21 Νοε 2012

Τι είναι η Nomophobia;


Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και γενικά του σύγχρονου τρόπου ζωής αρχίζουν να αναδύονται νέες φοβίες στους ανθρώπους. Η τελευταία τεχνολογική φοβία αφορά το να μείνει κανείς χωρίς κινητό τηλέφωνο και αποκαλείται στα αγγλικά "Nomophobia" (σ.σ: "No mobile phone phobia"). Τα «συμπτώματα» αυτής της νέας φοβίας είναι το.........
να μην πηγαίνει κανείς πουθενά χωρίς το κινητό τηλέφωνό του, να φοβάται αδιάκοπα μήπως χάσει το σήμα ή ακόμη και το να τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να αποφορτιστεί η μπαταρία του.

Αν κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά σε προσωπικό επίπεδο, τότε μάλλον πάσχετε κι εσείς από την καινούρια τεχνολογική «φοβία», όπως αναφέρει το «Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου» σε σχετική ανακοίνωσή του. Πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας "SecurEnvoy" έδειξε ότι, το 66% που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο ενώ το 41% παραδέχτηκε πως έχει περισσότερα κινητά λόγω αυτού του φόβου. Περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν αυτήν την φοβία συγκριτικά με τους άντρες, με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και δύο κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Ως ανησυχητικά σημάδια, σύμφωνα με την έρευνα, πρέπει να θεωρούνται τα εξής:

- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.
- Τάση να ελέγχουμε μανιωδώς τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.
- Επιθυμία να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.
- Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Στο δείγμα των 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18- 24 ετών με ποσοστό 77% ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών με ποσοστό 68%. Όπως έδειξε η μελέτη, οι χρήστες ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα.

Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων, όπως είπαν, ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς την συγκατάθεσή τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του τηλεφώνου του. Σύμφωνα με τη δράση "Saferinternet.gr" του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε είδους τεχνολογία έχει ως στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, και τίποτα παραπάνω», συνεπώς - και σε αυτή την περίπτωση -ισχύει πανηγυρικά το ρητό «μέτρον άριστον».
Πηγή : zougla.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...