20 Δεκ 2011

Καφεΐνη - Μύθοι Και Πραγματικότητα

Οι περισσότεροι από μας δεν φαντάζονται τη μέρα τους χωρίς έστω ένα φλιτζάνι ζεστό μυρωδάτο καφέ. Ωστόσο έχουμε άλυτες απορίες! Η καφεΐνη θεωρείται εθιστική; Πόσο κρατάει η επίδρασή της; Ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης; Διαβάστε όλες τις απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί...
Η καφεΐνη είναι εθιστική;

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό που διεγείρει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Παρόλο που ορισμένα διεγερτικά όπως η νικοτίνη θεωρούνται εθιστικά, είναι απίθανο να εθιστείτε στην καφεΐνη όταν την καταναλώνετε με μέτρο. Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε ότι η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα όταν δεν πάρετε τον πρωινό σας καφέ. Αυτά τα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η κούραση, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η ναυτία και ο μυϊκός πόνος.
 
Τι χαρακτηρίζουμε ως μέτρια κατανάλωση καφεΐνης;

Περίπου 200 mg με 300 mg καφεΐνης, δηλαδή δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την μέρα θεωρούνται ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερους ενήλικες.

Πόσο κρατάει η επίδραση της καφεΐνης;

Η επίδραση της καφεΐνης κρατά για περισσότερο από 5 ώρες μετά την κατανάλωση. Το σώμα μας χρειάζεται 5-6 ώρες για να αποβάλει έστω τη μισή καφεΐνη που βρίσκεται σ’ ένα φλιτζάνι καφέ. Γι’ αυτό κι ένας απογευματινός καφές μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας.
 
Αν πίνω τον καφέ μου στο ίδιο φλιτζάνι κάθε μέρα, παίρνω την ίδια ποσότητα καφεΐνης;
Όχι απαραίτητα. Η ποσότητα καφεΐνης που παίρνει κανείς μ’ ένα φλιτζάνι εξαρτάται από τη μέθοδο παρασκευής, την ποσότητα και την ποικιλία του καφέ. Πολλές φορές η διαδικασία του αλέσματος των κόκκων δίνει διαφορετική ποσότητα καφεΐνης κάθε φορά. Η καφεΐνη σ’ ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να ποικίλλει ακόμη κι όταν πίνετε τον καφέ σας καθημερινά στο ίδιο μέρος.

Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...