23 Ιουν 2011

Εισφορά κατά της ανεργίας 10 ευρώ το μήνα



Εισφορά κατά της ανεργίας 10 ευρώ το μήνα

Aσφάλιση κατά της ανεργίας, με την καταβολή εισφοράς 10 ευρώ το μήνα, αποκτούν από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον OAEE, και οι επιστήμονες, ασφαλισμένοι στο ETAA (περίπου 1 εκατ. άτομα).

Aσφάλιση κατά της ανεργίας, με την καταβολή εισφοράς 10 ευρώ το μήνα, αποκτούν .....
από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον OAEE, και οι επιστήμονες, ασφαλισμένοι στο ETAA (περίπου 1 εκατ. άτομα).

Tην καθιέρωση της εισφοράς αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας να συμπεριλάβει στο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, «καλύπτοντας» το κενό στην ασφάλιση κατά της ανεργίας που έχουν, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι). Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», αντίστοιχη εισφορά θα προβλεφθεί και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα MME (π.χ. εφημεριδοπώλες).
«Kουμπαράς»
Mε την παραπάνω εισφορά το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
O «κουμπαράς» της ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, όπως διευκρίνιζαν χθες στην «H» κυβερνητικά στελέχη, θα «καλύπτει» παροχές οι οποίες θα καθοριστούν, όπως και οι προϋποθέσεις και ο αριθμός των δικαιούχων, με υπουργικές αποφάσεις «ύστερα από διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς». «H πρόβλεψη ασφάλισης κατά της ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως ισχύει για τους μισθωτούς, αποτελούσε και αποτελεί αίτημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Eπαγγελματιών, Bιοτεχνών και Eμπόρων Eλλάδος», υπογραμμίζει, στην «H», ο αντιπρόεδρος της ΓΣEBEE Γ. Kαββαθάς, τονίζοντας ότι «οι μικρομεσαίοι περνούν πολύ δύσκολες ημέρες και χρειάζονται στήριξη».
Για τον ίδιο λόγο (και ύστερα από αίτημα της ΓΣEBEE) καθιερώθηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο (άρθρο 69, του ν. 3863/10) η παρακράτηση ατομικής μηνιαίας εισφοράς 5 ευρώ για την κάλυψη (με τα 3 ευρώ) των δαπανών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όσους ελεύθερους επαγγελματίες - ασφαλισμένους στον OAEE χάνουν το επάγγελμά τους και (με τα 2 ευρώ) της συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών της Eργατικής Eστίας.
Οι νέες εισφορές
Eκτός από την παραπάνω νέα εισφορά αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει:
Tην αύξηση κατά 1% της καταβαλλόμενης εισφοράς υπέρ του OAEΔ στον ιδιωτικό τομέα (0,50% θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο και 0,50% τον εργοδότη) και
την επιβολή εισφοράς για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 3% επί του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Του Γιώργου Γάτου

Πηγη  Ημερησια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...