8 Νοε 2012

Tο doodle της Google σήμερα είναι φιερωμένο στο θρύλο του Δράκουλα (Video)

Στον συγγραφέα του γνωστού μυθιστορήματος «Ο Δράκουλας» είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Ο διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας τρόμου Αβραάμ Μπραμ Στόκερ γεννήθηκε το Κλόνταρφ της Ιρλανδίας πριν από 165 χρόνια ακριβώς, στις 8 Νοεμβρίου 1847....
Λίγα λόγια για τη ζωή του...

Μέχρι τα επτά του χρόνια, ο Μπραμ Στόκερ δεν μπορούσε να σταθεί ή να περπατήσει, μια τραυματική εμπειρία που αντανακλάται στο λογοτεχνικό του έργο και ειδικά στον «Δράκουλα». Όσο μυστηριώδης ήταν η ασθένεια από την οποία έπασχε, τόσο θαυματουργή ήταν η ανάρρωσή του, καθώς οι γιατροί είχαν σηκώσει τα χέρια. Ο μικρός Μπραμ όχι μόνο κατόρθωσε να υπερνικήσει την αναπηρία του, αλλά έγινε ένας εξαίρετος αθλητής και ποδοσφαιριστής κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.

Το 1870 αποφοίτησε με δίπλωμα μαθηματικών και διορίσθηκε δημόσιος υπάλληλος στον Πύργο του Δουβλίνου, ενώ παράλληλα έγραφε θεατρικές κριτικές στην εφημερίδα «Dublin Evening Mail», που ο ιδιοκτήτης της ήταν ο συγγραφέας τρόμου Τζόσεφ Σέρινταν λε Φανού.


Το 1878 παντρεύτηκε την Φλόρενς Μπάλκομπ, που ήταν πρώην σύζυγος του Όσκαρ Ουάιλντ. Το ζευγάρι μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου ο Στόκερ έγινε για 27 χρόνια διευθυντής επιχειρήσεων του Θεάτρου Λυσόμ, ιδιοκτησία του Άγγλου ηθοποιού και φίλου του Στόκερ, Χένρι Ίρβινγκ.

Απέκτησε ένα μονάχα παιδί, τον Ίρβινγκ Νοέλ Στόκερ, που γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου το 1879.

Για να γράψει το έργο «Δράκουλας», εμπνεύστηκε από έργα των Έμιλι Γκέραρντ, Τζον Γουίλιαμ Πολιντόρικαι Τζόσεφ Σέρινταν λε Φανού.


Ο Στόκερ έγραψε και άλλα μυθιστορήματα :«Το Μυστήριο της Θάλασσας» («The Mystery of the Sea», 1902), «Το Κόσμημα των επτά αστεριών» («The Jewel of the Seven Stars», 1904) και «Η κυρία με το Σάβανο» («The Lady of the Shroud», 1909), αλλά κανένα δεν πλησίασε την δημοτικότητα και την ποιότητα του Δράκουλα.


Πολιτικά, ήταν οπαδός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας («Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» σήμερα) και ενδιαφερόταν για το ιρλανδικό πρόβλημα. Δεν επιζητούσε την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας, αλλά την αυτονομία της εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.


Ο Μπραμ Στόκερ, ύστερα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων, πέθανε στις 20 Απριλίου 1912 στο Λονδίνο σε ηλικία 64 ετών. 

 Δείτε Video
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...