18 Νοε 2012

Η "Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου" πάει σινεμά


Την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στο Γρυπάρειο, ώρα 6 το απόγευμα, είπαμε να βάλουμε ευλογητός για τη Λέσχη Γαστρονομίας. Το cine Manto φέρνει δυο ταινίες, το «Γεύμα της Μπαμπέτ» και το «The Ramen girl» με νοστιμιτζίδικο - μαγειρικό θέμα. 
Μια ιδιαίτερη γευσιγνωσία παραδοσιακών μυκονιάτικων προϊόντων πλαισιώνει......
τη βραδιά. Ο ζαχαροπλάστης-σεφ Νίκος Κουκιάσας (Casa Dolce), θα τα δει διαφορετικά απ’ όπως τα ξέραμε. Θ’ ακολουθήσει κουβέντα κι ο καθένας ας φέρει την όρεξή του κι ένα καλαθάκι με ιδέες.

Σε αυτή τη πρώτη συνάντηση καλούμε όσους επαγγελματίες της εστίασης (μάγειρες, εστιάτορες, ξενοδόχους, αρτοποιούς, κρεοπώλες κ.α.), παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, όσους ασχολούνται έστω και ερασιτεχνικά με την μεταποίηση και τυποποίηση προϊόντων κι όσους βρίσκονται στο νησί, αγαπάνε το καλό φαγητό, το μυστήριο των γεύσεων και τη μαγεία της μαγειρικής.


Ας ενώσουμε ενδιαφέροντα και γνώσεις. Ας σμίξουμε την έγνοια μας για το καλό φαγητό. Ας συζητήσουμε, ας μαγειρέψουμε μαζί. Ας ταξιδέψουμε στο γαστρονομικό παρελθόν, παρόν και μέλλον.


Στόχος μας να
μετρήσουμε το έχει μας, να το πάμε παραπέρα. Να το κάνουμε γνωστό σε κάθε ενδιαφερόμενο. Να προβάλλουμε τις τοπικές παραγωγές. Να φέρουμε τα προϊόντα κοντά σ’ σε ένα ευρύτερο και υποψιασμένο κοινό. Να δουλέψουμε για να αποκτήσουν τα προϊόντα ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα.

Δημιουργούμε μια Λέσχη σημείο αναφοράς για ό,τι γαστρονομικό συμβαίνει στον τόπο μας. Στοχεύουμε στη δικτύωση και με τ’ άλλα Κυκλαδονήσια, ώστε να ενώσουμε εμπειρίες. Κι ίσως να βγούμε μπροστά με μια πρόταση κυκλαδίτικη, με πιάτα και προϊόντα από τον πλούτο των νησιών μας. Ο γαστρονομικός προορισμός των Κυκλάδων δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.Είναι στο χέρι μας. Με συντονισμένη δουλειά και στόχο. 

 
Οι Κυκλάδες μπορούν να δημιουργήσουν ένα καθολικό γαστρονομικό κίνημα, να γίνουν νησίδες ενός κοινού πολιτισμού των γεύσεων. Με την αυτονομία του το κάθε νησί, και τα προϊόντα σε κίνηση. Να ‘ναι περήφανη η Μύκονος που πουλάει φάβα Σαντορίνης, κι η Σαντορίνη παρομοίως για την κοπανιστή της Μυκόνου. Να ρέει το Ασύρτικο, η Μονεμβασιά, η Κουντούρα, το Σερφιώτικο στα εστιατόρια των νησιών και να ‘ναι το λαδοτύρι, η μανούρα, η αρμεξιά, το Σαν Μιχάλη, στην πρώτη ζήτηση των εκατομμυρίων
επισκεπτών που κατακλύζουν τα νησιά μας. 

Να αναδείξουμε τα πιάτα μας, να τα αναπτύξουμε με κυκλαδίτικη αντίληψη, σαν ενότητα. Η παγκόσμια τάση που ζητά επιστροφή στην παράδοση, απλές γεύσεις, λύσεις οικονομικές, βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε ήδη σε επαφή με πολλούς σεφ του νησιού. Είναι πρόθυμοι να συνδράμουν.


Ευελπιστούμε στην αρωγή φορέων όπως ο Δήμος ή το Επιμελητήριο Κυκλάδων που θα μπορούσε να μας διαθέσει χώρο και τεχνολογική υποστήριξη για επικοινωνία.


Η Λέσχη είναι ανοικτή για όλους γιατί μας αφορά όλους δεδομένου ότι η γαστρονομία, εκτός από γνώση, είναι κι αυτό που καταγράφεται από την παιδική ηλικία στην συνείδησή μας.


Τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη Την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στις 6 μμ αρχίζουμε εορταστικά. Με ντόπιο κρασί και μια γευσιγνωσία έκπληξη. Ίσως ακολουθήσουν σεμινάρια μαγειρικής, τεχνικές και θεωρίες για μικρούς και μεγάλους, βόλτες αναγνώρισης των άγριων βρώσιμων χόρτων του νησιού, ταξίδια κ.ά. Σας περιμένουμε για κουβέντα κι όποιος θέλει θα δει στη συνέχεια και δυο ωραίες ταινίες!

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΜΒΡΙΟΥ, 6 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 7 μ.μ.
 Μια Αμερικανίδα στο Τόκιο / The Ramen Girl
Έτος Παραγωγής: 2008, Διάρκεια: 91 λεπτά
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Robert Allan Ackerman
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Brittany Murphy (Abby) Toshiyuki Nishida (Maezumi) Sohee Park (Toshi Iwamoto) .

The Ramen Girl - OFFICIAL TRAILER

Η νεαρή Άμπι, μια τυπική αμερικανίδα, ακολουθεί τον αγαπημένο της στην Ιαπωνία. Σύντομα ανακαλύπτει πως έκανε μεγάλο λάθος και το ζευγάρι χωρίζει.
Η Άμπι βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη μόνη της στο Tόκιο, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα και τις συνήθειες του τόπου.
Ψάχνοντας να βρει τον εαυτό της και να σκεφτεί τι θέλει για το μέλλον, αποφασίζει να εκπαιδευτεί στα μυστικά και την τέχνη της ιαπωνικής κουζίνας.
Πολλές εκπλήξεις την περιμένουν ενώ ο δύστροπος, γέρος δάσκαλός της κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη...

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΜΒΡΙΟΥ, 9 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 9 μ.μ.
 
Η Γιορτή της Μπαμπέτ / Babette΄s Feast
Έτος Παραγωγής:1987 Διάρκεια: 102 λεπτά
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάμπριελ Αξελ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Στεφάν Οντράν, Μπίμπι Αντερσον, Μπριγκίτε Φεντερσπίλ

Babettes feast trailer

BABETTE'S FEAST OFFICIAL TRAILER


Η γιορτή της Μπαμπέτ είναι μια ιδιόμορφη ταινία του Δανού Gabriel Axel, βασισμένη σε βιβλίο της Karen Blixen, γνωστής και από το "Πέρα από την Αφρική".
Πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από τα όσα αποκαλύπτονται σε ένα "μυθικό" δείπνο που παραθέτει η Μπαμπέτ στους συντηρητικούς και σφιγμένους συνδαιτυμόνες της.
Στη Δανία του 19ου αιώνα οι ανύπαντρες κόρες του ιδρυτή ενός οικισμού καλβινιστών δίνουν καταφύγιο σε μια Γαλλίδα που χτυπά την πόρτα τους.
Χρόνια αργότερα, η Μπαμπέτ κερδίζει στο λαχείο ένα μεγάλο ποσό και προσφέρεται να ετοιμάσει με δικά της έξοδα ένα δείπνο στο οποίο θα παρακαθήσει όλη η κοινότητα.
Η ηδονή της απόλαυσης του φαγητού γίνεται ο καταλύτης που διαλύει όλα τα δήθεν και επαναφέρει το αίσθημα της χαράς της ζωής και του μοιράσματος μεταξύ των συν-εστιαζομένων.
 

Τιμή Εισιτηρίου: Με ένα εισιτήριο 2 άτομα (2 άτομα=8 ευρώ)
Ευγενική χορηγία επικοινωνίας Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...