8 Δεκ 2015

Αλλαγές στη φορολογία και για τα φετινά εισοδήματα

"Μικρές" αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και από τα φετινά εισοδήματα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αλλαγές θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να αποτυπωθούν......
στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2016, η περίοδος υποβολής των οποίων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στο Taxisnet το καλοκαίρι, όπως γίνεται συνήθως.

Παράλληλα, για το 2016 προωθείται η μεγάλη "φορολογική μεταρρύθμιση" με το σχετικό νομοσχέδιο να προγραμματίζεται να πάει στη Βουλή τον Φεβρουάριο, μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο πάνω στα θέματα της φορολογίας.

Ειδικότερα για τα φετινά εισοδήματα προωθούνται οι εξής αλλαγές:
- Αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων με αύξηση των σχετικών συντελεστών. Να σημειωθεί ότι η μνημονιακή συμφωνία προβλέπει την αύξηση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των ενοικίων από το 11% στο 15% για τα εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% στο 35% για το εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω.

- Αύξηση της φορολόγησης των αγροτών. Πρόκειται για καυτό θέμα και πολιτικά καθώς προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από τα φετινά εισοδήματα στο 20% από 13% αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλάξει, ως αντιστάθμισμα, τις αποζημιώσεις από τη φορολογία.

Για τα εισοδήματα του 2016, όπως έγραψε το "Κεφάλαιο" το Σάββατο εξετάζονται οι εξής αλλαγές:
- Nέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με "επαναπρογραμματισμό" της έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται στον φόρο που προκύπτει με τη φορολογική κλίμακα. Υπάρχουν εισηγήσεις στο ΥΠΟΙΚ για αύξηση του φορολογικού βάρους σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

- Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης των μισθών.

- Καθιέρωση κοινής φορολογικής κλίμακας για όσους έχουν εισόδημα από μισθούς και ενοίκια.

- Αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι εισηγήσεις που έχει στο συρτάρι της η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την καθιέρωση ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου αλλά και αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 33% στο ίδιο επίπεδο με τον ανώτατο συντελεστής της φορολόγησης των μισθών που είναι σήμερα 42%.

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

- Nέες κλίμακες για τη φορολογία κεφαλαίου, δηλαδή στις γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές και μεταβιβάσεις με αλλαγές και στα αφορολόγητα όρια.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...