28 Ιουν 2011

Ερχεται το «εργόσημο» από το Σεπτέμβριο

Νέος τρόπος πληρωμής 300.000 απασχολουμένων σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες
Το Σεπτέμβριο μπαίνει σε εφαρμογή το «εργόσημο» με το οποίο θα πληρώνονται οι 300.000 εργαζόμενοι σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη χθες από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και το νέο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε περίπου ενάμιση μήνα. Ουσιαστικά οι εργοδότες θα ..
προμηθεύονται από τις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ το «εργόσημο», το οποίο θα περιλαμβάνει την αμοιβή του εργαζόμενου και τις ασφαλιστικές εισφορές. Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ ή ΟΓΑ). Για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης του «εργοσήμου» σε τραπεζικά υποκαταστήματα, αυτόματα μηχανήματα ή μέσω διαδικτύου.
1. Το «εργόσημο» μπορεί να δίνεται σαν επιταγή, που εκδίδεται από τον εργοδότη με καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (δηλαδή στα ΕΛΤΑ και στις τράπεζες). Στη συνέχεια θα δίνεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του.
2. Σε περίπτωση που εργοδότης και εργαζόμενος τηρούν τραπεζικό λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα θα μπορεί να διενεργείται «ειδική συναλλαγή εργοσήμου». Δηλαδή ο εργοδότης θα καταθέτει το συνολικό ποσό αμοιβής και η ειδική συναλλαγή φροντίσει ώστε στο λογαριασμό του εργαζόμενου να κατατεθεί το καθαρό ποσό της αμοιβής.
3. Για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων μπορεί να χρησιμοποιείται ειδική προπληρωμένη ή άλλη τραπεζική κάρτα -με την ένδειξη εργοκάρτα- η οποία θα εκδίδεται από οποιοδήποτε πιστωτικό φορά.
4. Οι συναλλαγές θα μπορούν να γίνονται και μέσω internet. Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται πως το ποσό του εργόσημου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 ευρώ. Ο χρόνος ισχύος του ορίζεται στους 4 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του και μετά τη λήξη του δεν μπορεί αν εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο. Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται «Αρχείο Εργοσήμου» βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν:
  • Τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και
  • Το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για τη χρήση του «εργοσήμου».
Tι είναι το εργόσημο
  • Eιδικό έντυπο, σαν επιταγή, για την πληρωμή προσωπικού που εργάζεται σε οικιακές εργασίες και εργατών γης.
  • Kίνητρο για τη χρησιμο­ποίηση του εργόσημου είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • H εισφορά εργοδότη - εργαζομένου ήταν 35,40% (13,22% για τον ασφαλισμένο και 22,18% για τον εργοδότη), ενώ τώρα μειώνεται στο 20%.
  • Παρέχεται η δυνατότητα ασφάλισης αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων για 30 ημέρες αντί για 25, δηλαδή αντί για καταβα­λλόμενη εισφορά 146,2 ευρώ για 25 μέρες θα καταβάλλεται εισφορά 99,1 ευρώ για 30 ημέρες.
  • Oι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολο­γητέο εισόδημα του εργαζομένου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...