5 Δεκ 2011

Ταμείο για την αλιεία μικρής κλίμακας και τις υδατοκαλλιέργειες δημιουργεί η ΕΕ

Φρένο στην υπεραλίευση
Τα όρια αλιείας που καθορίζει κάθε χρόνο η ΕΕ συχνά δεν συμμορφώνονται με τις επιστημονικές συστάσεις  
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου με κονδύλια 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στον περιορισμό της υπεραλίευσης στηρίζοντας την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.
Τα κονδύλια θα διατεθούν σε διάστημα......
επτά ετών για τη στήριξη της αλιείας μικρής κλίμακας και της «πράσινης» υδατοκαλλιέργειας, ανέφερε η επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη:
«Το νέο αυτό ταμείο θα αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Όχι πια άλλα χρήματα για τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη» είπε.
«Η "πράσινη" αλλαγή των οικονομικών της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής θα ωφελήσει την αλιεία μικρής κλίμακας και την υδατοκαλλιέργεια» ανέφερε.
Μεταξύ άλλων, το ταμείο θα βοηθά τους αλιείας να αντικαθιστούν τα εργαλεία τους με νεότερα, τα οποία μειώνουν τις «παράπλευρες απώλειες», δηλαδή τη συλλογή ψαριών που δεν μπορούν να πωληθούν και πετάγονται νεκρά πίσω στη θάλασσα. Το ταμείο επίσης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της «πράσινης» υδατοκαλλιέργειας, θα προσφέρει επιμόρφωση και θα στηρίζει τη συνεργασία ανάμεσα στους αλιείς και τους επιστήμονες.
Το νέο ταμείο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (EFF), το οποίο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
H WWF, από την πλευρά της, θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κ. Δαμανάκη: «Έπειτα από τις χαμηλές αποδόσεις που παρουσίασε το EFF, οι επιδοτήσεις είναι δικαιολογήσιμες μόνο αν βοηθούν να μπει τέρμα στην υπεραλίευση και να προωθήσουν τη βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίζ Χιλ, αρμόδια για θέματα αλιείας στην οργάνωση.
«Δυστυχώς, οι νέες προτάσεις δεν είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να βοηθήσουν τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των αλιευμάτων και να θέσουν μια στέρεη βάση για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας» συνέχισε.
Πολλές ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρίνουν την ΕΕ ότι καθορίζει τα ετήσια όρια αλιείας χωρίς να λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για επικείμενη κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επιτρόπου Αλιείας, η Μαρία Δαμανάκη είχε δηλώσει ότι σκόπευε να βάλει φρένο στη «λεηλασία των θαλασσών».

Πηγή:news.in.gr
Επιμέλεια:Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...