20 Δεκ 2011

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη στο Δημόσιο - Πότε είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, ποιες οι περιπτώσεις φυλάκισης

Στο «πάγωμα» όλων των επιστροφών φόρου τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2011, την απαγόρευση όλων των συμψηφισμών οφειλών που οδηγούν σε υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει χρήματα στους φορολογούμενους και την προώθηση νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση έως και σε...
60 μηνιαίες δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατηθεί το έλλειμμα, το οποίο έχει ξεφύγει από το στόχο του προϋπολογισμού λόγω της υστέρησης των εσόδων και της υπέρβασης των δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι ύψους 300 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και σε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, ώστε να κλείσουν τα «παράθυρα» που επιτρέπουν στους φοροφυγάδες να ξεφεύγουν από τις υποχρεώσεις τους.
Οι ρυθμίσεις που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία θα προβλέπουν ότι ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ θα αποτελούν κακούργημα και όχι πλημμέλημα.
Το πλημμέλημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών και οι ποινές αυτές στην πράξη έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα και Συνεπώς οι φοροφυγάδες αφήνονται ελεύθεροι.
Εξαίρεση αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ άνω των 70.000 ευρώ, που ήδη είναι κακούργημα, το οποίο όμως ακυρώνεται πρακτικά αν ο φορολογούμενος έχει προλάβει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Πηγή : nextdeal
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...