23 Ιουν 2011

Έλλειψη ενδιαφέροντος της Ελληνικής κυβέρνησης για το Yachting

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική κυβέρνηση για τη στάση  της τελευταίας που εκλαμβάνεται ως έλλειψη ενδιαφέροντος για το yachting και τον θαλάσσιο τουρισμό πρότεινε το κοινό του Posidonia Sea Tourism Forum, κατά τη χθεσινή ...
τελευταία ημέρα του συνεδρίου.
Δυστυχώς, ενώ όλοι οι ομιλητές του συνεδρίου, τόσο οι Έλληνες όσο και εκείνοι που προέρχονταν από το εξωτερικό, επισήμαιναν την ανάγκη μιας σταθερής κυβερνητικής πολιτικής για τα σκάφη αναψυχής και τις μαρίνες, και ζητούσαν να συμπεριληφθεί ο κλάδος του yachting και του θαλάσσιου τουρισμού στην ευρύτερη ναυτιλιακή πολιτική, στο κοινό δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης για να ακούσει.
Μεταξύ των ομιλητών που σχολίασαν τη μη συμμετοχή της κυβέρνησης στο συνέδριο ήταν ο κ. Oscar Siches, διαχειριστής μαρινών στη Μαγιόρκα της Ισπανίας. Όπως παρατήρησε, «στο συνέδριο έλαβαν μέρος περίπου 27 ομιλητές, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από το εξωτερικό, και όσοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συμμετείχαν, έφυγαν μετά από 20 λεπτά, χωρίς να ακούσουν αυτά που ειπώθηκαν και συζητήθηκαν. Αυτό είναι πολύ λυπηρό», κατέληξε.
Σημαντική πηγή εσόδων το yachting
Το σύνολο των ομιλητών της δεύτερης ημέρας του Posidonia Sea Tourism Forum επεσήμανε ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα έχει ένα βαρύ τίμημα: τη μεγάλη απώλεια εσόδων από το θαλάσσιο τουρισμό και ειδικότερα από το yachting. Επίσης, ότι η χώρα χάνει μια χρυσή ευκαιρία να προωθήσει πολλά από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει στην παρούσα κατάσταση της οικονομικής κρίσης και αναταραχής.
Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, «στην παρούσα κρίση είναι σημαντικό η Ελλάδα να αξιοποιήσει τον πολύπλευρο πλούτο της. Το yachting είναι ένας κλάδος που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική ηγεσία και μια πολιτική που θα προάγει την ανάπτυξη καθώς ο θαλάσσιος τουρισμός θα δημιουργήσει επίσης οικονομική δραστηριότητα και θα αναζωογονήσει τα ελληνικά νησιά.
Η νομοθεσία που διέπει το χώρο του yachting είναι ξεπερασμένη και ασαφής, ενώ τροποποιείται διαρκώς με μια σειρά από διατάγματα», δήλωσε ο κ. Βερνίκος από το βήμα του συνεδρίου Posidonia Sea Tourism Forum, σήμερα,  22 Ιουνίου. «Οι κανονισμοί δεν πρέπει να αλλάζουν διαρκώς και οι φόροι και οι επιβαρύνσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Αντιθέτως όμως, ο τομέας του yachting μαστίζεται από αντικίνητρα», συμπλήρωσε ο κ. Βερνίκος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Vernicos Yachts.
Σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, αυτά τα αντικίνητρα είχαν ως αποτέλεσμα το 80% περίπου των σκαφών αναψυχής που έδρευαν στην Ελλάδα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 να μετεγκατασταθούν πλέον στην Κροατία και την Τουρκία, δύο χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού.
Ο κ. Γιάννης Γ. Μαρκογιάννης, δικηγόρος, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού, ωστόσο αυτό απαιτεί ένα σταθερό και σύγχρονο νομικό πλαίσιο. Η αύξηση της φορολογίας είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών σκαφών αναψυχής και περίπου 6.000 θέσεων εργασίας στον τομέα από το 2004». Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής «ουσιαστικά δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο» και για το λόγο αυτό πολλά σκάφη αναψυχής αποφεύγουν τα ελληνικά ύδατα. «Στην πραγματικότητα, την ευθύνη του κλάδου των σκαφών αναψυχής την έχει το Υπουργείο Οικονομίας, γεγονός που είναι παράλογο», δήλωσε ο κ. Μαρκογιάννης.
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, υπεύθυνη του τομέα Θαλάσσιου Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο συνέδριο ότι «ο τουρισμός είναι ο πλέον δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας» και ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να απομακρυνθούν τα εμπόδια που αναχαιτίζουν δραστικά την ανάπτυξή του. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο τουρισμός «παραμένει σε σημαντικό βαθμό υπό τον έλεγχο του κράτους», ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την «έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων σε θέματα που αφορούν το θαλάσσιο τουρισμό».
Ο κ. Αντώνης Στελλιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, ανέφερε ότι υπάρχουν 3.500 ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με ελληνική σημαία και ότι η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να γίνει το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού. «Σε ανταγωνιστές, όπως η Τουρκία, δεν απαιτείται η εμπλοκή τριών ή τεσσάρων υπουργείων για τη λήψη μιας απλής απόφασης για ένα θέμα που αφορά μια μαρίνα», δήλωσε.
Συντάκτης: LTC news
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...