29 Μαρ 2012

Η αποκωδικοποίηση του προσώπου μας

Στο πρόσωπό μας, κάτω από το δέρμα, υπάρχουν 24 μύες, που όλοι μαζί δημιουργούν τις πολλές και διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου. Δε χρησιμοποιούνται, ωστόσο, όλοι οι μύες ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ένα θυμωμένο πρόσωπο χρησιμοποιεί 8 μυς.

Ο ψυχολόγος Paul Ekman είναι ένας από τους πρώτους που......
εργάστηκαν επιστημονικά πάνω στις εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου. Ο Ekman και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα σύστημα για την αποκωδικοποίηση του προσώπου. Αυτό χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, από γιατρούς κατά τη θεραπεία σχιζοφρενών ασθενών, αλλά και σε υπολογιστές που «διαβάζουν» το πρόσωπο. Το σύστημα αποτελείται από τις λεγόμενες μονάδες δράσης. Κάθε μονάδα αντιστοιχεί στη δραστηριότητα ενός ή περισσότερων μυών του προσώπου, των οποίων οι κινήσεις είναι ορατές για το ανθρώπινο μάτι.

Ύστερα από μελέτη βιντεοταινιών με εκφράσεις προσώπου, απομονώθηκαν πάνω από 40 μονάδες δράσης. Με τη λεγόμενη συνδυαστική μέθοδο ο Ekman κατάφερε να αποδείξει πως το πρόσωπό μας μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές εκφράσεις. Στην πράξη, όμως, πολλές από τις εκφράσεις αυτές επαναλαμβάνονται. Ορισμένες από αυτές χρησιμοποιούνται, ωστόσο, σε όλο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του 1960, ο Paul Ekman ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο και μελέτησε φυλές ιθαγενών. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχουν εφτά θεμελιώδεις εκφράσεις, οι οποίες είναι κοινές σε όλους τους πολιτισμούς και υπάρχουν ακόμη και σε μικρά παιδιά που έχουν γεννηθεί κουφά ή τυφλά. Πρόκειται για τις εκφράσεις του προσώπου που εξωτερικεύουν χαρά, θυμό, αηδία, φόβο, περιφρόνηση, θλίψη και έκπληξη.

Πηγή: lifespeed.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...