1 Νοε 2015

Φορολογικός παράδεισος αλα... Μονακό το Ελληνικό

Οι προτάσεις Μάρδα δεν σταματούν στη δημιουργία Νταβός στην Αιγίλεια
«Θα είμαι ο υπουργός του αναπτυξιακού σοκ», είχε πει λίγο μετά την ορκωμοσία του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και το έκανε.......
πράξη. Η πρόταση για το «ελληνικό Νταβός» στην Αιγίλεια και η ανταπόκριση που -είπε- ότι είχε από τους Γάλλους επενδυτές ήταν οι εντυπωσιακότερες από μια σειρά αντισυμβατικών σχεδίων.

Η εναλλακτική προσέγγιση της ανάπτυξης του καθηγητή Οικονομικών δεν είναι καινούργια υπόθεση, ούτε απολύτως δική του. Πίσω από το πολυποίκιλο project, που χρονολογείται από το 2011, πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013, αλλά βρέθηκε στην αιχμή της δημοσιότητας μετά την κατάθεσή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, κρύβεται μια ομάδα ανθρώπων, από πολιτικούς μηχανικούς μέχρι αρχιτέκτονες, που δουλεύει και επικαιροποιεί διαρκώς τα σχέδια του.

Το πακέτο περιλαμβάνει από «ιπτάμενες κατοικίες» μέχρι ταξίδι στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου με χορηγό πολυεθνικές, όπως η Coca- Cola, κατεδάφιση ολόκληρων τετραγώνων στην Κυψέλη, αλλά και πωλήσεις πολυτελών κατασκευών με αντάλλαγμα φρεγάτες ή Eurofighter!. Και φυσικά, το πρότζεκ της Αιγίλειας.

«Οι προτάσεις των “Δημιουργικών Πολιτών” βρίσκονται σε μία διαρκή επεξεργασία λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις που είναι συνεχείς. Οι πρόσφατες προτάσεις είναι σαφώς διαφοροποιημένες από αυτές του 2013 και ανταποκρίνονται στα δεδομένα τα οποία, δυστυχώς, έχουν επιδεινωθεί. Από τις αρχές του 2015, με την υπουργοποίηση του κ. Δημ. Μάρδα, στερούμεθα την άμεση συμμετοχή του στην επεξεργασία των ιδεών μας. 

Είχαμε όμως τη μοναδική ευκαιρία, χάρις σ’ αυτόν, οι προτάσεις να δημοσιοποιηθούν», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Αλέξης Κάντζης, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος και ιδρυτής της ομάδας «Δημιουργικών Πολιτών», και προσθέτει: «Το σημερινό ζητούμενο είναι να ξεκινήσει, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, η υλοποίηση της Αιγίλειας, που δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποιο αρνητικό δεδομένο», καταλήγει και τονίζει πως δεν θέλουν το Δημόσιο να εμπλακεί ούτε διαδικαστικά ούτε χρηματοδοτικά, παρά μόνο στη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος.

Ακολουθούν μερικές από τις εναλλακτικές προτάσεις:
● Τουριστικά ακίνητα και Job for Job
Τουριστικά ακίνητα σε συγκροτήματα. Τα ακίνητα αυτά θα κατασκευαστούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων κράτους-ιδιωτών (ΣΔΙΤ). Η συμμετοχή του κράτους εντοπίζεται κυρίως στη γη που θα προσφέρει. Τα σχέδια αυτά μπορεί να είναι ακριβά τουριστικο-οικιστικά συγκροτήματα (βίλες), σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, με δυνατότητα προσέγγισης από ξηρά και θάλασσα, μέσω τεχνητών καναλιών, τουριστικο-οικιστικά χωριά πυκνής δόμησης (π.χ. όπως στη Σαντορίνη), υπερπολυτελούς κατασκευής σε περιοχές χαμηλού κόστους κτίσης.

Τα τουριστικά ακίνητα της ανωτέρω μορφής μπορούν να παίξουν και ένα άλλο ρόλο και να ανταλλαγούν με άλλα προϊόντα, παραγόμενα στο εξωτερικό. Να υπάρχει δηλαδή μια ανταλλαγή εργασίας έναντι εργασίας ή, διαφορετικά, ένα Job for Job. «Ο τίτλος JOB for JOB υποστηρίζει ότι μπορείς να μου πουλήσεις λόγου χάρη εξοπλισμούς και εγώ κατασκευάζω για να σου πουλήσω ένα δικό μου μοναδικό προϊόν, όπως π.χ. είτε υπερπολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες σε πολυτελή θέρετρα σε μοναδικές μικρές και μεγάλες οικιστικές μαρίνες που θα αγοραστούν από πολίτες υψηλού εισοδήματος του πωλητού είτε παραθεριστικές κατοικίες οι οποίες εντάσσονται σε ένα τουριστικό χωριό για μεσαία εισοδήματα. 

Η παραχώρηση αυτή έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Ετσι μπορούμε να αγοράσουμε από τη Γερμανία Eurofighter ή από τη Γαλλία φρεγάτες και να τους πουλήσουμε τα προαναφερθέντα», σημειώνεται επί λέξει στο σχέδιο. 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι από την αξία της συναλλαγής, το 25-30% θα καλύψει το κόστος της κατασκευής των θερέτρων και το 70-75% θα επιστραφεί για να «αποπληρωθεί» η αγορά των εξοπλισμών. Ο χρόνος χρήσης από τους ξένους θα 50-60 έτη. Εχουν προσδιοριστεί 23 περιοχές της Ελλάδας όπου μπορούν να κτιστούν τέτοια χωριά.

● Το θερινό Νταβός ή αλλιώς «Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας»
Προτείνεται η μετατροπή του νησιού Αιγίλειας απέναντι από τα Νέα Στύρα στην Εύβοια σε «Arts and Philosophy Island», δηλαδή σε ένα σύγχρονο, Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο. Στο νησί θα αναπτυχθούν συνεδριακά κέντρα εργασίας και Εθνικές Εστίες Πολιτισμού, συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο, εστιατόρια, ζώνη ανοιχτού «αρχαιολογικού» θεάτρου, πρότυποι αμπελώνες κ.ά. Η κίνηση στους δρόμους θα γίνεται μόνο με ηλεκτρικά οχήματα και ποδήλατα.

Οι Εθνικές Εστίες Πολιτισμού θα ανήκουν, θα διαχειρίζονται και θα αποτελούν το «σπίτι» της κάθε χώρας, θα χρησιμοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους και θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. 

Η Αιγίλεια επιλέχθηκε γατί βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και το διεθνή αερολιμένα, έχει εύκολη πρόσβαση από θαλάσσης, δεν έχει εμπλοκές με αρχαιολογία, Natura κ.ά. Η επένδυση εκτιμάται στα 1,6 δισ. ευρώ και θα το ποσό θα συγκεντρωθεί από χορηγίες και συνεισφορές των χωρών-μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας.

Από τη στιγμή που θα εκχωρηθεί η χρήση του νησιού, θα απαιτηθούν 1 με 1,5 χρόνια για την προετοιμασία και 3-4 περίπου χρόνια για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ
dkontaraki@e-typos.com
Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...