10 Νοε 2015

Αλλάζει ο νόμος περί Τύπου για τους «θιγόμενους» – Τι αλλάζει με αγωγές και εξώδικα

Tροποποιείται ο νόμος περί Τύπου με το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε την Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πλέον ο θιγόμενος, είναι υποχρεωμένος να ζητά...... επανόρθωση, ενώ μπαίνουν κριτήρια για το ύψος της αποζημίωσης. Τέλος η ελάχιστη αποζημίωση για ηθική βλάβη
 
Η κυριότερη αλλαγή αφορά στις αγωγές κατά δημοσιογράφων για δημοσιεύματα, καθώς οι διατάξεις του νόμου ως τώρα χρησιμοποιούνταν και ως φόβητρο εναντίον της ελευθεροτυπίας, με τους θιγόμενους να ζητούν εξοντωτικά ποσά.
 
Τροποποιείται ο νόμος περί Τύπου, σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, που τέθηκε σε διαβούλευση, όπου μεταξύ άλλων καταργείται το ελάχιστο όριο αποζημίωσης για ηθική βλάβη.
 
Ειδικότερα, τροποποιείται ο νόμος 1178/1981 και καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη χρηματική ικανοποίηση σε περιπτώσεις ηθικής βλάβης, ενώ παρέχονται ενδεικτικά κριτήρια για να γίνεται η σχετική επιμέτρηση ελεύθερα από το δικαστή.

Επίσης, διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος από το Τύπο με σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, δίνεται συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στα ΜΜΕ να προχωρήσουν σε επανόρθωση του θιγομένου με σχετικό δημοσίευμα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, «αν περάσει άπρακτο ένα 20ήμερο τότε ανοίγει ο δρόμος για το δικαστήριο».

Με άλλα λόγια, «ο αδικηθείς πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη [από δημοσίευμα του Τύπου] υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκληση του» τους υπεύθυνους του εντύπου να αποκαταστήσούν την προσβολή με την καταχώριση σύντομου επεξηγηματικού κειμένου.

Εάν παραλειφθεί η διαδικασία αυτή από το θιγόμενο, τότε αυτομάτως η αγωγή απορρίπτεται από τα δικαστήρια, ως απαράδεκτη. 
 
Η σχετική αγωγή αποζημίωσης μπορεί να ασκηθεί μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα παρέλευσης της 20ήμερης προθεσμίας αποκατάστασης του θιγομένου από δημοσιεύματα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...