7 Νοε 2012

Ο φόβος του αδιεξόδου μπροστά στην κάλπη

Υπάρχει εναλλακτική λύση; Αν οι βουλευτές πούνε σήμερα «όχι» στα μέτρα, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Ψάχνω εναγωνίως να βρω μία εναλλακτική και δεν την βρίσκω. Εκτός κι αν ως τέτοια μπορούμε να εκλάβουμε την έκφραση του σύγχρονου κουτσαβακισμού, ότι οι Ευρωπαίοι θα τρομάξουν και θα αναγκαστούν να μας δώσουν τα πορτοφόλια τους. Ή ότι θα βγάλουμε αύριο το πρωί τα πετρέλαια από το Αιγαίο και θα ξεπληρώσουμε.......

Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που λένε ανοικτά όχι στα μέτρα και όχι στην Ευρώπη, όπως το ΚΚΕ. Αυτό το καταλαβαίνουμε. Είναι μία τίμια θέση. Υπάρχουν κι άλλοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι του Καμμένου που λένε «όχι στα μέτρα», αλλά «ναι στην Ευρώπη». Θα το πούμε ευθέως. Λένε ψέματα και μάλιστα εν γνώσει τους. Προσφεύγουν στον φθηνό λαϊκισμό.

Είναι αλήθεια ότι όλοι μας θα θέλαμε να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι να μας στέλνουν τα εμβάσματα χωρίς να ρωτάνε πολλά – πολλά, αλλά αυτό δεν γίνεται. Είναι ανέφικτο. Κι όμως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτό προτείνουν: Να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι τους μισθούς και τις συντάξεις στην Ελλάδα ως λύτρα! Χρησιμοποιούν το ατράνταχτο επιχείρημα ότι συμφέρει τους Ευρωπαίους να μας πληρώνουν, γιατί αλλιώς  θα τους προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημία  βγαίνοντας από το ευρώ.

Και ρωτάμε! Έχουν εναλλακτική πρόταση; Μπορούν να μας πουν πως θα μπει η Ελλάδα στην ζώνη της ανάπτυξης, πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πως θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας; Αν οι προτάσεις τους είναι ότι θα βγάλουμε αύριο τα πετρέλαια του Αιγαίου ή ότι θα επιστρέψουμε μαζικά στην γεωργική παραγωγή ή ακόμη ότι θα φορολογήσουμε τον Μπιλ Γκέιτς, ας το αφήσουμε καλύτερα.

Το κακό όμως δεν είναι ότι δεν έχουν προτάσεις μόνο εκείνοι που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση και μπορούν εκ των πραγμάτων να πουλάνε ανέξοδα εύκολες λύσεις. Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ούτε από την κυβέρνηση.

Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι προβάλλεται και πάλι το θέμα των εκλογών ως κυρίαρχη πολιτική επιλογή της επόμενης  μέρας. Κάνουν λάθος! Αν πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι θα δεχτούν να παιχτεί το μέλλον της δανειακής σύμβασης σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα τόσο κοντά από την προηγούμενη, κάνουν λάθος. Αν εμείς πιστεύουμε ότι με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις θα βρούμε την λύση στα αδιέξοδά μας, κάνουμε λάθος.

Η σημερινή ψηφοφορία είναι σημαντική από κάθε πλευρά. Όπως ήταν και οι προηγούμενες ψηφοφορίες για άλλα μέτρα, για τα μνημόνια, για τις συμφωνίες με την Ευρώπη. Η σημερινή θα είναι η κρισιμότερη συνεδρίαση μέχρι την επόμενη. Εκτός κι αν εφεύρουμε, επιτέλους, ένα βιώσιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Αν αναδείξουμε προτάσεις για το πώς πρέπει να είναι η Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Είναι ο μόνος τρόπος για να στείλουμε τον λαϊκισμό στο σκοτάδι της  αμάθειας, απ’ όπου προήλθε. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ένα πραγματικό αποτέλεσμα και να επανακτήσει έτσι η πολιτική ένα μέρος από την χαμένη της τιμή. Μα και η μοναδική διέξοδος για να αποτραπεί μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στην Ευρώπη της ευημερίας.
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή : capital.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker  




Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...