30 Μαρ 2012

Αυξάνουν τη δόμηση στα νησιά με νόμο του …Βορίδη!

Κόντρες στη Βουλή για τα «πραξικοπήματα»
Σε εικόνα ξεκούρδιστης μπάντας και όχι σοβαρής κυβέρνησης παραπέμπουν τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Βουλή. Το γεγονός ότι οι τελευταίες ημέρες του κοινοβουλίου, πριν την διάλυσή του δηλαδή λόγω εκλογών, συνδυάζονται από αυξημένο νομοθετικό έργο έχει δώσει την ευκαιρία σε υπουργούς και βουλευτές να εντάσσουν μια σειρά διατάξεις, ρυθμίσεις και τροπολογίες, άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχεδίων και με σαφή προεκλογική στόχευση αλλά και εκ διαμέτρου αντικρουόμενες μεταξύ τους!......

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι επιλέχθηκε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για τα ταξί, άρθρο που προβλέπει αύξηση του οικοδομικού συντελεστή για τουριστικά συγκροτήματα αν και την ίδια περίοδο στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το οποίο και υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ακόμα χειρότερα το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζει το θέμα με τέτοιο τρόπο που ανατρέπει πλήρως τα συμπεράσματα της διαβούλευσης που είχε κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το ίδιο ζήτημα!

Το γεγονός αυτό δείχνει από την μια την χαοτική ασυνεννοησία των μελών της κυβέρνησης και από την άλλη τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται μεταξύ των υπουργών  εις βάρος των πολιτών.

Τα όσα διαμείφθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής είναι ενδεικτικά. Αναλυτικά, κατά την διάρκεια της συζήτησης για του ν/χ για το νέο οικοδομικό κανονισμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης ανέφερε για το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό ότι «ξέρω ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταρτίσει σχέδιο μια κοινή υπουργική απόφαση… την ίδια ακριβώς στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί αυτή τη ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο που έχει έρθει στην Βουλή , το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, υπάρχει το άρθρο 148 που έχει προταθεί από το υπουργείου Πολιτισμού το οποίο ανατρέπει πλήρως το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού σε ότι αφορά τις οργανωμένες περιοχές υποδοχής τουριστικών εγκαταστάσεων και στα γκόλφ» και συμπλήρωσε όπως «για να δώσω ένα παράδειγμα το υπουργείο περιβάλλοντος μιλά για τη δυνατότητα κατασκευής μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων σε νησιά άνω των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με την προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση που καλύπτει είναι 0,2% ενώ το άρθρο 148 του άλλου νομοσχεδίου λέει ότι θα πρέπει  να έιναι πάνω από 70 τ.χ. και να καλύπτει το 1% του νησιού. Πρόκειται για μια τεράστια διαφορά που δείχνει δυστυχώς ότι υπάρχει μια νομοθετική απόκλιση μεταξύ δύο ή τριών βασικών υπουργείων αυτής της κυβέρνησης»!

Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης απάντησε ότι «έτσι όπως διατυπώνεται το άρθρο 148 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών διαφωνούμε κάθετα. Είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του χωροταξικού όπως ακριβώς βγήκε από το δικό μαςυπουργείο στη διαβούλευση… πιστεύω ότι ο κ. Βορίδης θα το πάρει πίσω».

Πηγή : protothema.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...