Οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν τον τοπικό συντονιστικό ρόλο στα νησιά, σύνδεσης των υπηρεσιών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα,.........
τους χώρους φιλοξενίας, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τα Νοσοκομεία, ενώ «αυτοί υπάγονται και συνεργάζονται με τον συντονιστή της κυβέρνησης, οπότε θα υπάρχει άμεση επικοινωνία και τα προβλήματα που δημιουργούνται θα τα λύνουμε το συντομότερο», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ειδικά για τη Λέσβο το ζήτημα της ύπαρξης άταφων νεκρών, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου.
«Είμαστε 1.000 μέτρα από την Τουρκία, με 5.000 μερίδες φαγητό την ημέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τζίρο 3.500.000 δολαρίων από την άλλη πλευρά» σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός τους ανέφερε πως «κάμπτονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις, μας διαβεβαίωσε πως μπορεί να υπάρχει εξαίρεση στη διαπραγμάτευση, όπως επίσης θίχτηκε και το θέμα κάμψης των κανόνων για τον ΦΠΑ, εδώ μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με βάση το προσφυγικό, ως αίτημα για την κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση της νησιωτικής Ελλάδας».
Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε και η παροχή καθεστώτος ειδικής προστασίας στους Σύρους, «η οδηγία 2001 του 55 που αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση», και προσέθεσε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε συντονισμένα και με τακτική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου κάθε 20 ημέρες.
Ο μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου είπε ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε όλες τις υποβληθείσες προτάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά συγκεκριμένη προσφορά της Εκκλησίας είπε πως εξασφαλίζει 300 μερίδες φαγητού ημερησίως για τους πρόσφυγες.
Επέρριψε ευθύνες σε «κάποιους από απέναντι», που στέλνουν τους ανθρώπους με 8 μποφόρ στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα «το Αιγαίο να είναι γεμάτο από σωσίβια μικρών παιδιών και τα νεκροτομεία μας γεμάτα από νεκρούς».
Επίσης, ζήτησε στο πρόγραμμα των 5 νησιών να συμπεριληφθεί και η Κάλυμνος για τη δημιουργία hot spot, καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας επεσήμανε τα προβλήματα που αναφύονται από την ανεπαρκή στελέχωση των υπηρεσιών και ζήτησε να στηριχτεί η δημοτική αρχή είτε οικονομικά, είτε με ανθρώπινο δυναμικό.
Προσέθεσε ότι σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή να παγώσει, τονίζοντας «τα νησιά μας δικαιούνται πάρα πολλά πράγματα, ειδικότερα τα μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν αυτό το τεράστιο βάρος των προσφύγων. Ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας, όμως έχουμε κληθεί να το λύσουμε εμείς, ένα πρόβλημα που δεν είναι ούτε της χώρας, και η Ευρώπη και οι μεγάλες δυνάμεις, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα μένουν αμέτοχοι μπροστά στα μεγάλα εγκλήματα που συντελούνται στο Αιγαίο».
Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς είπε ότι αυτό που ζητήθηκε κατεπειγόντως από την κυβέρνηση είναι η ύπαρξη συντονιστή, διότι «βλέπουμε κατασπατάληση πόρων ανθρώπινων και υλικών», η δημιουργία υποδομών πολλαπλών χρήσεων, «γιατί θέλουμε να ελπίζουμε ότι το μεταναστευτικό δεν θα είναι η καθημερινότητα για δεκαετία».
Ζήτησε την άμεση αρωγή της ΕΕ για επίλυση του ζητήματος, καθώς «η λύση δεν βρίσκεται στις ελληνικές ακτές ή στα σύνορα Γερμανίας ή Κροατίας, ή οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού κράτους, αλλά βρίσκεται κοντά στις χώρες που υφίστανται τις άμεσες συνέπειες του πολέμου, βρίσκεται στην Τουρκία που είναι η πρώτη πύλη υποδοχής, και προς τα εκεί πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες».
Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι ζήτησε συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για όλες τις πλευρές λειτουργίας του hot spot στο νησί, ενώ έθεσε και το ερώτημα τι μπορεί να διαφυλαχθεί από το τουριστικό προϊόν της Κω που έχει δεχθεί πλήγμα, ενώ προοιωνίζεται πρόβλημα και για το 2016, βάσει των μέχρι στιγμής προκρατήσεων.
«Εμείς, αν δεν υπάρξουν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Κω, δεν θα δεχθούμε επ’ ουδενί να ζημιωθούν οι πολίτες της Κω, οι επιχειρήσεις της Κω, η οικονομία της Κω και της χώρας. Αν δεν ληφθεί κάποια απόφαση στην κατεύθυνση που βάλαμε, εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε συνεργοί στο να καταστραφεί το τουριστικό προϊόν που λέγεται Κως" τόνισε ο κ. Κυρίτσης.
«Ο κ. Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι αγωνίες μας είναι και δικές του αγωνίες και μας είπε ότι θα φροντίσει να καλυφθούν, ώστε να μην υπάρξει αυτό το οποίο φοβόμαστε» προσέθεσε.
Εκτίμησε ως θετική την προσπάθεια που θα καταβληθεί για παράταση και πέραν του Ιουνίου «για τον ΦΠΑ που έχει πάρει η Κως και άλλα νησιά», ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να μεταφερθούν μη αποπερατωμένα έργα με τη λήξη του ΕΣΠΑ, στην επόμενη περίοδο, ώστε να αποπερατωθούν.
Πηγή: enikonomia.gr
Newsroom MykonosTicker
Newsroom MykonosTicker