29 Ιουν 2011

Η τρόικα ανοίγει το δρόμο στις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

Οι θεσμικές αλλαγές, που επιφέρει στις αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, το περίφημο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, είναι πραγματικά εντυπωσιακές, με τις τουριστικές επενδύσεις να αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» αυτής της φιλοσοφίας...
(πιθανότατα με τις «παροτρύνσεις» της τρόικας). Έτσι, τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις θα μπορούν να δημιουργούνται ακόμη και στα επιχειρηματικά πάρκα, ενώ στα ακίνητα προς τουριστική εκμετάλλευση ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία και καζίνων (προφανώς, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης και την περιοχή).
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εξάλλου, επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων (ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων), κάτι που ζητούνταν από τους επενδυτές, αλλά μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση δεν τολμούσε να «περάσει». Ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης για τις τουριστικές επενδύσεις ορίζεται στο 0,2, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 50% (πιθανότατα για λόγους ισονομίας αυτό το ποσοστό κάλυψης θα δοθεί και στις επενδύσεις σε ιδιωτικές εκτάσεις με τα σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Σηφουνάκης).
Το υπό ψήφιση θεσμικό πλαίσιο προβλέπει και δυο ρυθμίσεις για τα ακίνητα του ΕΟΤ, που διαχειρίζεται η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ)»:
- Στις περιπτώσεις άρσης της απαλλοτρίωσης τμημάτων εκτάσεων του ΕΟΤ, εφόσον η αξιοποίηση της υπολειπόμενης απαλλοτριωθείσας έκτασης καθίσταται δυσχερής σύμφωνα με τον σκοπό της απαλλοτρίωσης, κηρύσσεται εκ νέου αναγκαστική απαλλοτρίωση.
- Η ΕΤΑ μπορεί να καταγγέλει μισθώσεις ακινήτων, διοίκησης και διαχείρισης, «εφόσον η συνέχισή τους είναι ασυμβίβαστη προς την τουριστική αξιοποίηση της συνολικής έκτασης, εντός της οποίας βρίσκονται». Όπως επισημαίνεται, «το ασυμβίβαστο της συνέχισης της μίσθωσης τεκμαίρεται, στην περίπτωση που η ”Ε.Τ.Α. Α.Ε.” προβαίνει στην ανάθεση της τουριστικής αξιοποίησης του συνόλου του ακινήτου, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή μισθωτή. Η καταγγελία γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ε.Τ.Α. Α.Ε.», εφόσον έχει δημοσιευθεί η σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού, τα δε αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται ένα (1) μήνα από την κοινοποίηση της καταγγελίας στο μισθωτή. Για την πρόωρη λύση της μίσθωσης καταβάλλεται αποζημίωση στο μισθωτή ίση με έξι (6) μηναία μισθώματα». Εν ολίγοις, προβλέπονται εξώσεις σε μισθωτές μικρότερων ακινήτων της ΕΤΑ, που βρίσκονται μέσα σε μεγάλα ακίνητα και θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους.
Υπενθυμίζω ότι η ΕΤΑ διαχειρίζεται 371 ακίνητα ιδιοκτησίας του ΕΟΤ. Η συνολική αξία τους υπολογίστηκε πρόσφατα “χονδρικά” από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ κ. Δημήτρη Λάμπρου σε 20 έως 30 δισ. ευρώ. Σε βάρος της ΕΤΑ εκκρεμούν απαιτήσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ από επενδυτές, που μίσθωσαν τα μεγάλα ακίνητά της στην περίοδο 1998-2003. Οι επενδυτές επικαλούνται μια σειρά προβλημάτων, κυρίως νομικών, που δεν τους επέτρεψαν να ολοκληρώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, με αποτέλεσμα είτε να καταγράφουν ζημιές, είτε να έχουν διαφυγόντα κέρδη. Έτσι, διεκδικούν μείωση του μισθώματος (υπάρχουν ήδη δεδικασμένες περιπτώσεις υπέρ επενδυτών) ή, επιπλέον, και την καταβολή αποζημιώσεων.
Από το σύνολο των 371 ακινήτων, το μεγαλύτερο μέρος τους αποκτήθηκε με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των σχετικών φακέλων των ακινήτων στα περισσότερα των απαλλοτριωθέντων υπέρ του ΕΟΤ ακίνητα, δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα σοβαρά έργα εκπλήρωσης του σκοπού της απαλλοτρίωσης με αποτέλεσμα, οι πρώην ιδιοκτήτες τους να ζητούν δικαστικά την ανάκληση των απαλλοτριώσεων και την επιστροφή σε αυτούς των πρώην ιδιοκτησιών τους. Ήδη ορισμένες αιτήσεις αναφορικά με τμήματα των ακινήτων της Αναβύσσου και του Παλιουρίου Χαλκιδικής έχουν γίνει δεκτές από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ενώ εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις πρώην ιδιοκτητών όχι μόνο για τα παραπάνω ακίνητα αλλά και για άλλα (Νέα Φωκαία, Κρυοπηγή, Καλά Νερά Ν. Μαγνησίας, Επανομή Ν. Θεσσαλονίκης, Φανάρι Ν.Κομοτηνής, Αγυιά Ν. Πατρών, Αφάντου Ν. Ρόδου). Με τη ρύθμιση για εκ νέου απαλλοτρίωση, εφόσον είναι αναγκαία, αυτό το ζήτημα λογικά θα κλείσει, ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση επενδυτών. Για να δούμε, βέβαια, τι θα γίνει τελικά στην πράξη…

Συντάκτης: Γιάννης Παπαδόπουλος
ΠΗΓΗ  LTCnews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...