18 Νοε 2015

Νταβούτογλου: Δεν θα επωμιστεί η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα το προσφυγικό

«Είμαστε γειτονικές χώρες με τον ίδιο καφέ» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός
Τσίπρας: Οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούμε το βάρος με την Τουρκία - Πρόκληση Νταβούτογλου που έκανε λόγο για παραβιάσεις ένθεν και ένθεν και.......
ανακοίνωσε τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών
- Τσίπρας: Θα συζητήσουμε ξανά το θέμα παραβιάσεων και πλόων τουρκικών πλοίων με πιο συγκεκριμένα στοιχείαΣε παράλληλους μονολόγους από τους οποίους είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνιά στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού εξελίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τσίπρα-Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπουλη.

Σε μια συνέντευξη που ξεκίνησε με ποδοσφαιρικούς όρους καθώς και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στον αγώνα Ελλάδας-Τουρκίας που έληξε 0-0 το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα δεν θα επωμιστούν το προσφυγικό πρόβλημα απορρίπτωντας εμμέσως τη δημιουργία οποιουδήποτε είδους hotspot σε τουρκικό έδαφος όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην Τουρκία.

Νταβούτογλου: Δεν θα επωμιστεί η Τουρκία το προσφυγικό
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα. «Δεν θα επωμιστεί η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα το προσφυγικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. «Δεν είναι θέμα της Τουρκίας και της Ελλάδας μόνο και δεν θα το επωμιστούν η Τουρκία και η Ελλάδα μόνο» πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

Η ένταξη μας στην ΕΕ θα προσφέρει τα μάλλα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Νταβούτογλου αναγνώρισε την ελληνική στήριξη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα ενισχυθεί.

«Έχουμε καλή επικοινωνία και είχαμε καλή επικοινωνία. Πίνουμε και τον ίδιο καφέ οπότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε σχέσεις στο εμπόριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές» είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Όσον αφορά το Κυπριακό το οποίο ανέφερε μαζί με τις μειονότητες ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για «θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε από κοινού στο πλάσιο του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων που έχουν οι χώρες»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι συζητήθηκε η «τεχνική συνεργασία» με τις ακτοφυλακές «ώστε να εμποδίσουμε αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία».

Τσίπρας: Να μοιραστούμε το βάρος με την Τουρκία
Δεν μπορεί να λυθεί το προσφυγικό με τρόπους καταστολής, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι ατή την στιγμή 2,5 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία και αλλοι τόσοι σε Λίβανο-Ιορδανία περιμένουν να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Να λύσουμε την αιτία που γεννά το πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Εκεί που πρέπει κυρίως να εστιάσουμε είναι στη δυνατότητα των χωρών της ΕΕ να μοιραστούμε το βάρος με την Τουρκία» ζητώντας αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση μετεγκατάστασης.

Χαρακτήρισε «καίριας σημασίας τη διαχείριση των προσφυγικών ροών πριν να φτάσουν στα τουρκικά παράλια». «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα γιατί η διαδικασία μετεγκαστάσης πρέπει να είναι αξιόπιστη ώστε να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες για να αποφεύγουν τη διαδικασία μετάβασης μέσα από παράνομα κανάλια και διόδους» συμπλήρωσε.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο όρος «hotspot» τέθηκε ευθέως μόνο από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ στην ερώτησή του προς τους δύο πρωθυπουργούς με τον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο να αποφεύγει να τοποθετηθεί με άμεσο τρόπο αλλά να επιχειρεί να αποδομήσει ακόμα και τον όρο αυτό. «H έννοια που έχουμε δώσει στα κέντρα ταυτοποίησης δεν είναι ορολογία που θεωρώ πολιτικά ορθή. Όταν δίνεις την έννοια ενός καυτού σημείου, τι θέλουμε να πούμε, ότι υπάρχει ένα σημείο όπου έρχονται άνθρωποι που είναι απειλή; Κέντρα διαπίστευσης-ταυτοποίησης είναι ένας καλύτερος όρος» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν θα εστιάσουμε το πού θα φιλοξενήσουμε αυτούς τους μετανάστες αλλά θα πρεπει να δούμε γιατί δημιουργήθηκε αυτό το κύμα προσφύγων. Το να επικαλούνται όλοι την Τουρκία για να βρει λύση στο πρόβλημα και να εναποθέτουν το βάρος πάνω στην Τουρκία δεν είναι σωστό» ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού στο ίδιο ερώτημα.

Νταβούτογλου: Δεν θα πρέπει να κάνουμε παραβιάσεις ένθεν και ένθεν!
«Συζητήσαμε το θέμα των παραβιάσεων» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις παράνομες χωρίς άδεια πτήση των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών μέσα στο FIR Αθηνών αλλά «και την μη τήρηση των κανόνων της αβλαβούς διέλευσης» για τους πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός ελληνικής χωρικής θάλασσας.

«Υποσχέθηκε να τα συζητήσουμε με πιο συγκεκριμένα στοιχεία» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλύπτοντας την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα των παραβιάσεων και των προκλητικών πλόων τουρκικών πολεμικών πλοίων. «Στόχος να βρούμε λύσεις για την ασφάλεια και την συνεργασία στο Αιγαίο» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου προέβη σε μια δήλωση που θεωρείται άκρως προβληματική και πάντως δεν απαντήθηκε από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Άγκυρα.

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε παραβιάσεις ένθεν και ένθεν και αντί να αλληλοκατηγορούμαστε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ισχυριζόμενος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού ότι και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο!

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Εμπιστεύομαι τον κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι κατανοούμε ο ένας τον άλλο ειλικρινά».

Το ποδόσφαιρο, οι πάσες και οι ισοπαλίες
Στις τοποθετήσεις τους και οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στο χθεσινό παιχνίδι Ελλάδας-Τουρκίας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να σημειώνει στο τέλος της τοποθέτησής του ότι «οι συνομιλίες μας θέλω να είναι πάντα ισόπαλες όπως στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι» ολοκλήρωσε την πρώτη τοποθέτησή του ο κ. Νταβούτογλου.

Την... πάσα πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ποδοσφαιρικούς όρους: «Το χθεσινό παιχνίδι ήταν ενδιαφέρον αλλά δεν είχε σκορ. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι ήταν ενταγμένο στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ωστόσο πρέπει να πω ότι και οι δύο είμαστε λάτρεις του επιθετικού εμπνευσμένου ποδοσφαίρου. Δεν θέλουμε να κάνουμε πάσες για να ροκανίσουμε τον χρόνο αλλά να έχουμε γενναιότητα για να κάνουμε κινήσεις» ήταν η δική του αναφορά με αφορμή το χθεσινό παιχνίδι Ελλάδας-Τουρκίας

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για την πρόθεση της κυβέρνησης να χτίσει τζαμί λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση για τους Έλληνες μουσουλμάνους, τους επισκέπτες και τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να δημιουργήσει τέμενος στην Αθήνα»

Ο κ. Τσίπρας έφτασε το πρωί στην Άγκυρα, προερχόμενος απ' την Κωνσταντινούπολη. Μετά την συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στις έξι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τσίπρας στη Χουριέτ: Να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σημειώνει ότι η επίσκεψή του «αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ο κ. Τσίπρας λέει ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα».

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές».
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...