11 Νοε 2015

Ο Δήμος Μυκόνου σε συνέργιες και συνεργασίες που διαμορφώνουν την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο Ευρωπαϊκό Αυτοδιοικητικό περιβάλλον και την νέα διαμορφούμενη πραγματικότητα,.......
η Δημοτική Αρχή Μυκόνου προσεγγίζει θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους Δημότες, μέσω του σχεδιασμού στρατηγικών πολιτικών με προτεραιότητες και πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσεων σε επίκαιρα και αλλά και μελλοντικά θέματα.

" Ο Δήμαρχος καταβάλλει το μέγιστο δυνατόν για να επιφέρει βελτιώσεις στο σύστημα που καλείται να διοικήσει και να επιτελέσει επιτυχώς τους στόχους του. "

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση και σχεδιασμό των στρατηγικών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και είναι προετοιμασμένος να διεκδικήσει και να υποδεχθεί δράσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα που θα υλοποιήσουν στρατηγικές ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

Σημαντικές επαφές της Δημοτικής Αρχής για αυτοδιοικητικά θέματα καθώς και για ζητήματα-πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων
Ως σημαντική καταγράφεται η συμμετοχή του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά με αντιπροσωπεία Μυκόνου, στο 5ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV V) που έλαβε χώρα από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2015 στο Βερολίνο. Συμμετείχαν περισσότεροι από 450 επίτιμοι σύνεδροι και εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου του Βερολίνου, της Ομοσπονδιακής Βουλής, Ελληνικών και Γερμανικών Υπουργείων και Δήμων, φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις που κατέθεσαν τις απόψεις τους και την τεχνογνωσία τους.

Μετά από χαιρετισμούς ανάμεσά τους και αυτού του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, εισαγωγικές εισηγήσεις έκαναν ο Roger Kehle αντιπρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Πόλεων και Δήμων, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο Καθ. Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά..

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαχείριση Απορριμμάτων-Πράσινη Πόλη» ο Δήμαρχος Κ. Κουκάς συζήτησε με ομολόγους του για το Σχέδιο του Βερολίνου για τη Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων. 
Στη συνέχεια συνοδευόμενος επισκέφτηκε το Κέντρο Εφοδιασμού και Διάθεσης (VEZ) της επιχείρησης ALBA στην κεντρική συνοικία Potsdamer Platz του Βερολίνου. Πρόκειται για μια υπόγεια εγκατάσταση στο κέντρο της μητρόπολης, με σκοπό την συνοικιακή ανακύκλωση, και παραγωγή υλικού για βιοαέριο από επεξεργασία οργανικού υπολείμματος. 
Έπειτα ξεναγήθηκε με την ομάδα του στην κύρια Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων του Βερολίνου (BSR) που διαχειρίζεται όλα τα βιοαπόβλητα και υλικά ανακύκλωσης, προς παραγωγή ενέργειας από βιοαέρια και καύση σύμμικτων απορριμμάτων ή υπολείμματος . Εκεί πραγματοποιήθηκε προβολή και συζήτηση επί των στοιχείων διαχείρισης και πρακτικών της μονάδας που είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου και ανήκει 100% στο Ομόσπονδο Κρατίδιο του Βερολίνου.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με παρουσία και τοποθέτηση του Δημάρχου Κ. Κουκά σε θέματα «Τουρισμού» στη σχετική θεματική συζήτηση. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, την ίδια ημέρα, ήταν οι εισηγήσεις με θέμα την «Αγροτική Ανάπτυξη των Δήμων» ίδρυμα Hanns-Seidel, τη θεματική «Πράσινη πόλη» που εισηγήθηκε το ίδρυμα Heinrich-Böll με εισηγήτρια την Sabine Drewes, υπεύθυνη για πολιτικές Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ιδρύματος Heinrich- Bӧll και κεντρική ομιλήτρια την «πράσινη» βουλευτή Silke Gebel.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σχεδίων και προγραμμάτων για «Συμμετοχή και Ενσωμάτωση Μεταναστών» από το ίδρυμα Rosa-Luxemburg. Εποικοδομητική υπήρξε και η γενικότερη συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα ERASMUS PLUS για την ανταλλαγή δημοτικών υπαλλήλων με σκοπό την απόκτηση διοικητικής εμπειρίας. Σε όλες τις ομάδες συμμετείχαν και Έλληνες ομιλητές.

Ο Δήμαρχος και η ομάδα του δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρόθεση να αποκομίσουν το μέγιστο της Γερμανικής εμπειρίας στη διαχείριση απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης, συμμετείχε και στήριξε ιδιαίτερη σύσκεψη σε διαφορετική αίθουσα όπου εξέθεσε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο αυτές οι μεγάλης κλίμακας πρακτικές διαχείρισης μπορούν να εφαρμοστούν στα νησιά των Κυκλάδων, εκθέτοντας σε κοινή παρουσίαση το τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Μυκόνου (ΤΣΔΑΜ), σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στις τοπικές ανάγκες, η τεχνογνωσία και τα επιδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Στην τράπεζα αυτή συμμετείχαν αρκετοί νησιωτικοί δήμοι από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και Γερμανοί ειδικοί, όπως ο Gerhard Bauer Έπαρχος Schwӓbisch Hall και ο Georg Hiller, ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα κομποστοποίησης, (ιδιοκτήτης μονάδας κομποστοποίησης). Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα γόνιμη καταλήγοντας στη δημιουργία άτυπου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων για τους νησιωτικούς δήμους, μετά από πρόταση του νομικού συμβούλου του Δήμου Παξών κ. Αλέξανδρου Παπαστεριόπουλου.

Η εμπειρία του 3ημέρου ήταν ουσιαστική για όλα τα θέματα που θίχτηκαν ενώ ο Δήμαρχος Κ. Κουκάς δήλωσε στα μέσα πως: “Για ζητήματα Περιβαλλοντικής Πολιτικής δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη που έγιναν στην Γερμανία η οποία είναι πρωτοπόρος σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, μιας και το κράτος αυτό ασκεί την πρακτική ανακύκλωσης και ενέργειας από απορρίμματα, εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον. Στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατον να φτάσουμε την γερμανική πρακτική διαχείρισης μέσα σε 5 χρόνια όπως επιτάσσει το ΕΣΔΑ. Ωστόσο, ως δήμος, θα ενεργήσουμε στοχευμένα και μεθοδικά για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε εκπαίδευση και πρακτική εφαρμογή.”
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...