21 Νοε 2012

Το πελατειακό κράτος ζει - 1.852 νέες προσλήψεις, ενώ απολύουν 2.000 μονίμους


 
Ζει και βασιλεύει το πελατειακό σύστημα διορισμών επί των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. και στην εποχή των Μνημονίων, όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η Αυγή.
Απολύουν 2.000 δημοσίους υπαλλήλους (ως πρώτη δόση έναντι των 24.000 απολύσεων που έχουν συνομολογηθεί με την τρόικα για το 2013), ενώ φέτος προσέλαβαν 1.800! Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη του πελατειακού κράτους, που επιβιώνει με απεχθή μορφή. Απολύονται οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ......αντιμετωπίζονται ως εξιλαστήρια θύματα. Κατά σύμπτωση, όλοι τους υπηρετούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή σε υπηρεσίες που κατά τεκμήριο προσφέρουν ή μπορούν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Και προσλαμβάνονται μόνιμοι υπάλληλοι για τις εφορίες, τα δικαστήρια και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι, ακόμη κι αν έχουν προσόντα πανεπιστημιακού επιπέδου, θα αμείβονται με μισθούς τελειοφοίτου λυκείου.

Δίπλα στο πελατειακό κράτος επιβιώνει ο ανορθολογισμός, που θέλει τη δημόσια διοίκηση διαλυμένη, με πιο υποβαθμισμένες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στην Υγεία, π.χ., όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά, προσλήφθηκαν 4! Και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής, προσλήφθηκε ένας! Ακόμη και στην εκπαίδευση οι 273 προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι εκπαιδευτικοί αποχωρούν κατά χιλιάδες.

Δεν βλέπει η τρόικα ότι το πρόγραμμα χιλιάδων απολύσεων και ολιγάριθμων επιλεκτικών προσλήψεων διαλύει τη δημόσια διοίκηση; Με βάση ποια ιεράρχηση αναγκών γίνονται οι απολύσεις και με βάση ποιες προτεραιότητες οι προσλήψεις; Η δημόσια διοίκηση, αυτός ο μεγάλος ασθενής, αυτήν τη φορά πέφτει σε κώμα. Οι απολύσεις, όπως και οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, και μάλιστα ημετέρων, δεν καθιστούν τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη, ούτε πιο φιλική προς τον πολίτη. Τη διαλύουν. Και δημιουργείται σκοπίμως χώρος για την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, τις οποίες χθες, έστω και με προβλήματα, παρείχε το κράτος. Αυτή είναι η άλλη όψη της μνημονιακής καταστροφής. Δεν καταστρέφονται μόνο τα εισοδήματα, αλλά και θεσμοί που οργάνωναν την καθημερινότητα του πολίτη.

Όλα αυτά, βεβαίως, μοιάζουν απόμακρα για το Eurogroup που συνεδρίαζε χθες. Εκεί συζητούν λογιστικά. Και επιμένουν σε νέες περικοπές. Και κλείνουν τα μάτια σε ανορθολογικές πολιτικές, που αναδίδουν άρωμα κομματικής διαχείρισης του δράματος χιλιάδων ανέργων.

1.852 νέες προσλήψεις, ενώ απολύουν 2.000 μονίμους
Την ώρα που, μέσω της διαδικασίας των διαθεσιμοτήτων, δρομολογούνται τουλάχιστον 2.000 απολύσεις (τις οποίες η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι μπορεί να διπλασιαστούν μετά τη διεύρυνση που επέφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), η κυβέρνηση προχωρά σε αθρόες προσλήψεις -συνολικά 1.852 μέσα στο 2012- με τη μερίδα του λέοντος να μοιράζονται τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών.

Η αποκάλυψη ήρθε κατά τον πλέον επίσημο τρόπο μέσω απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου: "Ο αριθμός των νέων εγγραφών προβλέψεων θέσεων υπαλλήλων και η μεταφορά πιστώσεων από το υπό κατανομή κονδύλι για νέους διορισμούς (ΚΑΕ 5113), για τους φορείς που η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό (κυρίως υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις και ορισμένα νομικά πρόσωπα, όπως νοσοκομεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα), από την 1.1.2012 μέχρι σήμερα, αναλύεται ως εξής: υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (1), υπουργείο Εσωτερικών (46), Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (19), υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (13), υπουργείο Εξωτερικών (28), υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (10), υπουργείο Οικονομικών (577), υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (580), υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (1), υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (4), υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (7), υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (281), υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (273), υπουργείο Ναυτιλίας (12)".

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσλήψεις επικεντρώνονται κυρίως στην κάλυψη αναγκών της δημόσιας τάξης, του υπουργείου Οικονομικών και της δικαιοσύνης, ενώ ούτε καν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εισόδου "δικών μας παιδιών" στον στενό δημόσιο τομέα δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τεράστιες ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν σε κρίσιμους για την κοινωνία τομείς, όπως η Παιδεία (μόλις 273 διορισμοί) και η Υγεία (εδώ οι διορισμοί περιορίζονται στους 4)!
Πηγή: www.avgi.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...