14 Δεκ 2015

Στο στόχαστρο ξένων funds τα «κόκκινα» ξενοδοχεία

Μεγάλη κινητικότητα αναμένεται το 2016 στα τουριστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών
Μεγάλη κινητικότητα αναμένεται το 2016 στα τουριστικά χαρτοφυλάκια που διαθέτουν οι τράπεζες καθώς δρομολογείται.......
η δυνατότητα αδειοδότησης των μη τραπεζικών ιδρυμάτων (distress funds) σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων.

Για τα resorts τα funds ανεβάζουν τις τιμές διαπιστώνοντας τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, μια και για τρίτη χρονιά η Ελλάδα καταγράφει σημαντική άνοδο σε αφίξεις. Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να διεξαχθεί η δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα «Capsis» στη Ρόδο. Για το «Capsis» είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον δέκα επενδυτικά σχήματα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου

Με τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια να περιλαμβάνουν και τουριστικές επιχειρήσεις, στο στόχαστρο των επενδυτών είναι εδώ και καιρό ξενοδοχεία κατηγορίας πέντε και τεσσάρων αστέρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι υπερδανεισμένα.
Ως σήμερα όμως το ενδιαφέρον δεν μετουσιώνεται σε ανάλογες πράξεις εξαιτίας τόσο της πολιτικής ρευστότητας όσο και της αναστάτωσης που προκάλεσαν τα capital controls, ενώ funds και επιχειρηματικοί όμιλοι περιμένουν τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου προτού προχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ επενδυτικά ιδρύματα που θέλουν να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια κάνουν κρούσεις στα τουριστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών τα τελευταία δύο-τρία χρόνια βολιδοσκοπώντας και τους ίδιους τους ξενοδόχους. Ωστόσο δεν προκύπτει συμφωνία σε κοινά αποδεκτό τίμημα. «Στα ξενοδοχεία το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας είναι το πάγιο» υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι. Σημειώνουν όμως ότι η αποτίμηση των επιχειρήσεων από τους ξενοδόχους δεν γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια.

Περιμένουν το νόμο
Η νέα χρονιά ωστόσο θα σηματοδοτήσει την απαρχή κινήσεων από πλευράς των τραπεζών, οι οποίες αναμένουν και την τροποποίηση και οριστικοποίηση του πτωχευτικού νόμου. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον πτωχευτικό νόμο» δηλώνουν τραπεζικοί κύκλοι και σημειώνουν το κενό που υπάρχει στη διαχείριση των μετοχών των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων. «Προσπαθούμε να βρούμε πώς θα δεσμεύσουμε πελάτες που δεν πληρώνουν» συμπληρώνουν. «Το 2016 θα αλλάξει το τοπίο τελείως» λένε οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζοντας ότι «θα λήξει η ασυλία προς τους ξενοδόχους» καθώς οι τράπεζες «δέχονται φοβερές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναζητούν τον βέλτιστο τρόπο» για να  γίνει αυτό. Ο τρόπος «ποικίλλει ανά περίπτωση».

«Πιστεύουμε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων θα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση και πάντα με τη συμμετοχή του επιχειρηματία»
τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος. Ο ίδιος υπογραμμίζει την αντίθεση του κλάδου σε πωλήσεις κόκκινων δανείων σε ξένα funds χωρίς τη συμμετοχή του επιχειρηματία λέγοντας «όχι στη μαζική μεταβίβαση κόκκινων δανείων».

Ο προβληματισμός
Την ίδια ώρα από την πλευρά των funds μεταφέρεται ο προβληματισμός πώς ένας τόσο αναπτυξιακός και εξωστρεφής τομέας όπως ο τουρισμός έχει ζημιογόνες επιχειρήσεις αποδίδοντας τα αίτια σε κακή διαχείριση των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ο δανεισμός στον τουρισμό υπολογίζεται στα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3-3,5 δισ. ευρώ αφορούν τα ξενοδοχεία και 1-1,5 δισ. ευρώ αυτών είναι «κόκκινα». «Ο τομέας δεν είναι χειρότερος από άλλους» σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται. 
Εξηγεί δε ότι είναι λίγες μεγάλες οι υπερδανεισμένες επιχειρήσεις αλλά γενικότερα και μικρότερες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους οδηγήθηκαν στη θέση αυτή εξαιτίας της  κατάστασης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, παράγοντες που είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας. «Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συνέλθουν» υποστηρίζει. Ομως «υπάρχουν και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης» επισημαίνει, επαναλαμβάνοντας ότι για τον λόγο αυτόν «η εξέταση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να γίνει κατά περίπτωση».

Τα distress funds «είναι εκείνα που έχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις» δηλώνει ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του αμερικανικού ομίλου real estate Carlton Group, της Carlton Hellas κ. Αναστάσιος Τζαβέλλας.
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει παρέμβαση στην αγορά με μιας μορφής συνδιαχείριση των funds με τις τράπεζες.

Οι αιτίες
«Αυτό θα προσφέρει εξυγίανση στις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, ενώ θα διατηρήσουν και επαφή μέσα από τη διαχείριση της επιχείρησης» καθώς μεταφέρεται η απαίτηση και πωλείται σε κάποιον άλλον. «Τα funds αγοράζουν την απαίτηση και προχωρούν σε διαδικασίες που θα έκανε η τράπεζα» εξηγεί. Και συμπληρώνει ότι «αν αγοράσουν την απαίτηση σε μικρότερη αξία, έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο ελαστικά».   

Η κακοδιαχείριση είναι ένας από τους παράγοντες που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες, υποστηρίζει ο κ. Τζαβέλλας, «αλλά όχι ο κύριος». Για τον ίδιο βασικές αιτίες είναι κατ' αρχάς το πόσο ακριβή είναι η επένδυση και ο υπερδανεισμός από τους επιχειρηματίες, χωρίς όμως το ξενοδοχείο να παράγει τελικά το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. 
Παράλληλα αποδίδει ευθύνες και στο «στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού, ο οποίος εστίασε στον μαζικό τουρισμό, με βραχιολάκι, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να μην έχουν τη δυνατότητα για αύξηση των τιμών και να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας». Αυτό «οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με κύριο πρόβλημα τον υπερδανεισμό» καταλήγει ο κ. Τζαβέλλας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Στο επίκεντρο Αθήνα και resorts
Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και πλέον δεν έχει μόνο distress χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Εξάλλου με την Αθήνα να παρουσιάζει σημαντική άνοδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι ενδιαφερόμενοι διαβλέπουν τις προοπτικές, όπως φαίνεται και από τις νέες μονάδες που λειτουργούν ή σχεδιάζεται να ανοίξουν το 2016 στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε διαδικασία πώλησης είναι σύμφωνα με πληροφορίες το Hilton Αθηνών από την ιδιοκτήτρια τράπεζα Alpha Bank. Το ενδιαφέρον για το εμβληματικό ξενοδοχείο είναι έντονο, ωστόσο κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για πώληση του ξενοδοχείου σε μια «λογική τιμή», εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν το τίμημα θα είναι στο ύψος των προσδοκιών της τράπεζας. Το τίμημα περιορίζει και το ρίσκο της χώρας, όσο αυτό διατηρείται, ενώ και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων του ξενοδοχείου το εννεάμηνο του 2015 διαμορφώθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και για τα resorts, τα funds πλέον ανεβάζουν τις τιμές, διαπιστώνοντας τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, μια και για τρίτη χρονιά η Ελλάδα καταγράφει σημαντική άνοδο σε αφίξεις. Αλλωστε, όπως εξηγούν κύκλοι της αγοράς, «ο εισερχόμενος τουρισμός δεν επηρεάζεται από το εισόδημα των Ελλήνων και ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, ούτε από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να διεξαχθεί η δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα «Capsis» στη Ρόδο από την τράπεζα Eurobank, με κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Για το «Capsis» είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον δέκα επενδυτικά σχήματα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Η σταθερότητα στη χώρα παραμένει το «κλειδί» για την αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας τα τελευταία πέντε χρόνια. 
Πηγή: tovima.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...