19 Νοε 2015

Τουρισμός: Μεσογειακή «μάχη» για τα... μάτια των Ρώσων

«Μάχη» Μεσογειακών προορισμών στη ρωσική αγορά με φόντο τα προβλήματα από τις νέες βίζες. Μεγάλες ζημιές λόγω Αιγύπτου καταγράφουν οι Ρώσοι τουρ οπερέϊτορ. Ακόμα και...
«βίζα κατ'οίκον» προσφέρουν οι Ισπανοί. Επιτακτική ανάγκη για νέα visa center της Ελλάδας, λένε παράγοντες της αγοράς.

Από ταχύρυθμη εξάσκηση... δέκα δακτύλων καλείται να περάσει άμεσα ο ελληνικός τουρισμός στην αγορά της Ρωσίας προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιουργεί η εφαρμογή της νέας βιομετρικής βίζας η οποία, μεταξύ άλλων, απαιτεί τη λήψη αποτυπωμάτων και των δέκα δακτύλων.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη πτώση του ρωσικού τσάρτερ στην Αίγυπτο διαμορφώνει νέα δεδομένα στην ταξιδιωτική αγορά της Ρωσίας με τους τουρ οπερέϊτορ να καταγράφουν μεγάλες ζημιές και να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Οι Ρώσοι τουρ οπερέϊτορ δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από το κλείσιμο της αιγυπτιακής αγοράς, μετά τη συντριβή του ρωσικού τσάρτερ και τα 224 θύματα. Πηγές της ταξιδιωτικής αγοράς της Μόσχας εξήγησαν στο Euro2day.gr τους λόγους.

Σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, η Αίγυπτος είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μίνι Ελντοράντο για τους Ρώσους τουρ οπερέϊτορ καθώς αντιπροσώπευε το 50% των πωλήσεων του χειμερινού τους προγράμματος.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν, η χειμερινή περίοδος αποτελεί πραγματικό χρυσωρυχείο για τους Ρώσους τουρ οπερέϊτορ. Είναι χαρακτηριστικό, λένε, πως το φετινό θερινό τους πρόγραμμα στην Αίγυπτο ήταν 50-60% μικρότερο από το αντίστοιχο χειμερινό που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Τα υψηλά χειμωνιάτικα έσοδα για τους Ρώσους τουρ οπερέϊτορ στην Αίγυπτο, οφείλονται στο γεγονός πως αυτό το τρέχον διάστημα θεωρείται περίοδος αιχμής για την Αίγυπτο (high και super high season), αντίστοιχη με το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στην Ελλάδα.

Έτσι και οι τιμές των πακέτων είναι πιο υψηλές σε σύγκριση με το καλοκαίρι, όταν τα τουριστικά πακέτα κοστίζουν 20-25 δολάρια το άτομο all inclusive σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Κι όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το καλοκαίρι η Αίγυπτος επιλέγεται κυρίως από τους Ρώσους που δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να έρθουν στην ακριβότερη (σ.σ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) Ελλάδα.

Μεγάλες ζημιές των Ρώσων τουρ οπερέϊτορ
Οι ζημιές των Ρώσων τουρ οπερέϊτορ από το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου ανέρχονται, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στο 1,5 δισ. ρούβλια (πάνω από 20 εκατ. Ευρώ).

Ένα μέρος των ζημιών οφείλεται στο γεγονός ότι υποχρεώνονται να καλύψουν το κόστος για τον επαναπατρισμό περίπου 80.000 Ρώσων τουριστών που έκαναν διακοπές στην Αίγυπτο αυτή την περίοδο.

Επιπλέον, έχουν προκαταβάλει τις κρατήσεις θέσεων σε αεροπορικές εταιρείες αλλά για ταξίδια που τώρα δεν μπορούν να γίνουν.

Αντίστοιχα έχουν καταβάλλει μεγάλες προκαταβολές σε ξενοδοχεία της Αιγύπτου οι οποίες δεν επιστρέφονται και κινδύνευαν να χαθούν. Με παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης, ωστόσο, οι Αιγύπτιοι ξενοδόχοι δέχτηκαν να αξιοποιηθούν οι προκαταβολές που είχαν δοθεί για μελλοντικές κρατήσεις.

Οι Ρώσοι τουρ οπερέϊτορ υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν λύσεις ώστε, αφενός να μειώσουν τις ζημιές κι αφετέρου να αναθερμάνουν τις κρατήσεις για το μισό χειμερινό τους τζίρο που κινδύνευε να χαθεί.

Έτσι, προτείνουν στους πελάτες που είχαν κάνει, ήδη, κρατήσεις για Αίγυπτο αλλά δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, να επιλέξουν άμεσα δυο άλλες χώρες για το ταξίδι τους: την Κύπρο και την Τουρκία.

Ως δεύτερη επιλογή τους πρότειναν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι σε προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη ή το Ντουμπάι καταβάλλοντας το επιπλέον ποσό. Τέλος, πρότειναν στους πελάτες τους, εφόσον δεν επιλέξουν μια από τις δύο πρώτες επιλογές, να αξιοποιήσουν τα χρήματά που έδωσαν σε μελλοντικό τους ταξίδι.

Κερδισμένοι από τις εξελίξεις εμφανίζονται κυρίως η Κύπρος και η Τουρκία για δύο λόγους, σύμφωνα με στελέχη της ρωσικής ταξιδιωτικής αγοράς:
- προσφέρουν κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και διαθέτουν καταλύματα που μπορούν να υποστηρίξουν χειμερινό τουρισμό, ακόμα κι αν ο καιρός χαλάσει.
- Δεν απαιτούν βίζα (Τουρκία) ή έχουν καθιερώσει καθεστώς προ-βίζας όπως η Κύπρος προσφέροντας στους τουρίστες τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση βίζας ηλεκτρονικά κι εντός 48 ωρών να εξασφαλίζουν την έγκρισή της.

Αλλάζει τα δεδομένα η βιομετρική βίζα
Στελέχη ταξιδιωτικών οργανισμών της Ρωσίας με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr μετέφεραν τον προβληματισμό τους για την ετοιμότητα του ελληνικού Προξενείου στη Μόσχα να ανταποκριθεί στη νέα διαδικασία που προβλέπει η βιομετρική βίζα που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Εξήγησαν, μάλιστα, στο Euro2day.gr πού εντοπίζεται το πρόβλημα, τι ίσχυε με την παλιά διαδικασία και τι άλλαξε από το Σεπτέμβριο.

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ένας Ρώσος που ήθελε να ταξιδέψει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, πήγαινε στο ταξιδιωτικό γραφείο, διάλεγε το ταξίδι του, άφηνε έναν φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αίτηση έκδοσης βίζας, αυτά στέλνονταν με κούριερ στο Προξενείο ή στο visa center, δινόταν η έγκριση, έπαιρνε τη βίζα και μπορούσε να ταξιδέψει»
Με τις νέες βίζες βιομετρικών χαρακτηριστικών, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού «Ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να μεταβεί ο ίδιος στο Προξενείο ή το visa center, μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς του που πρόκειται να ταξιδέψουν, προκειμένου να γίνει λήψη αποτυπωμάτων και των δέκα δακτύλων των χεριών».

Για τους κατοίκους της Μόσχας η αλλαγή συνεπάγεται, απλώς μια πρόσθετη ταλαιπωρία. Όπως εξηγούν, όμως, οι ίδιες πηγές, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για πολλούς Ρώσους που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αλλά διαμένουν σε αρκετές πόλεις-δορυφόρους της Μόσχας με πληθυσμό 300-500.000 κατοίκους η καθεμιά. Οι πόλεις αυτές αποτελούν μια ντε φάκτο «προέκταση» της αγοράς της Μόσχας καθώς καλύπτουν μια γεωγραφική περιοχή με ακτίνα 300 χλμ. γύρω από τη Ρωσική πρωτεύουσα.

«Σκεφτείτε τι συνεπάγεται η νέα διαδικασία για όλους αυτούς τους δυνητικούς πελάτες; Θα πρέπει να λείψουν μια μέρα από τη δουλειά τους, τα παιδιά το ίδιο από το σχολείο τους και θα πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα που συνεπάγεται ένα αυθημερόν ταξίδι στη Μόσχα (μετακίνηση, διατροφή κλπ) και πολλή ταλαιπωρία».

Τα νέα δεδομένα επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr ο Δημήτρης Χαριτίδης, δ/νων σύμβουλος του ελληνικού γραφείου του Ρωσικού τουριστικού οργανισμού ΤΕΖ που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης.
«Εκτιμώ πως θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα νέα visa center του Ελληνικού Προξενείου της Μόσχας σε δέκα μεγάλες πόλεις δορυφόρους της ρωσικής πρωτεύουσας όπως το Γιαροσλάβ, η Τούλα, η Ιβάνοβα ή το Τβερ».

Ταξιδιωτικές πηγές από τη Μόσχα επεσήμαναν στο Euro2day.gr πως οι αιτήσεις βίζας δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο 90 ημέρες πριν την αναχώρηση. Ωστόσο, οι Ρώσοι όπως και οι περισσότεροι τουρίστες σε όλο τον κόσμο επιλέγουν να κάνουν τις κρατήσεις όσο γίνεται πιο κοντά στην ημέρα αναχώρησης. 
Έτσι, στελέχη των ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν το Ελληνικό Προξενείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αιτήσεις όταν αρχίσει να αυξάνει η ζήτηση. Κι αυτό, όπως υποστηρίζουν, λόγω του πρόσθετου προσωπικού που απαιτείται αλλά δεν είναι διαθέσιμο.

Αναφέρουν, μάλιστα, πως πολλές φορές φέτος οι εγκρίσεις βίζας δόθηκαν κυριολεκτικά στο «παρά ένα» και παραδόθηκαν στους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσουν. Έτσι, αναρωτιούνται τι θα συμβεί το 2016 με τη νέα διαδικασία βιομετρικής βίζας.

Με αφορμή τη νέα βίζα φαίνεται πως εξελίσσεται ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου στην αγορά της Ρωσίας μεταξύ Μεσογειακών προορισμών που διεκδικούν να αποσπάσουν αυξημένα μερίδια της πίτας εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας.

Κύπρος και Βουλγαρία φέρονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων της Μόσχας, να καταγράφουν αυξημένη ζήτηση για το 2016. Η μεν Κύπρος λόγω της ευέλικτης ηλεκτρονικής προ-βίζας και η Βουλγαρία επειδή φέρεται διατεθειμένη να μην ζητά καθόλου βίζα από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άλλοι μεσογειακοί προορισμοί εμφανίζονται ακόμα πιο ευέλικτοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία η οποία προσφέρει τη δυνατότητα «βίζας κατ'οίκον» με ειδικά συνεργεία τα οποία επισκέπτονται τους Ρώσους που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, λαμβάνουν επιτόπου τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα δικαιολογητικά και τους αποστέλλουν τη βίζα μετά τη σχετική έγκρισή της. Η υπηρεσία αυτή βέβαια χρεώνεται 100 Ευρώ...

Παράγοντες της ταξιδιωτικής αγοράς σε Ελλάδα και Ρωσία επισημαίνουν το momentum από το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να επωφεληθεί η χώρα μας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν το γεγονός πως οι Ρώσοι τουρ οπερέϊτορ αναζητούν τρόπους να διοχετεύσουν την πελατεία τους σε προορισμούς όπου δεν θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν το γεγονός πως το 2016 έχει κηρυχθεί επίσημα έτος Ελλάδας στη Ρωσία και έτος Ρωσίας στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εντοπίζουν καθυστέρηση στην αξιοποίηση του γεγονός ενώ, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα κάποιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων ή δράσεων που εντάσσονται σε αυτό.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...