20 Νοε 2015

Το "παράλληλο" τραπεζικό σύστημα και "τα λεφτά στο στρώμα"

Στην χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή για το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων ο κ. Δραγασάκης επιχείρησε για άλλη μια φορά να μιλήσει για την επιχείρηση δημιουργίας ενός......
παράλληλου τραπεζικού συστήματος, έξω από τα όρια εποπτείας – παρέμβασης της ΕΚΤ. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που παρ' ότι δεν έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη προσοχή δρομολογείται με την συνεργασία της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η αλήθεια είναι ότι και άλλοι οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει την ίδια ή παραπλήσια πρόταση στο πρόσφατο παρελθόν – και από τις στήλες του Capital.gr – ιδιαίτερα μετά την συρρίκνωση των συστημικών τραπεζών σε μόλις τέσσερις και την ένταξη της λειτουργίας τους στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εποπτείας.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη η δυνατότητα αυτή, δηλαδή της ύπαρξης επιχειρήσεων με τραπεζική δραστηριότητα που επιχειρούν σε ένα εθνικό πλαίσιο λειτουργίας, παραμένει υπαρκτή στην Ευρωζώνη και "λειτουργεί” σε μία σειρά χωρών από την Γερμανία έως και την τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως υποστήριξε στην ομιλία του, έχουν θεσπιστεί ευρωπαϊκές oδηγίες που επιτρέπουν την ύπαρξη ιδρυμάτων, που δεν λέγονται τράπεζες αλλά παρέχουν πιστώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και διαχειρίζονται ένα μέρος της εγχώριας αποταμίευσης σε τοπικό επίπεδο, δεμένο με την "ντόπια” δραστηριότητα και με τρόπο που ξεφεύγει από τα όρια και τα κίνητρα κερδοφορίας της διεθνούς τραπεζικής των συστημικών τραπεζών.

Κατά τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης οι "επιχειρήσεις” αυτές μπορούν να συνδεθούν με τις αναπτυξιακές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων "και υπάρχουν νέες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε”.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη πράγματι υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες τοπικές "τράπεζες” που δεν έχουν την ταυτότητα ούτε τις λειτουργίες των συστημικών τραπεζών, αλλά εξυπηρετούν ακόμα και με το υφιστάμενο καθεστώς τραπεζικής εποπτείας πιστωτικές δραστηριότητες.

Και δεν πρόκειται για τις πάλαι ποτέ – υπό συρρίκνωση - συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες στην Ελλάδα παρασύρθηκαν επίσης από το τσουνάμι των κόκκινων δανείων αλλά και της "τοπικής” πολιτικοοικονομικής διαπλοκής.

Από που θα χρηματοδοτηθούν
Το "μυστικό” όμως πίσω από το νέο ενδιαφέρον για την δημιουργία τέτοιων εταιρειών δεν αφορά τόσο την σύστασή τους, όσο το από που θα χρηματοδοτηθούν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να παίξουν τον ρόλο ενός υποκατάστατου της τραπεζικής χρηματοδότησης μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα λοιπόν με εκτιμήσεις που φαίνεται να αποδέχονται και οι θεσμικά αρμόδιοι φορείς, υπάρχει και παραμένει ανενεργό στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας ένα σημαντικό μέρος ρευστότητας που είχε αποσυρθεί από τις τράπεζες από την διετία 2012 – 2013 και μετά. Τα χρήματα αυτά είτε χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά για την συντήρηση του βιοτικού επίπεδου μεγάλων κοινωνικών τμημάτων είτε έχουν βγει στο εξωτερικό, είτε σε ένα πολύ μικρό μέρος τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με τοκογλυφικό τρόπο στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και προσώπων.

Τώρα δε με τον νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των "κόκκινων δανείων” και την ορατή πλέον απειλή του εκπλειστηριάσουν των ακινήτων στο πλέον "εύπορο” κομμάτι των ιδιοκτητών δανειοληπτών εκτιμάται ότι σημαντικό μέρος αυτού του "αόρατου” χρήματος θα υποχρεωθεί να επανεμφανισθεί και να "ενταχθεί” μέσα στην οικονομία μέσα από ένα τέτοιο "παράλληλο” νόμιμο σύστημα πιστώσεων.

Αυτό το "αόρατο” χρήμα κυρίως στην περιφέρεια της χώρας και στα περιφερειακά αστικά κέντρα, επιδιώκεται να επιστρέψει έτσι μέσω ενός νέου επιχειρηματικά αξιόπιστου και θεσμικά "νόμιμου” τρόπου χρηματοπιστωτικών εταιρειών που θα μπορούν να το διαχέουν στην οικονομική δραστηριότητα με ελεγχόμενο αλλά όχι από την ΕΚΤ σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες τέτοιου είδους εταιρείες εκμεταλλευόμενες το υπάρχον νομικό καθεστώς ήδη λειτουργούν σε χαμηλούς τόνους και μικρή έκταση.

Η "επιχείρηση” αυτή όμως πρόκειται να ανοίξει και να πάρει διαστάσεις με την ενεργοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα "κόκκινα δάνεια”. Το "Κεφάλαιο” στην αυριανή του έκδοση παρουσιάζει ένα διεξοδικό ρεπορτάζ στο που και πώς θα συνδεθεί η νέα αυτή "πιστωτική δραστηριότητα” με την διαχείριση των "κόκκινων δανείων”. 
Γ. Αγγέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...