16 Δεκ 2011

Κάρτα εργασίας και μείωση εισφορών από τον Μάρτιο

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, θα έχουν έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων εισφορών. Η έκπτωση θα αφορά τόσο.....
τις εργοδοτικές όσο και τις εργατικές εισφορές και θα ισχύει από την 1η Μαρτίου του 2012.

Από την πρώτη Μαρτίου του 2012 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της κάρτας εργασίας, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης έπειτα από τη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο της τρόικας.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί πρόβλεψη του νέου μνημονίου και ο κ. Κουτρουμάνης δεν απέκλεισε και νέα μείωση πέραν του 10% μέσα στο καλοκαίρι με ταυτόχρονη διεύρυνση της βάσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Το υπουργείο Εργασίας θα θέσει το θέμα στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία ξεκινά από τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα αφορά τον σχεδιασμό των μέτρων για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και άλλες εργασιακές ρυθμίσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει κατ' ιδίαν επαφές με τους εταίρους, προκειμένου να καθορισθεί η ατζέντα του διαλόγου.

Η ΓΣΕΕ έχει ήδη διαμηνύσει από την πλευρά της, ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί δυσμενέστερες ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ή εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
 
Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Εργασίας, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν θα αποτελέσει μέρος του διαλόγου, καθώς όπως τόνισε, «μια τέτοια παρέμβαση θα αποτελούσε αιτία πολέμου με τους κοινωνικούς εταίρους».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν κατά τη συνάντηση ότι το καθαρά μισθολογικό κόστος έχει ήδη μειωθεί από την ψήφιση του άρθρου 37 και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ εξέφρασαν ικανοποίηση για την αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας, με την επέκταση των ατομικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης η μεσοσταθμική μείωση αποδοχών το 2011, κυμάνθηκε  από 8% έως και 16%.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική ρύθμιση για τις ατομικές συμβάσεις
ώστε να αποφεύγονται οι αποκλίσεις από τις αντίστοιχες επιχειρησιακές.
 
Η τρόικα, συμφώνησε με τα ποσοστά των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων.

Η σχετική τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί ως το τέλος του έτους, αλλά αυτό θα γίνει τελικά με το νέο έτος. Ανεξάρτητα πάντως με το πότε θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. 
Πηγή : tanea 
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...