19 Δεκ 2011

Έρχεται νέο αυστηρό «πόθεν έσχες» για όλους

Τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για το καθολικό «πόθεν έσχες», που προωθείται μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Νέο, αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του....
καθολικού «πόθεν έσχες», το οποίο θα προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να πάρει το δρόμο της Βουλής μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο «πόθεν έσχες», το οποίο θα είναι ηλεκτρονικό, θα υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη δικαιολόγηση της δαπάνης για την απόκτηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου (και κυρίως ακινήτου), μέσω τραπεζικών δανείων.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο μελετάει να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να υποχρεώσει τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια αποκλειστικά και μόνο για το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο πώλησης, τα οποία και θα κατατίθενται απευθείας στον λογαριασμό του πωλητή.

Επιπλέον, από το 2012 (μετά τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου) οι Έλληνες φορολογούμενοι θα καλούνται να δηλώνουν στη μια πλευρά του εντύπου τα εισοδήματά τους και τα έσοδα από δάνεια που πιθανόν θα λάβουν και στην άλλη πλευρά το σύνολο των δαπανών τους, ενώ για πρώτη φορά θα δηλώνονται και οι αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες.

Ουσιαστικά δηλαδή, θα καταγράφεται το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας τους, ενώ σχεδιάζεται να υπάρξει μια εύλογη απόκλιση της τάξης του 10%-20% μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και δαπανών-καταθέσεων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διαφορά του συνόλου των εσόδων με το σύνολο των δαπανών και καταθέσεων άνω του παραπάνω ποσοστού, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο ύψους 10% για την εν λόγω διαφορά.
Πηγή :  forologika
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...