30 Ιουν 2011

Πρόταση 8 σημείων για την τουριστική κατοικία από το ΞΕΕ

Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης του σχεδίου νόμου για την τουριστική κατοικία, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προχώρησε σε σειρά προτάσεων προς το υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού. Μεταξύ άλλων το ΞΕΕ προτείνει τα ακόλουθα:...
1) Δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που θα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής ή εγκαταστάσεις άθλησης, καθώς και χρήσεις εμπορίου και εγκαταστάσεις αναψυχής. Ο λόγος για τον οποίο προκρίνει αυτή την υποχρεωτική σύνδεση είναι ότι αυτοί οι δημιουργούμενοι οικισμοί εκτός σχεδίου πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές αφενός εξυπηρέτησης των τουριστικών κατοικιών, αφετέρου να προσφέρουν στην τουριστική ζήτηση ένα εμπλουτισμένο τουριστικό προϊόν, που θα καθιστά τον προορισμό πιο ελκυστικό, τονώνοντας την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση. Άλλωστε η τουριστική κατοικία για να διαφοροποιείται και να είναι ελκυστικότερη από το τεράστιο απόθεμα παραθεριστικών κατοικιών που διατίθενται προς πώληση σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας της χώρας θα πρέπει να προσφέρουν ένα ανώτερο προϊόν τόσο από πλευράς υπηρεσιών όσο και δραστηριοτήτων.

2) Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί ότι το ξενοδοχείο θα είναι συνεχούς λειτουργίας και ένα μέρος των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής ή άθλησης, μαζί με τις εγκαταστάσεις αναψυχής και τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν υποχρεωτικά όλο το χρόνο, ώστε να εξασφαλίζεται πληρότητα κάλυψης των αναγκών των ιδιοκτητών ή των μακροχρόνιων μισθωτών των τουριστικών κατοικιών.

3) Το ποσοστό που θα αντιστοιχεί στις τουριστικές κατοικίες θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 25% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος .

4) Οι προδιαγραφές για τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες θα πρέπει να τροποποιηθούν και να ορίζουν συνολική ελάχιστη επιφάνεια χώρου τα 100 τ.μ., με απόλυτη χωροθετική αυτοτέλεια, δεδομένου ότι τα νέα αυτά καταλύματα, μαζί με την ξενοδοχειακή υποδομή, προδιαγράφονται ως επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και ελκυστικότητας.

5) Η αντιμετώπιση της χωροθέτησης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων πρέπει να είναι ενιαία για όλα τα γήπεδα χωρίς διαφοροποίηση στην έκτασή τους. Το σωστό μέτρο της χωροθέτησης των γηπέδων άνω των 300.000 τμ. Μόνο σε οργανωμένους υποδοχείς πρέπει να ισχύσει και για τα μικρότερα γήπεδα των 150.000 - 300.000 τ.μ., προκειμένου να καλυφθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που επιβάλλει το Σύνταγμα για τη νομιμότητα της εκτός σχεδίου δόμησης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κλοιός προστασίας και ασφάλειας δικαίου για όλους τους επενδυτές, ανεξαρτήτως μεγέθους της επένδυσης.

6) Για την ειδική κατηγορία τουριστικών συγκροτημάτων γκολφ, ο εμπλουτισμός τους με την κατασκευή τουριστικών κατοικιών να έχει περιορισμό της δομημένης επιφάνειας τα 24.000 τμ που αποτελεί ένα μέγεθος δομημένης επιφάνειας που στηρίζει την οικονομική αυτάρκεια και αποδοτικότητα της επένδυσης ώστε να αποφευχθούν υπερβολές. Εν προκειμένω η ύπαρξη ξενοδοχειακής μονάδας μαζί με τις εγκαταστάσεις αναψυχής εγγυάται ένα καλό επίπεδο λειτουργίας του όλου συγκροτήματος.

Για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, εξάλλου, που προβλέπονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το ΞΕΕ προτείνει:

7) Τα προς εκμίσθωση τμήματά τους να μην υπερβαίνουν το 25 % του συνολικώς πραγματοποιούμενου συντελεστή δόμησης επί οικοπέδων ή γηπέδων.

8) Ειδικά για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, το ποσοστό των προς εκμίσθωση τμημάτων του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας και το ποσοστό των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25 % της συνολικής επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος.

Πηγή: Κέρδος





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...