30 Μαρ 2012

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

 
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Υπέρ τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

«Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός στοχεύει να προσφέρει το εργαλείο για τη σύνταξη ορθών και σύννομων μελετών, να θεραπεύει τα προβλήματα που προκύπτουν από παγιωμένες πρακτικές του τρόπου οικοδόμησης στη χώρα και να λύνει δεσμά απαγορευτικών διατάξεων που εγκλώβιζαν τη δημιουργία» υπογράμμισε....
ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης.

Ο ίδιος επέκρινε έντονα το άρθρο 148 που έχει ενσωματωθεί, με εισήγηση του υφυπουργού Πολιτισμού, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση των ταξί, με την οποία αυξάνεται στα νησιά ο συντελεστής δόμησης για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις, συμφωνώντας απόλυτα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστα Καρτάλη, που είχε ζητήσει την απόσυρση της.

«Διαφωνούμε κάθετα με το άρθρο 148, έτσι όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. Είναι αντίθετο πλήρως με τη δική μας φιλοσοφία, έτσι όπως εκφράζεται με αυτό το νομοσχέδιο και πιστεύω ότι ο κ. Βορίδης θα την αποσύρει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σηφουνάκης.

Νωρίτερα, ο κ. Καρτάλης είχε επισημάνει με έμφαση ότι «την ίδια στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί μια σωστή λύση για τα τουριστικά συγκροτήματα και είναι σε διαβούλευση, το υπουργείο Υποδομών έρχεται και ανατρέπει πλήρως το καθεστώς αυτό που ισχύει για τις οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτό δείχνει μια νομοθετική απόκλιση μεταξύ της ίδιας της κυβέρνησης. Πρέπει το υπουργείο Υποδομών να αποσύρει το άρθρο. Δεν μπορούν με την ρύθμιση αυτή να προστατευθούν τα μικρά νησιά».

Ας σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη του νομοσχέδιου του υπουργείου Υποδομών για τη «χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι σε νησιά με επιφάνεια 70-200 τ.χλμ, η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξη τους θα μπορεί να φθάνει το 1% της επιφάνειας τους, ενώ στο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που διαβουλεύεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, το αντίστοιχο ποσοστό είναι από 0,15% έως 0,2% και αφορά νησιά από με έκταση 90 τ. χλμ και άνω.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Νάκος επισήμανε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη προετοιμασία. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) ικανοποιεί αρκετές βασικές απαιτήσεις, εισάγοντας σημαντικές καινοτομίες, τόσο για τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για συνένωση των κτιρίων όσο και για την αποδοτικότερη αξιοποίηση του αυξημένου συντελεστή δόμησης.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Αικατερίνη Φαρμάκη υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων, τα φαινόμενα διαφθοράς, βελτιώνεται η εξυπηρέτηση του πολίτη και προστατεύεται το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θόδωρος Ιγνατιάδης, έκανε λόγο για ταξικές πρακτικές που επί χρόνια συνεχίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε βάρος των πολιτών και υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

«Ο νέος ΓΟΚ είναι ένα νέο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και επιλύει υπαρκτά προβλήματα δεκαετιών» επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης. Εξέφρασε, ωστόσο, επιφυλάξεις ως προς τη σωστή εφαρμογή του, τονίζοντας ότι στην πράξη θα φανούν τα αποτελέσματα του.

Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου που διαμορφώθηκε χωρίς την άποψη των αρμόδιων φορέων και εφαρμόζει οριζόντιες οικοδομικές και περιβαλλοντικές πολιτικές.

«Το νομοσχέδιο δεν δίνει απαντήσεις, θολώνει περισσότερο το τοπίο επιβαρύνει το δημόσιο χώρο και τις μεγάλες πόλεις και είναι κοινωνικά άδικο» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Αμοιρίδης.
Πηγή : tanea 
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...