24 Ιουν 2011

Posidonia Sea Tourism: SOS για τον θαλάσσιο τουρισμό


«Σήμα κινδύνου» για τον θαλάσσιο τουρισμό και τη μεγάλη απώλεια εσόδων από το γιότινγκ, λόγω έλλειψης πολιτικής και βούλησης στη χώρα, εξέπεμψαν οι ομιλητές του Posidonia Sea Tourism Forum, την Τρίτη 22 Ιουνίου, δεύτερη μέρα του συνεδρίου.
Ο τομέας του γιότινγκ είναι μια «σημαντική πηγή εσόδων», αλλά «μαστίζεται από αντικίνητρα», ...
δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γ. Βερνίκος, προσθέτοντας ότι τα αντικίνητρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το 80% περίπου των σκαφών αναψυχής που έδρευαν στην Ελλάδα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, να μετεγκατασταθούν πλέον στην Κροατία και την Τουρκία, δύο χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού. «Η νομοθεσία που διέπει το χώρο του γιότινγκ είναι ξεπερασμένη και ασαφής, ενώ τροποποιείται διαρκώς με μια σειρά από διατάγματα», σημείωσε ο κ. Βερνίκος και υπογράμμισε ότι «οι κανονισμοί δεν πρέπει να αλλάζουν διαρκώς και οι φόροι και οι επιβαρύνσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν».

Το ελληνικό γιότινγκ βρίσκεται σε «εντατική μονάδα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Α. Στελλιάτος, ζητώντας στοχευμένη διαφήμιση, υποδομές (μαρίνες), εκπαίδευση για τους εργαζόμενους στον κλάδο, βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και ένταξη του γιότινγκ στον αναπτυξιακό νόμο. Το 2010 οι κρατήσεις των επαγγελματικών σκαφών με πλήρωμα, σημείωσαν πτώση που ξεπερνά το 80% σε σχέση με το 2009, δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι αρκετά σκάφη μένουν παροπλισμένα ακόμα και σήμερα, καθώς η ζήτηση δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά.

Αυτό έχει συνέπεια μέχρι και 40% ανεργία των ναυτικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης αξιωματικών και κατώτερων πληρωμάτων επαγγελματικών και ιδιωτικών θαλαμηγών σκαφών, αλλά και ανεργία σε εποχιακό πλήρωμα που επανδρώνει το ξενοδοχειακό μέρος κάθε πλοίου, καθώς εφέτος υπολογίζεται ότι από τους 6.000 περίπου εποχικούς που απασχολούνται στα επαγγελματικά σκάφη, μόνο οι μισοί θα απασχοληθούν ξανά. Υπάρχουν 3.500 ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με ελληνική σημαία ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, προσθέτοντας ότι οι συχνές αλλαγές και η φορολογία είχαν σαν αποτέλεσμα πολλά πλοία να φύγουν και να ελλιμενίζονται σε μαρίνες των ανταγωνιστριών χωρών, της Κροατίας και της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με την Ένωση Μαρίνων ένα ποσοστό 25% των ελλιμενιζομένων σκαφών έχουν ήδη αποχωρήσει από τη χώρα.

Την ανάγκη μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, που θα προβλέπει στροφή προς τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, τόνισε η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι το 2010 η έκπτωση στις τιμές των ναυλώσεων έφθασε το 30%, ενώ κατά 6 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα ήταν τα έσοδα για τις μαρίνες. Ειδικότερα για το γιότινγκ η κυρία Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο να καταρτιστεί στοχευμένη καμπάνια επικοινωνίας, να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες μαρίνες και να δημιουργηθούν νέες, να μειωθεί η φορολογία στον ελλιμενισμό, να ξεκαθαρίσει το θεσμικό τοπίο και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία που περιπλέκει τις διαδικασίες επισκευής σκαφών».

Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια προκάλεσε στους συμμετέχοντες η απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, ώστε αρκετοί κάλεσαν τους διοργανωτές να συντάξουν επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας. Μεταξύ αυτών, ο διαχειριστής μαρινών στη Μαγιόρκα της Ισπανίας κ. Oscar Siches παρατήρησε ότι «στη σύσκεψη έλαβαν μέρος περίπου 27 ομιλητές, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από το εξωτερικό, και όσοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συμμετείχαν, έφυγαν μετά από 20 λεπτά, χωρίς να ακούσουν αυτά που ειπώθηκαν και συζητήθηκαν. Αυτό είναι πολύ λυπηρό», κατέληξε.

Πηγή: Το Βήμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...