9 Δεκ 2015

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι συμβαίνει με το ΔΝΤ

Της Κατερίνας Ακριβοπούλου
Ο άρχοντας του σκότους ξαναχτύπησε!
Σ’ ένα παιχνίδι σκληρού πολιτικού πόκερ που διεξάγεται εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ ΗΠΑ και Βερολίνου, ο Σοϊμπλε παίζει τα…
ρέστα του.

Η πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζόν Κέρι στην Αθήνα – η πιο φιλική αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο altsantiri.gr – αποτέλεσε τη θρυαλλίδα θερμών επεισοδίων από την πλευρά του συστήματος Σοϊμπλε.

Με την Ουάσιγκτον υπέρμαχο της μείωσης του ελληνικού χρέους – για τους δικούς της λόγους – και σημαντικές δυνάμεις στην Ευρώπη να συντάσσονται πλέον στην ίδια γραμμή,το Βερολίνο αντιλαμβάνεται ότι από τις αρχές του 2016,ο φόβος του είναι πιθανόν να επιβεβαιωθεί.

Η αλλαγή συσχετισμών στο ευρωπαϊκό τοπίο συντελείται ήδη σε βάρος της γερμανικής ηγεμονίας. Μετά την Ελλάδα, η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας θέτει ήδη θέμα βιωσιμότητας του χρέους, ο Ρέντσι στην Ιταλία διατυμπανίζει όλο και πιο συχνά ότι «δεν πάει άλλο με τη λιτότητα» και ο Ολάντ προσχωρεί ασμένως στο αντιγερμανικό στρατόπεδο.

Το νέο ευρωπαϊκό μέτωπο ευνοεί τις επιδιώξεις της Ελλάδας, όχι μόνον ως προς το χρέος αλλά και ως προς τη συνολικότερη στρατηγική της να αναδειχθεί σε καταλυτικό παράγοντα, των αλλαγών στην Ευρώπη.

Ήδη ο Μάρτιν Σούλτς ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχεται την πρόταση Τσίπρα για ενεργό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του σώματος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, με την οποία τον ενημερώνει, ότι η Διάσκεψη Προέδρων της Ευρωβουλής αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ότι η Ευρωβουλή θα καταπιάνεται με το ελληνικό ζήτημα κάθε τρίμηνο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα οι διαβουλεύσεις θα γίνονται μπροστά στις κάμερες, σε αντίθεση με τις κλειστές συνεδριάσεις του Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα καταστήσουν πιο ευέλικτο το πρόγραμμα , αφήνοντας περιθώρια για σημαντικές βελτιώσεις.
Η απόφαση του Μάρτιν Σούλτς θα οριστικοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.
Στο βάθος αυτού του νέου χάρτη που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, αρχίζει ήδη και διαφαίνεται η πρόθεση των πρωταγωνιστών για οριστική έξοδο του ΔΝΤ από το ευρωπαϊκό πεδίο, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του πολιτικού τοπίου.

Σ΄αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η «αιφνίδια» σκλήρυνση της στάσης της Αθήνας έναντι του ΔΝΤ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει ο ίδιος τη σημαία του «πολέμου» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που εξόργισε τον Σοϊμπλε.

Η Αθήνα, με τον αέρα της επιτυχούς έκβασης σε ο,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα ζητήσει επισήμως απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα επιμένει να βάζει φρένο στις εξωφρενικές απαιτήσεις του γύρω από το ασφαλιστικό, τόσο σε ιδεολογικό όσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης.

Θα συντηρήσει έτσι τη δυναμική της εξόδου, προοπτική που θα αποτελέσει – εκτός των άλλων – και συντριπτικό χτύπημα για το Βερολίνο.
Πηγή: altsantiri.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...