15 Νοε 2012

Μετά τη μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ το σχέδιο αξιοποίησης των λιμανιών, λέει ο Κ.Μουσουρούλης

Για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων (διοικητικές και εμπορικές) μέσα σε κάθε λιμάνι, ακόμη και αν ο ίδιος φορέας θα έχει την ευθύνη και των δύο κατηγοριών, έκανε λόγο ο κ. Μουσουρούλης
Πολλά μοντέλα ιδιωτικοποιήσεων
Το σχέδιο για την αξιοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και των 10 περιφερειακών λιμανιών, θα μπορεί να υλοποιηθεί αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις και το ΤΑΙΠΕΔ εκπονήσει μελέτη αξιοποίησης έως τον Φεβρουάριο του 2013, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη στρατηγική ανάπτυξης των λιμανιών......


Για τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια είπε ότι θα επιδιωχθεί μέσα από το κάθε επενδυτικό σχέδιο και την επιλογή του τελικού αναδόχου επενδυτή, η διασφάλιση θέσεων εργασίας, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά μοντέλα ιδιωτικοποιήσεων με ιδιαίτερες παραμέτρους, οι οποίες εμφανίζονται στην πρόσκληση και ολοκληρώνονται στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης. 

«Υπάρχουν πολλοί τύποι παραχωρήσεων, όπως του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λιμανιών, της ενοικίασης μίας δραστηριότητας», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις εμπορικές δραστηριότητες, είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον σε όλα τα λιμάνια, ενώ έκανε λόγο για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων (διοικητικές και εμπορικές) μέσα σε κάθε λιμάνι, ακόμη και αν ο ίδιος φορέας θα έχει την ευθύνη και των δύο κατηγοριών. 

Η διάκριση αυτή, είπε, θα υπάρχει και στις χρεώσεις και στον τρόπο διαχείρισης αλλά και στις αρμοδιότητες του κράτους. 

Ανέφερε ότι, όπου δεν καταστεί εφικτή η προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή, τις εμπορικές λειτουργίες θα τις διασφαλίζουν οι υπάρχουσες διοικητικές αρχές. 

Δεν σημαίνει ότι όλες τις δραστηριότητες που είναι δυνητικά εμπορικά εκμεταλλεύσιμες (είναι πάνω από 56) να τις έχουμε παντού, προσέθεσε και είπε ότι τα μεγάλα λιμάνια είναι αυτά που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών οι οποίοι θέτουν ίσους όρους ανταγωνισμού και επιθυμούν αυτό που ισχύει σε οποιαδήποτε λιμάνι της Ευρώπης να ισχύει και στα δικά μας.

Ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε επίσης ότι η νέα πενταετής εθνική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην ένταξη των λιμανιών μας στο συνολικό δίκτυο μεταφορών, συμβαδίζει με τις προτεραιότητες και τις αρχές των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και διασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της χώρας καθώς και την ανάπτυξη και την απασχόληση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, κάθε λιμάνι θα πρέπει εφεξής να αναπτύξει τη δική του «ταυτότητα» μέσα από ένα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό «Αναπτυξιακό Σχέδιο», συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και το επικείμενο πρόγραμμα παραχωρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή : news.in.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...