16 Νοε 2012

Έρχεται νέο μνημόνιο και σφιχτό "χαλινάρι" για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Της Δήμητρας Καδδά
Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα επεκτείνει στους ΟΤΑ το πλαίσιο αυξημένης εποπτείας σε ΔΕΚΟ -το οποίο περιλαμβάνει αυτόματες περικοπές δαπανών, επίτροπο και αναστολή αμοιβών μελών ΔΣ- φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, έως τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα τέθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με επιμονή ως «προαπαιτούμενη δράση» από τους υπουργούς Οικονομικών και ζητήθηκε να έχει γίνει πριν από το Eurogroup της Τρίτης.....

«Είναι το μόνο σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο που ζητά η τρόικα για τώρα, πέρα από τις ρήτρες» αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Προσθέτει ότι το ζήτημα ξεκίνησε με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεν στο μνημόνιο, αλλά «λειάνθηκαν» στο πολυνομοσχέδιο.

Εντάθηκε μετά την αντίδραση εργαζομένων και δημάρχων στην εγκύκλιο που αναμένεται από το υπουργείο Εσωτερικών για την κατάρτιση των καταλόγων με υπαλλήλους των δήμων και των περιφερειών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε σε καταλήψεις των υπηρεσιών που καλούνται να συντάξουν τις λίστες, ενώ πολλές ενώσεις δήμων και δήμαρχοι συντάσσονται λέγοντας εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία με τη διαθεσιμότητα.

Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο «χαλινάρι» στους ΟΤΑ θα περιλαμβάνεται σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα αντικαταστήσει αυτή που είχε συντάξει στο τέλος Οκτωβρίου του Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το «στενό» δημόσιο και πλέον επεκτείνεται. Η πράξη ανέφερε ότι συνάπτονται με το υπουργείο Οικονομικών ή το αρμόδιο υπουργείο, αν πρόκειται για φορέα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου μνημόνια συνεργασίας με τριμηνιαίους στόχους, προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων, δεσμεύσεις ότι υφίστανται και λειτουργούν εσωτερικά συστήματα και ρυθμό αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων.

Όποιος φορέας δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι την 31η Ιανουαρίου καμία δαπάνη πλην των πληρωμών συντάξεων και αποδοχών δεν θεωρείται νόμιμη. Έως τις 15 Ιανουαρίου υποβάλλεται μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τριμηνιαίοι στόχοι από τα υπουργεία στο ΓΛΚ και έως τις 15 Φεβρουαρίου από τους φορείς στα αρμόδια υπουργεία.

Όταν διαπιστώνεται απόκλιση που υπερβαίνει το 10% περικόπτονται ισόποσα πιστώσεις-επιχορηγήσεις. Όπου διαπιστώνεται σοβαρή απόκλιση, ο υπουργός Οικονομικών δύναται να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα ρύθμιση θα βασίζεται στην διάταξη του πολυνομοσχεδίου περί ΔΕΚΟ που θα «επεκταθεί» και για τους ΟΤΑ. Η διάταξη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι όποιος φορέας αποκλίνει σε μηνιαία βάση, το ποσό θα αφαιρείται από την επιχορήγηση του επόμενου μήνα, ενώ το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού θα μειώνεται ισόποσα έως ότου αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις (τότε η επιχορήγηση και ο δανεισμός θα αναπροσαρμόζονται στα αρχικά εγκεκριμένα όρια).

Αν υπάρξει απόκλιση σε βάθος 3μήνου, εξαμήνου ή έτους, η ίδια διάταξη προβλέπει (για τις ΔΕΚΟ προς το παρόν) αναστολή της καταβολής των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Εάν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα, λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα από την διαπίστωση της εν λόγω απόκλισης. Αν η διοίκηση διαπιστώσει αδυναμία εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού που οφείλεται αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και εκτός του πεδίου δράσης της, οφείλει να υποβάλει άμεσα αίτημα αναθεώρησης του ετήσιου εγκεκριμένου προϋπολογισμού που θα εξετάζεται εντός 15 ημερών. Υπάρχει υποχρέωση υποβολής ετήσιων προϋπολογισμών που θα εξειδικεύονται σε μηνιαία και σε τριμηνιαία βάση και να υποβάλλουν μηνιαία οικονομικά στοιχεία.
Πηγή:capital.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoomΠηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...