7 Δεκ 2015

Ρωσικός τουρισμός: "Μάχη" των προορισμών για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών το 2016

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στη Ρωσία η «μάχη» μεταξύ των απανταχού προορισμών.....
που επιδιώκουν να αποσπάσουν κάποιο μερίδιο από τους «περισσευούμενους» ρώσους τουρίστες, λόγω των γνωστών εξελίξεων σε Αίγυπτο και Τουρκία. Και όσο και αν ακούγεται περίεργο, σοβαρός ανταγωνιστής σε όλους αυτούς τους προορισμούς, αποδεικνύεται η ίδια η Ρωσία!

Είναι πρωτοφανής η συντονισμένη και μεθοδική προσπάθεια που γίνεται από τη ρωσική κυβέρνηση και τις περιφερειακές αρχές, το τελευταίο διάστημα, να προωθηθεί – να μην πούμε να επιβληθεί – ο εσωτερικός τουρισμός για φέτος και την επόμενη διετία, τουλάχιστον. «Κατεύθυνση» στην οποία δείχνουν να ευθυγραμμίζονται πλήρως οι μεγαλύτεροι tour operators της χώρας, κάνοντας σχετικές ανακοινώσεις ο ένας μετά τον άλλο, σχεδιάζοντας προγράμματα, πτήσεις, πακέτα κ.λπ.. 

Το σκηνικό αυτό συμπληρώνει μία έντονη «στροφή» της κυβέρνησης στη δρομολόγηση μεγαλεπήβολων αναπτυξιακών και επενδυτικών σχεδίων, τόσο σε επίπεδο δημόσιων τουριστικών υποδομών όσο και σε επίπεδο ιδιωτικών τουριστικών επενδύσεων, ειδικά στις περιοχές του Κρασνοντάρ, στη Μαύρη Θάλασσα και με επίκεντρο το Σότσι (Πέραν της Κριμαίας, που είναι διαφορετική περίπτωση).

Για να επιστρέψουμε στον εξερχόμενο τουρισμό, «μάχη» δίνουν και οι τουριστικοί οργανισμοί της Ρωσίας, προκειμένου να περάσουν όσο το δυνατόν με λιγότερες απώλειες και ζημιές (επιστροφές κρατήσεων, προκαταβολές σε ξενοδοχεία, δεσμεύσεις πτήσεων κ.λπ.) αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο που ξεκίνησε από την Αίγυπτο μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά και κλιμακώνεται τώρα, μετά τη σοβαρή κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία. 

Κοινή συνισταμένη που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εξέλιξη που καθιστά τη Ρωσία και τους πολίτες της πιθανούς «στόχους» των ισλαμιστών τρομοκρατών.

Οι αριθμοί 
Κατ’ αρχάς, για τι αριθμούς μιλάμε; Συνολικά, το 2014, την Τουρκία επισκέφθηκαν περίπου 3,8 εκατ. Ρώσοι και άλλα περίπου 3 εκατ. την Αίγυπτο. Φέτος, το ποσοστό μείωσης της κίνησης, λόγω των γνωστών οικονομικών συνθηκών στη Ρωσία, ήταν περίπου 20% στην Τουρκία (μέχρι το τέλος του καλοκαιριού) και ανάλογη μείωση, ελαφρώς μικρότερη, για την Αίγυπτο. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των tour operators, η μείωση από τα μέτρα που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση, μπορεί να φθάσει πάνω από 70% στη συνολική επιβατική κίνηση από τη Ρωσία προς την Τουρκία...

Στο πρώτο πεδίο, του τι θα γίνει με τους Ρώσους που σκόπευαν να ταξιδέψουν για διακοπές τους επόμενους μήνες σε Αίγυπτο και Τουρκία, η «μάχη» αυτή δίνεται σε δύο επίπεδα. Πρώτον, μεταξύ των προορισμών που μπορούν να προσελκύσουν Ρώσους αυτό το διάστημα και ειδικά την περίοδο των γιορτών και της Πρωτοχρονιάς και δεύτερον, φυσικά, για την περίοδο του 2016.

Ποιοι κερδίζουν τη χειμερινή περίοδο
Την τρέχουσα περίοδο, παραδοσιακά η Αίγυπτος αποτελούσε τον δημοφιλέστερο προορισμό των Ρώσων που ταξιδεύουν αυτό το διάστημα. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, περίπου 200.000 Ρώσοι θα ταξίδευαν στην Αίγυπτο. Μετά το αυμβάν στο Σινά, όμως, οι tour operators άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτικούς προορισμούς, με πρώτη επιλογή την Τουρκία. 

Τους πρόλαβαν, όμως, οι εξελιξεις όσο και το «κλείσιμο», λόγω τέλους περιόδου, άλλων εναλλακτικών προορισμών, μεταξύ των οποίωn, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι tour operators, το Ισραήλ, τα Εμιράτα, η Ινδία (Γκόα) και το Βιετνάμ, τελικά, απορρόφησαν το μεγαλύτερος μέρος της ζήτησης.  

Οι ίδιοι προορισμοί, βέβαια, στοχεύουν στην προσέλκυση περισσότερων Ρώσων τουριστών και για την επικείμενη θερινή περίοδο, για την οποία ήδη κάνουν ειδικές προσφορές στους Ρώσους, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα, όπως π.χ. το Ισραήλ.

Τις τελευταίες μέρες, μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και οι προορισμοί της Β. Αφρικής. Με “απόβαση” υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων στη Μόσχα, Τυνησία και Μαρόκο σπεύδουν να τοποθετηθούν στρατηγικά. Ειδικά η Τυνησία, μετέφερε και “αποδείξεις” στη ρωσική κυβέρνηση και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, για το πόσο έχουν βελτιωθεί και αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα, στα αεροδρόμια, τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία κοκ, μετά τις επιθέσεις εναντίον ξένων τουριστών, νωρίτερα φέτος.

Οι εκτιμήσεις για το 2016
Για την περίοδο του 2016, ο χρόνος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Αν η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, πείσει τους Ρώσους ότι τα νέα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει στα αεροδρόμια και στα τουριστικά θέρετρα, μετά τη συντριβή του boeing, είναι επαρκή και ικανοποιητικά και αυτό συμβεί πριν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, τότε η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αρκετά.

Με την Τουρκία, τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ πιο σοβαρά. Η ρητορική Πούτιν και όλες οι τοποθετήσεις και οι κινήσεις των Ρώσων αξιωματούχων, καταμαρτυρούν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, το οποίο δεν πρόκειται να επιλυθεί πολύ σύντομα. 

Αν, επομένως, η Αίγυπτος δεν έχει μπει στον χάρτη των Ρώσων και οι σχέσεις με την Τουρκία δεν έχουν εξομαλυνθεί μέσα στους πρώτους δύο-τρεις μήνες του 2016, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ζήτηση θα διοχετεύεται στους παρακείμενους και αναμένοντες με ανοιχτές τις αγκάλες, προορισμούς.

Βασικά κριτήρια, όμως, θα παραμένουν, το κόστος του πακέτου (ξεκινώντας από τις τιμές που θα δώσουν οι ξενοδόχοι) η συναλλαγματική ισοτιμία και η visa.

Με το νέο σύστημα βιομετρικών θεωρήσεων, οι προορισμοί της ζώνης Σένγκεν, ξεκινούν με “γκολ από τα αποδυτήρια”. Η εφαρμογή του έχει ήδη πλήξει σημαντικά την κίνηση προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στα υπόλοιπα, ο ανταγωνισμός θα είναι οξύς, αλλά θα “παλεύεται”, ανάλογα φυσικά και με το πόσο πολύ θέλει Ρώσους τουρίστες ο κάθε προορισμός. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι οι εκτός Ε.Ε. προορισμοί θα δώσουν ρέστα σε προσφορές και επιδοτήσεις, μειώνοντας σημαντικά το κόστος για τους tour operators.

Ας μην ξεχνάμε ότι το συνολικό “πακέτο” value for money, που είχαν οι Ρώσοι στην Αίγυπτο και στην Τουρκία – “πεντάστερες” και ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε πολύ προσιτές τιμές – δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί.  
Πηγή: tornosnews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...