24 Ιουν 2011

Μόνιμη... εισφορά 300 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες


 METPA που οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 «έκλεισαν» χθες σε μαραθώνιες συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας. Πρόκειται για μέτρα που δεν είχαν οριστικοποιηθεί και τα οποία θα περιλαμβάνονται στον..
εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο Ε. Βενιζέλος είχε δύο συναντήσεις με την τρόικα ενώ ενδιάμεσα ενημέρωσε τον ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα, κίνηση με σαφή πολιτική σημασία απέναντι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Τα μέτρα που «κλείδωσαν» χθες και… που οδηγούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής και τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή έχουν ως εξής:

1. Το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους, με εξαίρεση τους νέους έως 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με αναπηρία.
Τα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%.
2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια άσκησης επαγγέλματος θα πληρώσουν ετήσιο τέλος, το οποίο θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ.
3. Η εισφορά αλληλεγγύης, που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010, θα υπολογιστεί με τους εξής συντελεστές:
• Για ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 20.000 1%
• Για ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 50.000 2%
• Για ετήσιο εισόδημα από 50.000 έως 100.000 3%
• Για ετήσιο εισόδημα από 100.000 ευρώ και πάνω 4%.
Εισφορά 5% θα επιβάλλεται σε βουλευτές και σε πρόσωπα με δημόσια αξιώματα.
4. Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής προβλέπει εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις και την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά, που θα ανέρχεται πλέον σε 60 ευρώ για κάθε χιλιόλιτρο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η πολιτεία εξακολουθεί να μη διαθέτει μηχανισμό για την επιστροφή της διαφοράς (του φόρου στο πετρέλαιο) στους οικονομικά ασθενέστερους και στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμος έως το τέλος της τετραετίας.
Όσον αφορά τη φορολογία των ακινήτων, το ατομικό αφορολόγητο όριο για τον ΦΑΠ μειώνεται από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Εγκαταλείπεται, όμως, το μέτρο της επιβολής τέλους στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο υπουργός προανήγγειλε την άμεση έναρξη "ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα" του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη συμμετοχή των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, αλλά και ξένων εμπειρογνωμόνων.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω μέτρα έκλεισαν ουσιαστικά χθες στις συζητήσεις με την τρόικα και αποτελούν μέρος των μέτρων που περιέχει το μεσοπρόθεσμο,
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι αναζητούνται ακόμη πρόσθετες περικοπές δαπανών αξίας 400 εκατ. ευρώ φέτος και 1,3 δισ. ευρώ στο σύνολο της τετραετίας, λέγοντας ότι ευελπιστεί να προέλθουν από λειτουργικές δαπάνες, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να προέλθουν και από περικοπές άλλου είδους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες η «διαδικασία της Βιέννης» υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως εθελοντική η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Εμείς αναμένουμε να εξελιχθεί όσο πιο θετικά γίνεται», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι «είναι προφανές πως υπάρχει διαθεσιμότητα των Ελλήνων πιστωτών να μετάσχουν στη διαδικασία αυτή».

Τόνισε ταυτόχρονα ότι ανάλογα με την έκβαση της εν λόγω διαδικασίας θα εξαρτηθεί το ύψος του νέου δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι ενδεχομένως να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως και το 2015.
Στο αναπτυξιακό σκέλος, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συνομολόγηση δανείου 5 δισ. ευρώ, με το οποίο θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των έργων του ΕΣΠΑ, αλλά και διαπραγματεύσεις για την ευκολότερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Πηγή: Express.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...