13 Δεκ 2011

Η Εργαζόμενη γυναίκα - Συνηθισμένα λάθη

Το ποσοστό των γυναικών που κατατάσσονται σε αυτόν τον τύπο γυναίκας όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τρόπου ζωής τους:...
• Έντονα στρεσογόνος ζωή με απαιτήσεις διαρκούς πνευματικής διαύγειας.
• Συνήθως ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι και το κύριο γεύμα το βράδυ.
• Πολύ συχνές καπνίστριες και
• Εντάσσονται σε προγράμματα απώλειας βάρους τακτικά καθώς η εικόνα σώματος είναι και τμήμα της δουλειάς.

Διατροφικές ανάγκες …
Το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά τόσο βιταμίνες όσο και μη θρεπτικά συστατικά. Αντιοξειδωτικές βιταμίνες είναι κυρίως:
• Η βιταμίνη C που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά όπως φράουλες, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, μπρόκολο, πατάτες. Η βιομηχανία τροφίμων για να ανταπεξέλθει στις υψηλές ανάγκες των ατόμων σε βιταμίνη C έχει εμπλουτίσει φυσικούς χυμούς με έξτρα βιταμίνη.
• Η βιταμίνη Ε τη συναντάμε σε φρέσκους ξηρούς καρποί, σπαράγγια, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στο ελαιόλαδο
• Η βιταμίνη Α τη συναντάμε σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, στα ιχθυέλαια, το συκώτι, αλλά και με τη μορφή της προβιταμίνης κυρίως β-καροτίνη σε φυτικά τρόφιμα όπως το καρότο, τα βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι που μετατρέπονται στον οργανισμό στην ενεργό βιταμίνη Α.

Μη θρεπτικά συστατικά δηλαδή συστατικά που βρίσκονται στις τροφές και τους προσδίδουν τις κύριες οργανοληπτικές τους ιδιότητες και δεν έχουν θρεπτική αξία (όπως οι βιταμίνες) είναι η κουερσιτίνη (μήλο), λυκοπίνη (ντομάτα, καρπούζι), λουτεΐνη (σπαράγγια, σπανάκι), ισοφλαβόνες (σόγια), νασουνίνη (μελιτζάνα) κα.

Παράλληλα, την πνευματική διαύγεια και τον καλύτερο έλεγχο της πείνας και των ποσοτήτων που καταναλώνουν μέσα στην ημέρα, τονώνουν: το καλό πρωινό, τα ισορροπημένα γεύματα και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που προάγουν και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό δημητριακά. Ήπια τόνωση και ευεξία μπορεί να προσφέρει και η μέτρια κατανάλωση καφέ όπως ένα φλιτζάνι στιγμιαίος καφές.
Συνηθισμένα λάθη
  1. Λίγα γεύματα
  2. Φαγητό στο πόδι
  3. Αργά το βραδινό γεύμα
Προτάσεις και tips

Καλό πρωινό.
Είναι σημαντικό να δίνεται περισσότερο χρόνος στο γεύμα αυτό. Άλλωστε, όλες οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι βοηθά στην πνευματική μας διαύγεια, βελτιώνει τη διάθεση, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της πείνας ενώ παράλληλα προσφέρει τεράστια θρεπτική αξία για τη λειτουργία του οργανισμού.

Μην παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα και ας είναι μόνο μία χορταστική σαλάτα που προσφέρει τόσο πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Κάντε προτεραιότητα τα ενδιάμεσα γεύματα. Φρούτα, φρουτοχυμοί ή 100% φυσικοί χυμοί αποτελούν ιδανικές λύσεις εφόσον εφοδιάζουν τον οργανισμό άμεσα με γλυκόζη (το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου) προσφέροντας παράλληλα πολύτιμες βιταμίνες. Άλλες εναλλακτικές μπορεί να είναι ένα ποτήρι στιγμιαίος καφές με ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 2-3 μπισκότα ολικής άλεσης ή ακόμη ένα ημι-αποβουτυρωμένο γιαούρτι με φρούτα.

Απολαύστε τα γεύματά σας… τρώγοντας αργά.
Όταν τρώμε γρήγορα ο οργανισμός μας δεν μεταβολίζει σωστά την τροφή με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η σωστή λειτουργία του εντέρου. Αν συνυπολογίσουμε την επιβάρυνση του εντέρου(δυσκοιλιότητα, κολίτιδα κα) από το άγχος της δουλειάς τότε γίνεται αντιληπτό ότι επιβαρύνουμε μία δύσκολη κατάσταση. Ακόμα και τα ελαφριά γεύματα είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε περιβάλλον ψυχικής ηρεμίας, μασώντας καλά την τροφή και όχι σε χρόνο λιγότερο από 15 λεπτά. Ο κανόνας αυτός όσο δύσκολα εφαρμόσιμος κι αν φαίνεται αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και κατ’ επέκταση υγείας για άτομα εργαζόμενα άτομα.
Παπαλαζάρου Αναστάσιος, PhD
Πηγή : nutrimed

Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...