι. Μακροσκοπικό έλεγχο των φοινικοειδών για προσβολές από το ρυγχωτό σκαθάρι τοποθέτηση φερομονικών παγίδων, μικροχειρουργική και χημιή καταπολέμηση των προσβεβλημένων από το σκαθάρι δένδρων, σε μια περιοχή που ορίζεται σε ακτίνα
20 χλμ. από το φοινικόδασος.

ΙΙ. Συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου που υπάρχει μέσα στο φοινικόδασος, συντήρηση και διαμόρφωση των τάφρων, απομάκρυνση της "ανταγωνιστικής" βλάστησης σε ολόκληρη την έκταση, κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων και "φυτοπροστασία 13.000 δένδρων και θάμνων με επάλειψη ή ψεκασμό με εγκεκριμένα σκευάσματα, στις τομές των
κλαδεύσεων των φοινικόδενδρων".
Πηγή : 24h
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...