26 Ιουν 2011

«Μην παίζετε με το φαγητό μας»


ΜΑΡΙ ΜΠΡΙΛ Η ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ACTIONAID ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ακτιβιστές ντυμένοι «τρόφιμα» διαδηλώνουν στο Παρίσι για τις αδικίες που καταδικάζουν εκατομμύρια φτωχούς μικροκαλλιεργητές στην πείνα και τη φτώχεια, ενώ οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης των G20 συζητούν για τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης.
«Οι τιμές προϊόντων, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, έχουν διπλασιαστεί, ενώ η προσφορά τους μόλις καλύπτει τη ζήτηση. Κι ενώ οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2010, 44 εκατ. άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να δούμε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας κι άλλα παιδιά να λιμοκτονούν...» λέει η Μαρί Μπριλ  
«Οι τιμές προϊόντων, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, έχουν διπλασιαστεί, ενώ η προσφορά τους μόλις καλύπτει τη ζήτηση. Κι ενώ οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, μόνο το δεύτερο ...
εξάμηνο του 2010, 44 εκατ. άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να δούμε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας κι άλλα παιδιά να λιμοκτονούν...» λέει η Μαρί Μπριλ «Οι υποσχέσεις... δεν τρώγονται», λέει η Μαρί Μπριλ, ειδικός στην επισιτιστική ασφάλεια της ActionAid, τη στιγμή που η οργάνωση, με έκθεσή της, προειδοποιεί για νέα παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Είμαστε όντως «μόλις μια σοδειά» μακριά από μια επανάληψη της κρίσης του 2008 στα τρόφιμα; Πολλοί υποστηρίζουν ότι αφού «επιβιώσαμε» το 2008, θα επιβιώσουμε και τώρα.
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια επισιτιστική κρίση που θα σπρώξει δεκάδες εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην πείνα και την εξαθλίωση. Οι τιμές προϊόντων, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να δούμε στην οθόνη των τηλεοράσεών κι άλλα παιδιά να λιμοκτονούν μας για να κάνουμε κάτι.
Η προσφορά προϊόντων όπως το καλαμπόκι μόλις καλύπτει τη ζήτηση. Τα παγκόσμια αποθέματα είναι χαμηλότερα από ποτέ και έτσι μια κακή σοδειά, λόγω των καιρικών συνθηκών, θα ανεβάσει τις τιμές στα ύψη. Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο αύξησης τιμών και σε άλλα προϊόντα. Πρέπει να ξέρουμε ότι 100 εκατ. άνθρωποι σε 30 χώρες ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, λόγω των αυξημένων τιμών. Και αυτός είναι ένας από τους σπουδαίους λόγους που πυροδότητσαν εξεργέσεις και διαδηλώσεις. Οι τιμές ποτέ δεν έπεσαν στις αναπτυσσόμενες χώρες μετά το 2008 και οι φτωχές κοινότητες έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα (μείωση της τροφής, παιδική εργασία, αύξηση ωρών εργασίας, αύξηση χρέους). Το δεύτερο μισό του 2010, 44 εκατ. άνθρωποι "έπεσαν" κάτω από το όριο της φτώχειας. Εάν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, απλώς θα υπονομευθεί κι άλλο η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάκαμμψη».
Βιοκαύσιμα, η ψεύτικη ελπίδα
Βιοκαύσιμα: εχθρός ή φίλος; Θεωρούνταν το ιερό δισκοπότηρο για την ενεργειακή και την επισιτιστική κρίση. Τώρα κατηγορούνται για την αύξηση των τιμών των προϊόντων.
«Η ελπίδα που "έφερναν" τα βιοκαύσιμα αποδείχθηκε ψεύτικη. Δεν αποτελούν την καθαρή πράσινη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια. Ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει κάποια άτομα να λιμοκτονήσουν, έτσι ώστε οι άλλοι να μπορούν να οδηγούν. Παίζουν ρόλο στη αύξηση των τιμών, αλλά δεν φέρουν την αποκλειστική ευθύνη. Οι λόγοι είναι πολλαπλοί -μην ξεχνάμες τις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τις σοδειές και τις αυξανόμενες ανάγκες για τροφή από τους εύρωστους πληθυσμούς. Για να χτίσουμε έναν ασφαλή, διατροφικά πάντα μιλώντας, κόσμο, πρέπει να επενδύσουμε στις μικρές αγροτικές παραγωγές, να σταματήσουμε τα κίνητρα για βιοκαύσιμα και να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση για καλλιέργειες προσαρμοσμένες στις νέες κλιματικές συνθήκες».
Πώς σας φαίνεται η πρόταση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Πρόγραμμος (WFP) για το συντονισμό των περιφερειακών αποθεμάτων τροφίμων, με στόχο τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης στα πιο ευάλωτα άτομα, που συζητούν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης των G20;
«Τα εθνικά αποθέματα βοήθησαν πολλές χώρες να διαχειριστούν την κρίση του 2008. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η κινητοποίηση συστήματος αποθεμάτων σε τοπικό επίπεδο που θα μετριάσει τις συνέπειες των αυξήσεων, προς όφελος των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η πρόταση του WFP θα έδινε την ώθηση για την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Δυστυχώς, το τελευταίο σχέδιο δράσης αναβάλλει την απόφαση μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, όταν θα πραγματοποηθεί η σύνοδος ηγετών. Εν τω μεταξύ το WFP επεξεργάζεται μια πιο λεπτομερή πρόταση για ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Είμαστε απογοητευμένοι από την καθυστέρηση, αλλά η ActionAid, όπως και άλλες οργανώσεις, θέλουμε να δουλέψουμε το WFP για την εφαρμογή του προγράμματος μετά τη σύνοδο του Νοεμβρίου».
G8 και G20, οι τροφοί της κρίσης
Εχουμε δει κατ' επανάληψη ότι οι σύνοδοι των G8 και G20 ξεκινούν με ελπιδοφόρα μηνύματα, αλλά τελικά το... τελικό ανακοινωθέν τους είναι ένα «ευχολόγιο» χωρίς να προωθείται ουσιαστική ανάληψη δράσης. Στην πλειονότητά τους οι πολίτες του κόσμου έχουν κουραστεί με την αδράνεια και αμφισβητούν με πολλούς τρόπους την αναγκαιότητα των συναντήσεων κορυφής. Πώς βγαίνουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο;
«Οι G8 και οι G20 με τη στάση και τις αποφάσεις τους τρέφουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και είναι σημαντικό οι κοινωνίες να ζητήσουν απόδοση των ευθυνών. Το σχέδιο δράσης για το οποίο μιλάμε αναγνωρίζει την Επιτροπή για την Επισιτιστική Ασφάλεια (στην οποία συμμετέχει η κοινωνία των πολιτών) ως τον ισχυρό φορέα δράσης σε επισιτιστικά θέμα. Ετσι θα διευρυνθεί η δράση και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών».
Στην πλειονότητά μας όλοι αισθανόμαστε σοκ και δέος όταν διαβάζουμε τα στατιστικά στοιχεία για τους ανθρώπους που πεινάνε και μετά τείνουμε να τα ξεχνάμε. Τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να γίνει ο κόσμος καλύτερος για όλους;
«Πρέπει να είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες, να ασχολούμαστε με τα κοινά -η ανάγκη είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ξεκινώντας από θέματα των δήμων μας οικοδομούμε υγιείς δομές που στη συνέχεια θα μπορούν να πιέσουν τους ηγέτες των χωρών μας και του κόσμου όλου σε πολιτικές, οι οποίες προστατεύουν και δεν καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Συζητήστε με τους γείτονές σας τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη γειτονιά σας, ένα μικρό βήμα μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο για την παγκόσμια κοινότητα».




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...