27 Ιουν 2011

Υψηλές διακυμάνσεις στις τιμές των ξενοδοχείων ανά προορισμό


 
MEIΩMENEΣ εμφανίζονται οι τιμές των ξενοδοχείων στους περισσότερους προορισμούς σε σχέση με πέρυσι, στην online αγορά κρατήσεων, χωρίς να απουσιάζουν οι «ακριβοί» προορισμοί, οι οποίοι καταγράφουν εντυπωσιακές αυξήσεις στις τιμές τους ..
από πέρυσι τον Ιούνιο. Την τάση επιβεβαιώνει στην EΞΠPEΣ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης, αν και υπογραμμίζει ότι «μόνο το 30% των δωματίων διατίθενται στην ελεύθερη αγορά, δηλαδή και μέσω διαδικτύου. Στο υπόλοιπο 70% οι τιμές καθορίζονται με συμβόλαια». Oπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, οι ξενοδοχειακές τιμές ήδη από πέρυσι ήταν αρκετά χαμηλές, ενώ η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται «εξαρτάται από τον εκάστοτε προορισμό, τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και το είδος του καταλύματος».
Oπως επισημαίνει σχετικά στην EΞΠPEΣ ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μελτέμι» στη Σαντορίνη Μ. Καραμολέγκος, «σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για μονάδες στις οποίες έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα, όπως είναι λογικό, να ανεβαίνουν οι τιμές. Στη Σαντορίνη, πάντως, υπάρχουν επιλογές τόσο για φοιτητές όσο και για πλούσιους επιχειρηματίες ή διάσημες προσωπικότητες».
Στην ίδια κατεύθυνση και ο κ. Τσακίρης σημειώνει ότι «περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία στη Σαντορίνη δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Πρώτον, μιλάμε για ελάχιστα ξενοδοχειακά καταλύματα και δεύτερον τα συγκεκριμένα σημεία διαθέτουν ιδιαίτερη ομορφιά, που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το site trivago.gr η Οία παρουσιάζει 44% αύξηση τιμών τον Ιούνιο του 2011 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010, ενώ το Ημεροβίγλι έχει 23% ακριβότερες τιμές από πέρυσι. Συγκεκριμένα, ένα δίκλινο δωμάτιο στην Οία αυτό τον μήνα διατίθεται στην τιμή των 244 ευρώ και ένα αντίστοιχο στο Ημεροβίγλι στα 266 ευρώ.

Στοίχημα η καλή
σχέση τιμής - ποιότητας

Η καλή σχέση τιμής-ποιότητας θα κρίνει την κερδοφορία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τη φετινή τουριστική χρονιά, όπως δηλώνει το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς - Ιθάκης Σ. Γαλιατσάτος. «Δεν υπάρχει ενιαία ποιοτική βάση στα ξενοδοχεία. Αύξηση παρουσιάζουν φέτος όσες επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, δηλαδή όσες έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο της εξυπηρέτησης και έχουν επενδύσει στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους», δηλώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «το πιο σημαντικό για τον πελάτη είναι να αισθάνεται ότι δεν τον κοροϊδεύουν, ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες αξίζουν τα λεφτά που πληρώνει».

Σε δύο κλίμακες οι τιμές

Μεγάλες τιμολογιακές αποκλίσεις διαπιστώνονται από περιοχή σε περιοχή στην ελληνική επικράτεια, με βάση στοιχεία που δημοσιοποιεί η trivago.gr. Παρακάτω καταγράφονται οι τιμές στις οποίες διατίθενται φέτος τα ξενοδοχειακά καταλύματα, σε ενδεικτικές περιοχές της χώρας, ενώ σημειώνεται και το ποσοστό μεταβολής τον Ιούνιο του 2011 συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2010.

Οι «οικονομικά προσιτοί» προορισμοί

Περίσσα: 54 ευρώ 19%
Κως-Χώρα: 61 ευρώ 9%
Παροικιά Πάρου: 71 ευρώ -24%
Χερσόνησος: 68 ευρώ -25%
Ρόδος-Xώρα: 72 ευρώ -6%
Χανιά: 85 ευρώ 9%
Θεσσαλονίκη: 89 ευρώ -6% 

Οι «ακριβοί» προορισμοί

Ημεροβίγλι: 266 ευρώ 23%
Οία: 244 ευρώ 44%
Μύκονος-Χώρα: 127 ευρώ 12%
Ελούντα: 230 ευρώ 8%
Συγκεκριμένα, στη χαμηλή κλίμακα τιμών κινούνται τα ξενοδοχεία της Πάρου, της Ρόδου, της Κω, της Ζακύνθου, της Κρήτης (Χάνια, Ηράκλειο). Ωστόσο, σε «υψηλά» επίπεδα βρίσκονται οι τιμές στους κοσμοπολίτικους προορισμούς, όπως το Ημεροβίγλι, η Οία, η Μύκονος και η Ελούντα. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων περιοχών έχουν προχωρήσει φέτος τον Iούνιο σε μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι.

Νατάσα Λιαπάκη 
Πηγη   Express



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...