18 Νοε 2012

Τρέχουν για να σώσουν την Ελλάδα ΔΝΤ, Γερμανία, Βρυξέλλες, ΗΠΑ - Το βράδυ η έκθεση βιωσιμότητας από την Τρόικα

- Σε εξέλιξη συνάντηση Σαμαρά- Στουρνάρα στο Μαξίμου για να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα
- Ο υπ. οικονομικών κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για την Τρίτη
- Ποια θα είναι η λύση και ο συμβιβασμός για την Ελλάδα;
- Χωρίς την Έκθεση Βιωσιμότητας για το ελληνικό Χρέος φόβος για ναυάγιο του Eurogroup
- Η Ουάσινγκτον στέλνει μήνυμα να γεφυρωθούν οι διαφορές
......

Στροφή 180μοιρών στο Ελληνικό πρόβλημα από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Σημάδια επλίδας ότι είμαστε κοντά στην επόμενη δόση. Πληροφορίες και γεγονότα κάνουν αναφορά ότι η Έκθεση βιωσιμότητας εώς σήμερα το βράδυ θα είναι έτοιμη από την Τρόικα.

Τι έγινε και ξαφνικά όλοι τρέχουν να στηρίξουν την Ελλάδα; Μήπως η εκδοχή του οικονομολόγου Γ. Βαρουφάκη όπως την παρουσίασε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ και τον Νίκο Ευαγγελάτο την Παρασκευή 14/11/2012 έχει βάση : "Η Ελλάδα έπρεπε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τριμερή κόντρα Γιουνγκερ, Λαγκάρντ και ΕΚΤ", είχε πει.

Συγκεκριμένα είχε υποστηρίξει : "Η κάθε πλευρά ζητούσε κάτι διαφορετικό, η ΕΚΤ απαιτούσε την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, η κ. Λαγκάρντ κούρεμα και ο κ. Γιούνγκερ τη βιωσημότητα του χρέους η Ελληνική πλευρά έπρεπε πολιτικά να στραφεί προς το ΔΝΤ."

Όπως όλα δείχνουν αυτή η εκδοχή δεν έχει ανατραπεί. Η μεταξύ τους διαφωνία κάνει βήματα προσέγγισης σε μια λύση που είναι αναγκασμένες οι ίδιες οι πλευρές να δώσουν για να βελτιώσουν το συνολικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο μιας οικονομικής αποσταθεροποίησης που δεν οδηγεί πουθενά.

Η ελληνική πλευρά την Παρασκευή 16/11/2012 δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα πιθανόν να είχε αντιληφθεί την αναστροφή του κλίματος και γι αυτό είχε δηλώση με νόημα, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό : "Δεν θέλω να γρουσουζέψω την εκταμίευση της δόσης"

Οι ειδήσεις όμως και το Σάββατο για το Ελληνικό ζήτημα έρχονταν να επιβεβαιώσουν ότι κάτι αλλάζει πλεον όχι σε επίπεδο σεναρίων.

Τα γεγονότα Σάββατο 17/11/2012
* Ο Γερμανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ σύμφωνα με δηλώσεις του σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Bild» θεωρεί αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
* Η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε : «να φτιάξουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που να είναι στέρεο, που να είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμο αύριο».
* Μηνύματα για λύση στο Ελληνικό πρόβλημα και από Ουάσινγκτον ενώ αρχίζουμε να βλέπουμε στον ορίζοντα και άλλες συμμαχίες για την Ελλάδα. Πληροφορίες κάνουν αναφορές για συμμαχία των Υπουργών Πορτογαλίας, Ισπανίας και Γαλλίας με των Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

Τι περιμένουμε την Κυριακή
Σύμφωνα με τπληροφορίες η Έκθεση που όλοι μας έλεγαν ότι πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε τη δόση θα έρθει στα χέρια μας σήμερα το βράδυ.
Η Έκθεση Βιωσιμότητας για το ελληνικό Χρέος, θα είναι στα χέρια των εμπλεκομένων αυτής της ιστορίας σε λιγότερο από 24ώρες καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Eurogroup της Τρίτης θα είναι ναυάγιο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους.

Το δρόμο της λύσης του Ελληνικού ζητήματος έδειξε από την Αθήνα στις 14/11/2012 ο Charles Dallara:
Ο κ. Charles Dallara τόνισε επίσης ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

- Επιστροφή στην ανάπτυξη
- Η διετή παράταση ίσως δεν είναι αρκετή
- Ηπιότερη προσαρμογή για την Ελλάδα
- Μείωση επιτοκίων στα δάνεια προς Ελλάδα
- Να εξαιρεθούμε από την αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ
- Το ΔΝΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο δανείων με μηδενικό επιτόκιο

Ποια θα είναι η λύση και ο συμβιβασμός
Η συμβιβαστική λύση θα έχει, όπως φαίνεται, ευρωπαϊκό "χρώμα", καθώς το "πακέτο" θα προβλέπει:
- δραστική μείωση ή ακόμα και το μηδενισμό των επιτοκίων στα δάνεια της Τρόικας,
- παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη,
- την απόδοση των εν λόγω κερδών επί των ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες μέσω των κρατών- μελών της Ευρωζώνης,
- την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του Χρέους καθώς και το "πάγωμα" μέχρι νεωτέρας από το ΔΝΤ για νέο "κούρεμα",
- σχέδιο επαναγοράς Χρέους αν και τεχνικά χαρακτηρίζεται ως η πιο δύσκολη επιλογή.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Δεν επιθυμεί να μιλήσει αυτή τη στιγμή για την "μάχη" της Τρίτης καθώς όπως διαπιστώνουμε οι εξελίξεις τρέχουν και η καυτή πατάτα είναι στα χέρια όλων των άλλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : newsit.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...