18 Νοε 2015

Τι αλλάζει για όσους χρωστούν στο δημόσιο

Να καλλιεργήσει "κουλτούρα πληρωμών" στους Έλληνες με σκλήρυνση της στάσης της εφορίας έναντι όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώνουν έγκαιρα.......
τις φορολογικές τους υποχρεώσεις επιχειρεί η τρόικα.
Στη συμφωνία που μόλις κατέληξε με την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται και μερικά ψιλά γράμματα που αφορούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και που επηρεάζουν εμμέσως και όσους έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ενώ μέχρι σήμερα η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων δίνεται ουσιαστικά σε όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως ύψους οφειλής και χωρίς να εξετάζονται κριτήρια ικανότητας έγκαιρης πληρωμής, αυτό αλλάζει. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι που ήθελαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων απλώς υπέβαλαν μια ηλεκτρονική αίτηση στο taxisnet, συμπλήρωναν με ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση για το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός τους και τα μηνιαία έξοδά τους και χωρίς κανέναν έλεγχο έπαιρναν έγκριση ένταξης στη ρύθμιση. Μάλιστα, για να ενταχθεί κάποιος στις 12 δόσεις θα έπρεπε να περιμένει να λήξει η πρώτη δόση μιας οφειλής και στη συνέχεια να υποβάλει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση.

Έχουμε όμως αλλαγές. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα φορολογική οφειλή άνω των 50.000 ευρώ και θέλουν να την πληρώσουν τμηματικά θα πρέπει να αποδείξουν στην εφορία ότι δεν μπορούν να την αποπληρώσουν εγκαίρως. 
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κος Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη ενός φορολογούμενου στις 12 δόσεις, χωρίς μάλιστα να αποκλείσει και την πιθανότητα να χρειαστεί ο φορολογούμενος να επισκεφθεί την εφορία. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία.

Για όσους θέλουν να ρυθμίσουν νέες οφειλές έως 50.000 ευρώ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Υπάρχει, όμως, και για αυτούς αλλαγή εφόσον έχουν ήδη εντάξει παλαιότερες οφειλές τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν θέλουν να τη χάσουν. Για να μην χάσουν, λοιπόν, τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει κάνουν μια από τις παρακάτω επιλογές:

- πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής μιας νέας οφειλής (π.χ. μιας δόσης του ΕΝΦΙΑ) να προχωρήσουν στη ρύθμισή της με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων
- να εξοφλήσουν τη νέα οφειλή εντός 30 ημερών, εφόσον η νέα αυτή οφειλή προκύψει έως τις 30 Ιουνίου 2016. Η διορία αυτή μειώνεται στις 15 ημέρες από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 και μηδενίζεται από την Πρωτοχρονιά του 2018

Με τις νέες διατάξεις αυστηροποιείται η νομοθεσία καθώς οι παραπάνω προθεσμίες αρχίζουν να τρέχουν από την ημερομηνία που οι νέες φορολογικές οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες και όχι από την ημερομηνία λήψης ειδοποιητηρίου από την εφορία που στην πράξη καθυστερούσε και δεν εκδιδόταν άμεσα από την ημέρα που μια οφειλή γινόταν ληξιπρόθεσμη. Όλα τα παραπάνω αρχίζουν να ισχύουν από νέες φορολογικές οφειλές που προκύπτουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2015. Ξεκινούν, έτσι, να ισχύουν από την δόση του ΕΝΦΙΑ του Δεκεμβρίου (τρίτη δόση) και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Το ερώτημα είναι τι σημαίνει απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων και περιορισμός της δυνατότητας ρύθμισης ποσών άνω των 50.000 ευρώ με τη θέσπιση κριτηρίων. Σημαίνει ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων στα χέρια τρίτων (μισθών, συντάξεων, ενοικίων κλπ).
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...