24 Ιουν 2011

Ας αλλάξει η κατάσταση υπέρ του Τουρισμού και… ας χάσαμε τόσο χρόνο

Αν μέχρι και σήμερα αναρωτιόσαστε τι άλλαξε τώρα για τον Τουρισμό με τον ανασχηματισμό, να σας δώσουμε μια βοήθεια: Τίποτα! Ελπίζουμε, ότι ΘΑ αλλάξει κάτι. Και κυρίως για δυο λόγους:...

Πρώτον, αν ο νέος «τσάρος» της εθνικής οικονομίας θυμηθεί πόσο περί πολλού είχε τον τομέα πριν από έντεκα χρόνια και κάτι, όταν είχε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης. Και εφόσον, αφού θυμηθεί, συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή ο μόνος τομέας που μπορεί να στηρίξει και να κρατήσει ζωντανό ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και της οικονομίας.
Δεύτερον, αν ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας, από τη νέα του θέση, καταλάβει ότι ανάπτυξη και επενδύσεις αυτή τη στιγμή στη χώρα – και δεν εννοούμε μόνον την Ενέργεια- χωρίς ρηξικέλευθες θεσμικές παρεμβάσεις και τομές, χωρίς γενναίες αποφάσεις, κυρίως ως προς την διευθέτηση, επιτέλους, των Χωροταξικών Πλαισίων, δεν γίνονται. Ιδίως στον τομέα του τουρισμού, όπου οι προοπτικές είναι πραγματικά εξαιρετικές. Αν φυσικά σοβαρευτούν και τολμήσουν αυτοί που μπορούν να τις ενεργοποιήσουν και να τις επαληθεύσουν.

Δεν γνωρίζουμε πως θα καταλήξει τελικά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Για αρχή, όμως, η σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης, αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που αναμένεται να επιβαρύνει την όποια δυναμική έχει αναπτυχθεί αυτή την περίοδο στην τουριστική κίνηση αλλά και να συνθλίψει την όποια ελπίδα μπορεί να διατηρείται για κάποια «αναλαμπή» της παραπαίουσας εσωτερικής αγοράς. Αντιστοίχως, επώδυνες έως δυσβάστακτες θα είναι και όποιες περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνθέτουν και την πλειονότητα των δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Διότι μπορεί στις συνεντεύξεις, στις συνεστιάσεις και στα «παράθυρα» να αναφερόμαστε όλοι στα αναμενόμενα υψηλά ποσοστά αύξησης της τουριστικής κίνησης, αλλά αυτό, απέχει μάλλον παρασάγγες από την πραγματικότητα της οικονομικής θέσης των τουριστικών επιχειρήσεων, η οποία παραμένει και θα παραμείνει δυσχερέστατη και βαρέως αρνητική.
Και η… αναβαπτισθείσα πολιτική ηγεσία του τομέα;
Ω, μα ως προς αυτά, μέχρι τώρα, ουδεμία ισχύ ή… πρόθεση, έστω, παρέμβασης έδειξε να έχει. Και είναι κατανοητή η προσπάθεια των τουριστικών παραγόντων να κάνουν τον αρμόδιο υπουργό κοινωνό αιτημάτων, προτάσεων και προβληματισμών τους για θέματα κυβέρνησης – έχοντας στη σκέψη τους ότι σε τελική ανάλυση είναι και συνομιλητής του πρωθυπουργού – πλην όμως, η εμπειρία όλου αυτού του διαστήματος δείχνει ότι πέραν της μείωσης του ΦΠΑ στη διαμονή, σε κανένα άλλο μείζον ζήτημα συναρμοδιότητας δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική βοήθεια.
Ωστόσο, το ερώτημα, ίσως και ζητούμενο ταυτόχρονα, αυτήν τη στιγμή για τον Τουρισμό είναι ένα: είναι τελικά θέμα προσώπων το να αναδειχθεί η βαρύτητά του και να «προστατευθεί» η συνεισφορά του στην οικονομία και στην αγορά;
ποιων πρόσωπων; Του πρωθυπουργού ή των νέων βασικών υπουργών του;
Διότι αν είναι θέμα προσώπων και οι μεταβλητές της μέχρι σήμερα πολιτικής για τον τουρισμό αλλάξουν, τότε ο θετικός αντίκτυπος θα… απαλύνει την απογοήτευση ότι, πολύ απλά, κατά τα άλλα, χάσαμε ενάμιση πολυτιμότατο χρόνο…
Συντάκτης: LTCnews.gr Γιώργος Ν. Αγγελής 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...