27 Ιουν 2011

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΚΙΟΣ : Προωθεί την "καινοτομία Made in Greece"



  Ο Βασίλειος Μακιός γεννήθηκε στην Καβάλα στις 31 Δεκεμβρίου 1938. ΄Ελαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Μονάχου της Δυτ. Γερμανίας το 1962 και το Ph.D (Dr. Ing.) από το Max Planck Institut fur Plasmaphysik Garching και το Πολυτεχνείο του Μονάχου το 1966. Από το 1962-67 ήταν Επιστημονικός Συνεργάτης στο Max Planck Institut fur Plasmaphysik στο Μόναχο. Δούλεψε ως Επίκουρος Καθηγητής από το 1967-70, Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1970-73 και ως Καθηγητής από το 1973-77 στο Τμήμα Ηλεκτρονικών του Carleton University στην Ottawa, Canada, όπου ασχολήθηκε με διδασκαλία και έρευνα στα ακόλουθα πεδία: μικροκυματικές ...
και οπτικές τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία ραντάρ, ανάπτυξη laser CO2. Από το 1977 είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Carleton University. Tο 1975 εξελέγη Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Ηλεκτροτεχνίας και Παραγωγής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα στα εξής θέματα: μικροκύματα και οπτικές επικοινωνίες, δίκτυα επικοινωνιών, LAN, MAN, B-ISDN και ΑΤΜ Τεχνολογία, με έμφαση σε κατασκευαστικές εφαρμογές και κατασκευές πρωτοτύπων. Ασχολήθηκε επίσης με την έρευνα στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Το εργαστήριό του συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACTS & ESPRIT R&D projects, όπως LION, DISTIMA, PANORAMA, COBUCO κλπ.). Από τον Οκτώβριο του 2000 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 7 (Επικοινωνίες και Ενσωματωμένα Συστήματα) του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών. Έχει κάνει πάνω από 140 δημοσιεύσεις και κατέχει πολυάριθμα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ανωτέρω περιοχές. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση επιτροπών της ΙΕΕΕ και Ευρωπαϊκών Συνεδρίων και ήταν ο Technical Program Chairman του 5ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για Φωτοβολταϊκά στην Αθήνα το 1983 και Co- Chairman στο EURINFO 1988 Συνέδριο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Είναι κάτοχος του ασημένιου (1985) και χρυσού (1999) μεταλλίου της Γερμανικής Εταιρίας Ηλ. Μηχανικού (VDE). Είναι μέλος της ΙΕΕΕ, μέλος του Canadian Association of Physicists, του German Physical Society και του VDE, επαγγελματίας μηχανικός της Επαρχίας του Ontario και του Ελληνικού Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε Γενικός Δ/ντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, από το 2003 έως το 2008 διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων και από το 2005 έως σήμερα κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και του Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia.

Τι είναι το Corallia

Το Corallia Clusters Initiative είναι μια πρωτοποριακή και δυναμική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και συμβάλλει στην ανάπτυξη clusters καινοτομίας, σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, τα οποία διαθέτουν τη δυναμική να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους, να προάγουν την εξωστρέφεια τους και τελικά να οδηγηθούν προς ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών «υψηλής προστιθέμενης αξίας». Ένα μοντέλο, δηλαδή, ικανό να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε τα ελληνικά clusters να μπορούν να ανταγωνίζονται με ίσους όρους στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το Corallia λειτουργεί ως καταλύτης μεταξύ των παραγόντων καινοτομίας, προωθώντας τη δημιουργία ενός ολιστικού και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
ΠΗΓΗ  ellines.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...